Liderul separatistilor din Donetk, despre implicarea Rusiei, razboi si cat din Ucraina vrea sa rupa

Autor: Ana Ilie
Marti, 05 Mai 2015, ora 19:16
9868 citiri
Liderul separatistilor din Donetk, despre implicarea Rusiei, razboi si cat din Ucraina vrea sa rupa
Foto: hepta.ro

Autoproclamatul lider al asa-zisei Republici Populare Donetk, Alexander Zaharcenko, spera ca Moscova va anexa acest teritoriu din estul Ucrainei, la fel cum a procedat in peninsula Crimeea.

Intr-un interviu acordat Spiegel, Zaharcenko mai vorbeste despre reconstructia teritoriului si despre soldatii rusi din Donetk.

Liderul separatist a aratat ca Ucraina vrea sa dezlantuie un nou razboi, in pofida armistitiului de la Minsk. "99% dintre prevederile acordului de la Minsk se refera la Kiev. Noi am facut tot ce se putea. Ne-am retras tehnologia si am predat prizonierii", spune acesta, care admite ca dupa reluarea ciocnirilor separatistii au inceput din nou sa ia prizonieri.

In cele din urma, presat de jurnalistul german, liderul din Donetk admite ca separatistii nu si-au retras nici armamentul greu, insa "daca ne retragem armele si cealalta parte trage in noi, trebuie sa raspundem. Logic, nu? Si din acest motiv armele grele revin pe pozitiile lor".

In opinia liderului separatist, razboiul in estul Ucrainei continua deoarece "Kievul ocupa ilegal teritoriul nostru".

Intrebat in legatura cu ajutorul acordat de Rusia, Zaharcenko spune ca doua din rudele sale, cetateni rusi, din care unul fost ofiter de cariera, s-au mutat in Donetk, dar asta nu inseamna ca Rusia trimite trupe. Pus totusi in fata unor marturii cu privire la prezenta soldatilor rusi in Donetk, Zaharcenco a refuzat sa mai discute subiectul.

Liderul separatist a refuzat si sa dea un numar clar al soldatilor locali, precizand doar ca e vorba de mai mult de 23.000 si 60.000 de voluntari. El a aratat ca intentioneaza sa cucereasca si restul regiunii Donetk ce nu se afla inca sub controlul sau, "cat mai repede posibil. Si prin mijloace pasnice daca e posibil".

Zaharcenko a mai aratat ca asa-zisa republica pe care o conduce a inceput sa plateasca pensiile locuitorilor si isi pune din nou pe picioare industria miniera.

Intrebat daca pensiile sunt platite in ruble rusesti, liderul separatist a raspuns ca "livram carbune Rusiei si suntem platiti in ruble. Credeti ca Ucraina ar supravietui fara carbunele nostru? Il cumpara prin tot felul de circuite. UE este interesata, inclusiv Bulgaria, Polonia, Romania si in special Spania. Asta inseamna ca obtinem ruble, grivne si dolari".

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Ucraina separatisti razboi, #Ucraina Zaharcenko Donetk , #Ucraina