Kievul refuza o propunere a Romaniei, in avantajul cetatenilor ucraineni

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 23:30
3336 citiri
Kievul refuza o propunere a Romaniei, in avantajul cetatenilor ucraineni
Foto: karadeniz-press.ro

Romania a propus Kievului, la negocierile pentru acordul de mic trafic la frontiera, ca cetatenii celor doua state sa poata beneficia de sederi neintrerupte de 90 de zile, dar partea ucraineana insista ca aceste sederi sa fie conditionate de un interval de sase luni.

Tematica incheierii acordului de mic trafic la frontiera dintre Romania si Ucraina a fost discutata de ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Baconschi, cu omologul ucrainean, Kostiantin Griscenko, in timpul vizitei pe care seful diplomatiei romane a facut-o la Kiev in perioada 10-11 noiembrie.

Ambele parti au convenit ca prevederile Acordului privind micul trafic sa faca obiectul unor noi runde de consultari bilaterale care vor fi organizate in viitorul apropiat.

Proiectul de Acord de mic trafic de frontiera intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei a constituit subiectul a trei runde de negocieri, desfasurate la Bucuresti, in perioada 3-4 iulie 2008, 12-13 februarie 2009, respectiv la Kiev, in data de 12 mai 2011. Pana in prezent, nu au existat insa alte negocieri in acest domeniu, desi la un moment dat negocierile erau avansate, iar semnarea acordului era data ca iminenta.

De la data de la care au demarat negocierile, partea romana a urmarit incheierea unui Acord care sa exploateze la maxim facilitatile permise de normele europene in materie, ceea ce, evident, ar fi in favoarea cetatenilor ucraineni, principalii beneficiari ai acestui Acord.

Celelalte trei acorduri incheiate de catre Ucraina cu Ungaria (ianuarie 2008), Slovacia (septembrie 2008) si Polonia (iulie 2009) includ prevederi care fie exced cadrului Regulamentului comunitar, fie nu utilizeaza intreaga gama de facilitati puse la dispozitie de catre acesta.

Pana in prezent nu s-a inregistrat, in discutiile cu Kievul, o modificare a pozitiei partii ucrainene cu privire la durata sederii.

Intr-un interviu acordat presei romane in iunie 2011, dupa vizita din Romania, ministrul ucrainean de externe, Kostiantin Griscenko, sugera ca Ucraina doreste paritate in privinta deschiderii unor consulate.

Partea romana considera insa nejustificata pretentia Kievului, in conditiile in care cetatenii romani pot intra fara vize in tara vecina, deci fara a avea nevoie neaparat de permise de mic trafic.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ucraina refuz propunere Romania, #Ucraina acord trafic mic, #trafic mic de frontiera , #Ucraina