Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jurnalist roman in Ucraina: Putin nu e intreg la cap. Sunt sanse sa ne pricopsim cu o alta Bosnie Interviu

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 13:55
7403 citiri
Jurnalist roman in Ucraina: Putin nu e intreg la cap. Sunt sanse sa ne pricopsim cu o alta Bosnie Interviu

Presedintele rus, Vladimir Putin, actioneaza ilogic, "nu este intreg la cap" si nu se va multumi doar cu anexarea Crimeii, sustine George Bodnaras, jurnalist si politolog roman din Cernauti.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bodnaras spune ca, desi Petro Porosenko este cel mai potrivit presedinte pentru ucraineni, Kremlinul tot va avea o atitudine clar nerespectuoasa fata de el.

"E greu sa faci din Ucraina un caz de succes. Cu asemenea actiuni ale lui Putin si cu o politica de nepasare a Frantei, Germaniei, care nu vor conflict cu Rusia, sunt sanse sa ne pricopsim cu o alta Bosnie, divizata, fara speranta", ne-a declarat jurnalistiul din Cernauti.

Cu toate acestea, situatia reala din Ucraina este una destul de calma, in afara de cele doua regiuni Lugansk si Donetk, si, normal, Crimeea.

Credeti ca se va repeta scenariul din Crimeea in Donetk si Lugansk?

Mi-e greu sa raspund la aceasta intrebare. Cu toate ca sunt masterand in stiinte politice, n-am putut prognoza anexarea Crimeii de catre Putin, actiunile lui nu sunt unele logice, adecvate si justificate. Este obsedat de ideea crearii unui stat euro-asiatic, viseaza sa realizeze in practica teoriile geopolitice ale lui Dughin, care nu sunt prea diferite de cele ale Germaniei naziste. De aceea, pot sa spun cu siguranta ca Putin nu este intreg la cap. Deci putem sa ne asteptam de la el la orice.

Romanii din Ucraina sunt divizati. Romania, vazuta in presa ca un vrajmas, la fel ca Rusia Interviu

Aici doar pot sa-l citez pe fostul lui consilier in problemele economice, Andrei Ilarionov, care a mentionat: "Putin nu se va multumi cu anexarea Crimeii, ci va ajunge pana la Kiev". Eu cred ca aici totul va depinde nu de autoritatile de la Kiev, ci de locuitorii regiunilor respective. Daca ucrainenii de acolo n-au iesit din case sa-i alunge pe teroristi si separatisti, inseamna ca le e bine asa.

Sunt voci care sustin ca scopul principal al destabilizarii estului Ucrainei de catre Rusia a fost sa impiedice alegerile prezidentiale din Ucraina. Cum credeti ca se va pozitiona acum Moscova dupa ce alegerile au avut loc totusi? Va continua destabilizarea pentru a obtine o federalizare?

Partial sunt de acord. Parerea mea, la fel ca si cea a unor experti din Rusia, este ca, dupa EuroMaidan, Putin a constientizat ca a pierdut Ucraina, a pierdut controlul asupra ei, ucrainenii vor in Europa, vor asocierea cu UE si regim fara de vize, nu mai au o constiinta imperialista ca cetatenii din Federatia Rusa, nu mai cred in propaganda anti-europeana si pro-rusa.

Ucrainenii nu mai vor sa adere la un stat euro-asiatic. Asadar, Putin trebuie sa faca totul posibil ca Ucraina sa nu adere la NATO, el poate sa faca asta doar prin destabilizarea situatiei in cat mai multe regiuni ale tarii. Ca nu cumva Federatia Rusa sa aiba granita un stat-membru NATO. E adevarat, Putin gandeste in termeni imperialisti si nu poate sa se acomodeze la globalizare.

Da, sunt sigur ca Rusia va cere o federalizare a Ucrainei. Pot sa spun cu siguranta ca federalizarea tarii va duce la dezmembrarea ei. Or, divizarea societatii ucrainene a fost bine pregatita, gandita de rusi, este o divizare artificiala si federalizarea este doar un pretext ca pe urma un subiect al federatiei sa adere la un alt stat.

"Roman" nu e un cuvant oarecare pentru presedintele Ucrainei INTERVIU despre istoria pe care o stie Putin si cat de rau a ajuns Crimeea

Ce implicatii va avea alegerea lui Porosenko asupra relatiei Rusia-Ucraina? Este el un interlocutor acceptat de Moscova?

Mi se pare ca Porosenko este figura politica cea mai bine potrivita la presedintie din viata politica din Ucraina de astazi. Are calitati de lider, experienta, poate negocia, a apara interese si este si respectat la nivel international. Putin din start a declarat ca nu va recunoaste nici un presedinte post-EuroMaidan, doar pe Ianukovici, cica doar el este legitim.

Intr-o asemenea situatie, nu mai conteza cine este presedintele Ucrainei, oricum Kremlinul va avea o atitudine clar nerespectuoasa fata de el. Speram ca Putin, sub tensiunea comunitatii internationale, va accepta sa negocieze cu Porosenko.

Care e situatia reala in Ucraina si cum e prezentata ea in media din Rusia?

Situatia reala din Ucraina este una destul de calma, in afara de cele doua regiuni Lugansk si Donetk, si, normal, Crimeea. Este simtita criza economica, inflatia, devalorizarea valutei nationale, dar nu este o situatie de razboi, chiar nu e. Ucrainenii din regiunile pasnice sunt uniti, aduna bani pentru armata ucraineana, chiar milioane au fost adunate doar de pe conturile de telefon.

Prin SMS-uri ucrainenii trimit benevol bani pentru Armata. Este un patriotism nemaivazut pana acum. Societatea civila incearca sa tina sub control noua putere, lupta pentru lustratie, pentru reformare si democratizre.

Societatea ucraineana boicoteza productia din Rusia, produse care nu mai sunt cumparate de consumatorii ucraineni si raman pe rafturi, sunt boicotate posturile de televiziune si presa din Rusia, care este inca foarta influenta in spatiul mediatic din Ucraina.

Presa din Rusia este cel mai puternic agent de informare in cadrul propagandei putiniste. Toate stirile despre Ucraina facute de posturile de televiziune LifeNews, Russia Today, Russia 24 sunt false si manipulative!

Care e povestea site-ului de stiri pe care il aveti?

Site-ul chernivtsinews.com a fost lansat pe data de 1 decembrie 2013, in toiul protestelor pasnice de pe EuroMaidan. Eram si eu atunci in Kiev si am simtit necesitatea sa facem un site de stiri adevarate. Am activat in calitate de redactor si prezentator de stiri la un post de radio de stat si normal ca regimul lui Ianukovici a introdus cenzura.

Aveam nevoie de mai multa presa libera. Site-ul respectiv era si este intretinut de voluntarii de la ONG Institutul pentru Democratizare si Dezvoltare. In perioada EuroMaidanului, lucram non-stop, postam stiri despre situatia reala in ucraineana si romana, tineam legatura cu activistii EuroMaidanului, AutoMaidanului, cu jurnalistii care au avut de suferit, cu activistii care au fost arestati de politia pro-Ianukovici.

Imi pare bine ca zilnic primeam mesaje pe adresa de mail cu cereri de ajutor, cu datele celora care puteau sa acorde ajutor, puteau sa acorde azil refugiatilor din Crimeea etc.

Basescu: Cerem ca minoritatea romana din Ucraina sa se bucure de aceleasi drepturi ca cea rusa (Video)

Acum, intr-o situatie pasnica, vom dezvolta site-ul in cateva directii, vom pune accentul pe o necesitate de democratizare a societatii, pe jurnalism civic. Vom face si o pagina in limba romana. Or, in perioada EuroMaidanului aveam multe accesari din Romania si Republica Moldova. Potrivit datelor acordate de Google Analytics, cei mai multi vizitatori erau din Ucraina, pe locul 2 - SUA, iar pe locul 3 si 4 Romania si, respectiv, Republica Moldova.

Credeti ca Uniunea Europeana sustine Ucraina suficient de mult?

Cu sigurama - nu! Nimeni nu a vrut sa aiba vreun conflict cu Rusia, in timpul EuroMaidanului, lumea s-a dus cuminte la Soci.

Dupa tragedia din Kiev, Uniunea Europeana s-a limitat doar la declaratii. E adevarat ca numai rusii si americanii au cu adevarat interese strategice in tara (si cateva tari europene, Balticele, Polonia), iar UE mult mai putin.

Revolutia din Ucraina este o reusita a industriei de promovare a democratiei, ucrainenii s-au luat dupa europeni, acum UE nu are nimic pregatit pentru ucraineni, in afara de regim fara de vize si Acord de Asociere. UE nu vrea decat pace si foarte putin sa se extinda in spatiul unde are interese Kremlinul.

E greu sa faci din Ucraina un caz de succes. Cu asemenea actiuni ale lui Putin si cu o politica de nepasare a Frantei, Germaniei, care nu vor conflict cu Rusia, sunt sanse sa ne pricopsim cu o alta Bosnie, divizata, fara speranta, scumpa pentru contribuabilul european si - cosmar infinit mai mare - cu trenul Moscova-Berlin si toate conductele de gaz tranzitand prin ea.

Credeti ca se va schimba situatia din Ucraina, odata cu semnarea Acordului de Asociere?

Va avea loc cea mai mare si importanta schimbare - nu va mai exista drum inapoi, societatea va obtine pentru ce s-a jertfit pe EuroMiadan - semnarea Acordului de Asociere cu UE, noi posibilitati pentru productia ucraineana, sansa de a cumpara produse mai bune, scaparea, intr-o oarecare masura, din ghearele lui Putin, de Uniunea Vamala.

Ce viitor vedeti pentru Ucraina?

Sper la un viitor mai bun, dar uneori ma ingrijoreaza unele scenarii, care mi se par tot mai reale. Foarte multi ucraineni sunt dispusi sa renunte, sa rupa, zic ca nu mai au nevoie de Crimeea, vor sa se dezvolte, sa depuna eforturi si surse pentru prosperarea tarii, nu pentru lupta cu Putin.

Dar nici Putin nu se lasa. Crimeea a creat un precedent, ceea ce inseamna ca sistemul de relatii internationale de la Postdam nu mai exista. De aici poate lua start cel de-Al Treilea Razboi Mondial. Si aceasta ca ucrainenii au aratat ca pot sa aleaga cum vor sa traiasca, iar Bruxelles-ul negociaza acum standardele care sunt declarate in UE atat de sacre, nemaitinand cont de faptul ca consecintele precedentului Crimeea sunt negative si pentru UE, nu doar pentru Ucraina.

Dar e bine ca acum comunitatea internationala este atat de atasata de Ucraina, cred ca nu a existat mai multa simpatie vreodata pentru Ucraina, cel putin, in Europa.

Cine este George Bodnaras

George Bodnaras s-a nascut in satul Ostrita, raionul Herta. A absolvit facultatea de stiinte politice a universitatii "Iurii Fedkovici" din Cernauti, in 2011 a obtinut un masterat in politologie, iar acum este in anul III la doctorat, stiinte politice.

In perioada 2011-2013 le-a predat, in limba romana, istorie elevilor din satul Tureni. Timp de doi ani a lucrat la Radio Ucraina International, unde a realizat emisiuni in limba romana. A infiintat primul portal de stiri in romana din Cernauti - citizenjournal.info, acum este redactor-sef al altui portal - ChernivtsiNews.

George Bodnaras este membru al Clubului Politologilor din Bucovina, colaborator stiintific la Institutul pentru Cercetari Regionale din cadrul universitatii "I.F.".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#interviu George Bodnaras Ucraina, #Ucraina Putin romani Cernauti , #Ucraina