Ziare.com

Intelegerea dintre Kiev si Moscova care le permite rusilor prezenta militara in Crimeea

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 09:40

   

Intelegerea dintre Kiev si Moscova care le permite rusilor prezenta militara in Crimeea
Declaratia Ucrainei la ONU, care spune ca 16.000 de soldati rusi au fost trimisi in Crimeea, a provocat un mare scandal in media, dar ignora intelegerea dintre Rusia si Ucraina de la sfarsitul anilor '90 care le permite soldatilor rusi sa fie prezenti la malul Marii Negre.

Vitaly Churkin, reprezentantul rus la ONU, a reamintit in ziua de marti intelegerea dintre Rusia si Ucraina care permite ca un numar de 25.000 de soldati rusi sa stationeze in Crimeea, anunta RT.

Flota de la Marea Neagra a fost disputata intre Rusia si Ucraina inca de la caderea Uniunii Sovietice din 1991, dar abia in 1997 au semnat un acord prin care au stabilit soarta bazelor militare si a navelor din Crimeea. Rusia a primit 81,7 % din navele flotei dupa ce a platit Guvernului ucrainean o compensatie de 526,5 milioane de dolari.

In plus, Rusia plateste anual Ucrainei suma de 97,75 milioane de dolari pentru dreptul de a folosi apele ucrainene si resursele frecventelor radio, dar si pentru impactul privind mediul, cauzat de operatiunile flotei in Marea Neagra.

Conform acordului initial, flota rusa de la Marea Neagra urma sa stationeze in Crimeea pana in 2017, dar intelegerea a fost mai tarziu prelungita cu inca 25 de ani.

Acordul din 1997 permitea Rusiei sa mentina pe teritoriul Ucrainei pana la 25.000 de militari, 24 de sisteme de artilerie cu un calibru mai mic de 100 mm, 132 de vehicule blindate si 22 de avioane militare.

In conformitate cu aceasta intelegere, in portul Sevastopol din Crimeea mai stationeaza 5 unitati navale, care includ vapoare anti-submarine, nave de supraveghere, lansatoare de rachete sau submarine.

Pe langa unitatile navale, Moscova mai detine in Crimeea doua baze aviatice, situate in orasele Kacha si Gvardeysky.

Alte cateva unitati de coasta rusesti din Ucraina sunt formate dintr-un regiment cu rachete anti-avion, in Sevastopol, Brigada Marina care are 2.000 de marinari, Batalionul Maritim Nr. 382 sau o statie de recunoastere navala in Temryuk.

Documentul care ar justifica o interventie armata a SUA pentru a apara Ucraina

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Parlamentului, sambata, pentru o interventie militara in Crimeea, teritoriu care apartine Ucrainei. Decizia a fost luata in unanimitate, in camera superioara a Parlamentului de la Moscova.

Desi Putin nu a luat inca o decizie, demersul sau a fost criticat de comunitatea internationala si a starnit reactii dure la Kiev. Presedintele interimar al Ucrainei a ordonat armatei sa intre in stare de alerta, avertizand ca interventiile Rusiei vor duce la razboi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ihi

Numai ca intelegerea nu prevede ocuparea bazelor ucrainiene, nu? Sau impiedicarea soldatilor ucrainieni sa se duca in bazele lor (vezi ieri). 132 de vehicule blindate, ziceai... sint curios cite sint acum, sint convins ca sint mult mai multe.
Alo, Russia Today, nu sintem chiar fraieri...

 

Articolul a omis ceva

Tratatul le permite rusilor sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea propriei securitati. Iar aici lucrurile intra in ceata, pentru ca se poate discuta mult si bine ce inseamna acest "necesar". In orice caz nimeni nu poate invoca o incalcare flagranta, totul este discutabil si interpretabil de catre fiecare parte in functie de propriile interese.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor