Kievul sustine ca Rusia a blocat doua porturi ucrainene de la Marea Azov. Kremlinul neaga

Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 14:14
2922 citiri
Kievul sustine ca Rusia a blocat doua porturi ucrainene de la Marea Azov. Kremlinul neaga
Foto: Arhiva Pixabay

Doua porturi ucrainene la Marea Azov, Berdiansk si Mariupol, sunt supuse unei blocade ruse, iar navele nu pot sa intre sau sa iasa din ele, a declarat joi ministrul ucrainean insarcinat cu Infrastructura, Volodimir Omelian.

Asta la patru zile dupa incidentul naval de duminica din stramtoarea Kerci.

In total, 35 de nave sunt impiedicate in prezent sa opereze asa cum doresc, iar numai navele care se duc in porturi ruse la Marea Azov pot sa traverseze Stramtoarea Kerci, afirma ministrul intr-un mesaj postat pe Facebook.

"Obiectivul este simplu - impunand o blocada porturilor ucrainene la Marea Azov, Rusia spera ca ucrainenii sa-si paraseasca propriul teritoriu -, un teritoriu care este al nostru in virtutea dreptului international aferent", subliniaza el.

In total 18 nave asteapta in Marea Neagra sa intre in Marea Azov, din care patru se indreapta catre portul Berdiansk, iar celelalte 14 catre Mariupol. Alte noua nave asteapta, de asemenea, sa paraseasca Marea Azov, relateaza Reuters.

Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezmintit un pic mai tarziu aceste acuzatii ale Guvernului de la Kiev si a dat asigurari ca traficul maritim continua fara oprelisti prin Stramtoarea Kerci, insa a recunoscut ca ar putea sa existe intarzieri din cauza unor conditii meteorologice nefavorabile.

Rusia detine in fapt controlul asupra Stramtorii Kerci, care asigura legatura intre marile Azov si Neagra.

Presedintele rus Vladimir Putin a inaugurat, in mai, un pod cu o lungime de aproximativ 18 kilometri care asigura o legatura intre teritoriul rus si Crimeea, pe care a anexat-o in martie 2014.

Rusia a deschis focul, duminica, a interceptat trei nave ucrainene militare si i-a luat prizonieri pe membrii echipajelor acestora, in apropiere de Crimeea.

Moscova acuza aceste nave de "provocare" si de intrare ilegala in apele teritoriale ruse, acuzatii pe care Kievul le respinge, invocand un tratat ruso-ucrainean din 2003 privind navigatia in regiune.

Imobilizarea celor trei nave a amplificat si mai multe tensiunile ruso-ucrainene, deja puternice in urma izbucnirii razboiului, dupa anexarea Crimeei, in regiunea Donbas, in estul Ucrainei, intre forte ucrainene si separatisti prorusi.

Kievul a instaurat miercuri legea martiala in zece regiuni situate in apropierea liniei frontului, iar presedintele ucrainean Petro Porosenko sustine ca se teme de o invazie terestra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#conflict Ucraina Rusia, #porturi blocate conflict Rusia Ucraina , #Ucraina