Jurnalista EU Reporter: Criza din Ucraina, rezultatul direct al politicilor NATO incepute la Bucuresti

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 23:07
6216 citiri
Jurnalista EU Reporter: Criza din Ucraina, rezultatul direct al politicilor NATO incepute la Bucuresti
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Criza ucraineana a fost provocata direct de politica de extindere a NATO, inceputa la summit-ul de la Bucuresti, din anul 2008, cand organizatia si-a anuntat deschis scopul de a primi Ucraina si Georgia, este de parere jurnalista EU Reporter Anna Van Densky.

Presedintele rus Vladimir Putin a spus, luni, ca armata ucraineana este in esenta o "legiune NATO", care nu urmareste interesele nationale ale Ucrainei, ci este indreptata impotriva Rusiei. In replica, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis ca acuzatiile presedintelui Rusiei sunt "absurde" si ca "fortele straine din Ucraina sunt cele rusesti".

Razboi in Ucraina Putin: Armata ucraineana este o legiune a NATO

Razboi in Ucraina NATO acuza Rusia pentru violentele din Mariupol: Ce spune Putin e o prostie

Intrebata, intr-un interviu acordat Russia Today, daca reactia liderului NATO este cea asteptata, jurnalista de origine rusa a precizat: "Sigur ca aceea este reactia pe care o asteptam, toata lumea se astepta".

Lavrov: Criza din Ucraina isi are originile la Bucuresti, in 2008 (Video)

"Eu as merge si mai departe decat presedintele rus. As spune ca intreaga situatie a conflictului din Ucraina este un rezultat direct al politicii de extindere a NATO, care a inceput la summit-ul de la Bucuresti, din anul 2008.

Atunci, NATO a declarat deschis ca scopul sau este sa includa Georgia si Ucraina. Fac tot posibilul pentru a primi aceste doua tari in cadrul aliantei militare nord-atlantice", a mai precizat Anna Van Densky.

NATO: Usa ramane deschisa pentru Ucraina, cum am stabilit la Bucuresti

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus, pe 15 mai 2014, ca situatia conflictuala din Ucraina isi are originile in summit-ul NATO din aprilie 2008, care a avut loc la Bucuresti, "cand liderii NATO au afirmat ca Georgia si Ucraina urmeaza sa se alature NATO".

De asemenea, pe 24 noiembrie 2014, Jens Stoltenberg a transmis ca "usa (NATO) ramane deschisa. In timpul summit-ului de la Bucuresti am decis ca Ucraina va fi membru (al NATO). Aceasta decizie este valabila in continuare daca Ucraina indeplineste criteriile de aderare".

Razboi in Ucraina: Stare de urgenta in estul tarii

Guvernul ucrainean a introdus starea de urgenta in sud-estul tarii, respectiv regiunile Donetk si Luhansk, in timp ce toate celelalte zone au fost puse in stare ridicata de alerta.

Trupele ucrainene si fortele militiei din Donbas au reluat ostilitatile, la jumatatea lunii ianuarie, in sud-estul tarii, dupa prabusirea unui armistitiu convenit de cele doua parti in luna septembrie.

Sambata, cel putin 30 de oameni au murit in urma unui atac cu rachete Grad in orasul Mariupol din estul Ucrainei, iar peste 100 de persoane au fost ranite.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza Ucraina summit Bucuresti, #Ucraina summit NATO Bucuresti, #Ucraina summit NATO 2008 , #Ucraina