Lavrov vorbeste din nou despre Ucraina si amenintarile UE

Autor: Ana Ilie
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 11:00
6173 citiri
Lavrov vorbeste din nou despre Ucraina si amenintarile UE

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, din nou, luni, ca Rusia ar avea trupe in Ucraina si a subliniat ca Federatia Rusa nu va efectua nicio interventie militara in tara vecina.

In caz ca UE isi va pune in practica amenintarile si va initia o noua runda de sanctiuni, Lavrov a aratat ca Rusia va fi nevoita sa-si apere economia si cetatenii, scrie CBC.

"Mai intai vom incepe de la interesele noastre - sa ne protejam economia, sa ne protejam sfera sociala, sa ne protejam afacerile si in acelasi timp sa tragem concluziile din actiunile partenerilor", a aratat Lavrov.

Lavrov a minimalizat importanta excluderii Rusiei din G8 ca urmare a anexarii peninsulei ucrainene Crimeea si a explicat ca forumul si-a pierdut din importanta dupa formarea G20.

Seful diplomatiei ucrainene a mai aratat ca Rusia nu va efectua nicio interventie militara in Ucraina. Moscova, de altfel, neaga ca ar avea trupe si tancuri in Ucraina, in pofida dovezilor prezentate de NATO.

Lavrov considera ca planul de pace oferit de presedintele ucrainean la negocierile de saptamana trecuta din Belarus este "nerealist" si a cerut SUA si UE sa convinga Kievul sa nu mai utilizeze artileria grea si loviturile aeriene impotriva populatiei din zonele controlate de separatisti din est.

Lavrov, care le-a vorbit luni studentilor de la Institutul de Stat din Moscova pentru Relatii Internationale, a aratat ca inca mai este posibila "cooperarea pragmatica" intre Kiev si Moscova, dar numai daca SUA si UE inceteaza "limbajul amenintarilor".

Cu numai o zi inainte de aceste declaratii, presedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre crearea unui nou stat in sud-estul Ucrainei.

Vladimir Putin: Trebuie creat un nou stat in estul Ucrainei

"Trebuie sa ajungem imediat la discutii substantiale, nu pe chestiuni tehnice, ci pe ceea ce tine de organizarea politica a societatii si crearea unui stat in partea de sud-est a Ucrainei, cu scopul de a proteja interesele legitime ale persoanelor care locuiesc acolo", a declarat Putin.

Incepe razboiul in Ucraina?Putin: Nu va puneti cu Rusia nucleara!

El i-a numit pe insurgentii din Ucraina "luptatori ai Noii Rusii", dupa ce in mai multe zone din sud-est a fost arborat steagul Noii Rusii.

UE, ultimatum pentru Rusia

Declaratiile oficialilor rusi vin in contextul in care Uniunea Europeana a dat Rusiei un ragaz de o saptamana pentru a inceta actiunile din Ucraina. Altfel, UE va adopta noi sanctiuni fata de rusi.

Pe 29 iulie, UE a blocat accesul Rusiei la pietele sale financiare si a interzis vanzarea catre aceasta tara a tehnologiilor sensibile in domeniul energiei, armamentului si a bunurilor care ar putea fi folosite in scopuri civile, dar si militare.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Lavrov Rusia invazie Ucraina, #Lavrov Ucraina trupe Rusia , #Ucraina