Kievul, in prag de razboi civil: Liderii Ucrainei, interdictie de calatorie in Canada

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 08:05
3451 citiri
Kievul, in prag de razboi civil: Liderii Ucrainei, interdictie de calatorie in Canada
Foto: obiectiv.info

Guvernul canadian a decis impunerea de interdictii de patrundere pe teritoriul canadian liderilor ucraineni implicati in reprimarea manifestatiilor.

"Principalii lideri ucraineni responsabili de reducerea la tacere a vocilor opozitiei vor avea interdictie de intrare in Canada", a declarat ministrul canadian al Imigratiei, Chris Alexander, in cursul unei conferinte de presa organizate la Ottawa, relateaza AFP.

Indentitatea persoanelor vizate de aceaste interdictii, precum si numarul lor, nu au fost precizate.

Statele Unite au luat in considerare saptamana trecuta aplicarea unor masuri similare, in timp ce Bruxelles-ul s-a abtinut sa impuna interdictii liderilor ucraineni.

Potrivit unui bilant oficial, confruntarile dintre politie si opozanti s-au soldat saptamana trecuta cu cel putin trei morti.

"Initierea unei anchete independente pentru a investiga cauzele acestor decese este indispensabila", a declarat seful diplomatiei canadiene, John Baird, care s-a alaturat manifestantilor ucraineni, in cursul unei vizite la Kiev, in decembrie.

Kievul, in prag de razboi civil: Premierul Ucrainei a demisionat

Represiunea din partea politiei "este inacceptabila. Ne exprimam solidaritatea cu locuitorii din Ucraina care lupta pentru libertatea lor", a adaugat Baird.

Decizia Canadei intervine in contextul abrogarii legilor represive, adoptate de Kiev la 16 ianuarie.

"Este nevoie de ceva mai mult pentru a restabili increderea", a apreciat ministrul canadian de Externe.

Canada a fost primul stat occidental care a recunoscut independenta Ucrainei, in 1991. Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 1,2 milioane de canadieni sunt originari din Europa de Est.

Ucraina se confrunta cu o criza politica fara precedent dupa ce Administratia Viktor Ianukovici a refuzat, in noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, preferand apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de apropximativ doua saptamani, in contextul adoptarii unor legi care permiteau dispersarea brutala a manifestatiilor. Legile controversate au fost abrogate marti.

In urma cu cateva zile, Canada anuntase ca ia in considerare "toate optiunile" si propune consultari cu Statele Unite si Uniunea Europeana pentru o reactie puternica fata de criza politica din Ucraina.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ucraina proteste interdictie calatorie, #lideri Ucraina calatorie Canada , #Ucraina