Lupte sangeroase in Ucraina: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 03:03
43824 citiri
Lupte sangeroase in Ucraina: Zeci de morti si sute de raniti. Ianukovici e de acord cu alegeri anticipate

Zeci de morti si sute de raniti - acesta este bilantul violentelor deosebit de sangeroase care au izbucnit marti in Ucraina.

UE a convenit joi sa blocheze vizele si sa le inghete conturile acelora care au mainile "patate de sange" in Ucraina, a anuntat joi sefa diplomatiei italiene, Emma Bonino, dupa o reuniune de criza.

Presedintele tarii, Viktor Ianukovici, a anuntat ca accepta formarea unui guvern de uniune nationala in urmatoarele zece zile si organizarea de alegeri anticipate in anul 2014.

In ciuda acestui anunt, liderii Opozitiei din Ucraina au declarat ca momentan nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici.

Ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia sositi in Ucraina pentru negocieri cu presedintele au decis sa-si prelungeasca sederea in Kiev pana vineri.

Ziare.com a transmis minut cu minut confruntarile de la Kiev:

02:56 - Nataliya Gumenyuk, jurnalist din Ucraina, a scris pe Twitter ca varsta medie a celor decedati este de 23 de ani.

02:47 - Protestatarii din Piata Independentei au permis trupelor de ordine capturate sa paraseasca tabara.

02:30 - Vicepresedintele american Joe Biden l-a avertizat pe Viktor Ianukovici ca Washingtonul este gata sa impuna sanctiuni impotriva oficialilor ucraineni care au comandat trupelor de ordine sa traga in protestatari.

02:15 - Jucatorii de la Dinamo Kiev au tinut un moment de reculegere inaintea meciului din Europa League in memoria celor care au murit in protestele din Ucraina. Totodata, in timpul partidei ei au purtat banderole negre.

01:57 - Premierul canadian Stephen Harper a anuntat ca tara sa a decis sa extinda sanctiunile care interzic intrarea pe teritoriul sau pentru oficiali ucrainieni care sunt implicati in violentele de la Kiev.

01:45 - Protestatarii negociaza daca vor permite unui autobuz cu forte de ordine, care a fost capturat, sa paraseasca Piata Independentei. Multi activisti spun ca ar trebui sa faca un schimb: sa lase soldatii sa plece doar daca demonstrantii retinuti vor fi eliberati.

01:35 - Bancomatele din Kiev au fost golite, iar in supermarketuri mai sunt foarte putine alimente, scrie Reuters. Multe banci, restaurante si magazine care in mod normal sunt pline de viata in centrul orasului, au acum usile inchise.

01:16 - Protestatari anti-guvernamentali au daramat o statuie a lui Lenin in nordul orasului Jitomir.

00:55 - Ministrii de Externe din Franta, Germania si Polonia au decis sa-si prelungeasca sederea in Kiev pana vineri.

00:47 - Toate decesele de joi au avut loc in ciuda faptului ca aceasta zi a fost declarata zi de doliu national in Ucraina.

00:35 - Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, a declarat ca "SUA sunt scandalizate de imaginile in care fortele de ordine din Ucraina trag cu arme de foc in oameni". El a precizat ca "SUA cer presedintelui Viktor Ianukovici sa retraga fortele de securitate din centrul Kievului si sa respecte dreptul de a manifesta pasnic".

00:45 - Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca stabilitatea Ucrainei este esentiala, iar efectele perpetuarii instabilitatii la granitele Romaniei si ale Republicii Moldova constituie un risc de securitate major, informeaza MAE.

00:27 - In Piata Independentei din Kiev protestatarii se roaga in miez de noapte pentru zecile de persoane ucise in ultimele zile.

00:15 - Jurnalistul Yuras Karmanau de la Associated Press descrie masacrul de la Kiev: "Cand am mers in Maidan am vazut multe cadavre pe trotuar, intr-un singur loc. La cativa pasi se aflau altele. Am mai mers putin si am vazut inca cinci. Maniefestantii au fost ucisi cu precizie in cap si gat".

23:55 - Parlamentul din Ucraina a votat o rezolutie ce condamna violentele, interzice folosirea armelor impotriva protestatarilor si stabileste retragerea fortelor de ordine. Rezolutia a fost votata de 239 dintre cei 450 de parlamentari ucrainieni, 34 dintre acestia facand parte din partidul lui Ianukovici. Pentru ca rezolutia sa devina lege este nevoie de semnatura presedintelui parlamentului.

23:30 - Mai multe cadavre ale protestatarilor ucisi joi au fost aduse in Piata Independentei din Kiev iar cei prezenti au strigat "martiri!" si "eroi!". Mai multi oameni aflati in Maidan au plans, transmite BBC.

23:12 - Presedintele Viktor Ianukovici acuza Opozitia ca s-a folosit de armistitiu pentru ca protestatarii sa se poata regrupa si a continua violentele.

22:50 - Ministerul Sanatatii din Ucraina a anuntat ca 75 de persoane au murit, incepand de marti, in conflictele violente. Anterior, surse medicale spuneau ca sunt peste 100 de morti.

22:30 - Liderii Opozitiei din Ucraina au declarat ca momentan nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, in ciuda anuntului privind alegerile anticipate. Ministrii de Externe trimisi de UE sa negocieze s-au intors la presedintia Ucrainei pentru noi discutii.

22:18 - Sustinatorii opozitiei de la Kiev aprind lumanari in memoria celor care au murit in conflictele sangeroase.

22:00 - Cancelarul german Angela Merkel le-a telefonat presedintilor Barack Obama si Vladimir Putin pentru a discuta despre Ucraina si au cazut de acord ca trebuie gasita cat mai rapid o solutie la aceasta criza si ca varsarea de sange trebuie sa se opreasca.

21:40 - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile pe teritoriul Ucrainei, daca acestea nu sunt imperios necesare.

21:18 - Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate in 2014, a anuntat premierul polonez Donald Tusk. "S-a convenit cu Ianukovici ca in acest an sa aiba loc alegeri prezidentiale si parlamentare si in urmatoarele zece zile sa fie creat un guvern de unitate nationala", a spus Tusk.

20:47 - Presedintele american Barack Obama a lansat un atac dur la adresa omologului sau rus, Vladimir Putin, acuzandu-l ca incalca libertatile fundamentale ale popoarelor ucrinean si sirian. Obama a criticat sprijinul Rusiei pentru violentele din Ucraina si Siria si a cerut formarea unui guvern de tranzitie la Kiev.

20:30 - Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei ucrainiene, a declarat ca Viktor Ianukovici trebuie adus in fata justitiei pentru "crimele in masa" pe care le-a comis si a indemnat partidele proeuropene sa nu mai negocieze cu actualul regim.

20:00 - Ministrul roman de externe, Titus Corlatean, a salutat joi adoptarea de catre Consiliul Afaceri Externe (CAE) de sanctiuni orientate clar impotriva celor responsabili de incalcarea unor drepturi si libertati fundamentale si de promovarea actelor de violenta, precizand ca aceasta a fost si pozitia pe care a exprimat-o in numele guvernului Romaniei.

19:35 - BBC anunta ca mai multi oficiali ucrainieni au parasit tara. Informatia nu a fost insa confirmata.

19:25 - Fortele de ordine au primit permisiunea de a trage.

19:05 - Cel putin 100 de persoane au murit si peste 500 au fost ranite in violentele din Ucraina, anunta CNN. Numarul mortilor ar putea creste insa in continuare, in conditiile in care protestatarii nu vor sa renunte la proteste. Reuters i-a fotografiat in timp ce isi pregateau cokteiluri molotov.

18:55 - Ministrii de Externe ai UE au decis sa impuna sanctiuni, inclusiv interdictii de viza si blocarea averilor, pentru cei responsabili pentru violentele din Ucraina, a anuntat ministrul italian de Externe, Emma Bonino.

"Am luat decizia sa procedam foarte rapid, in urmatoarele ore, la retragerea vizelor si blocarea averilor celor care sunt patati de sange", a declarat Emma Bonino.

18:20 - Amnesty International lanseaza un apel la comunitatea internationala sa suspende transferurile catre Ucraina de arme si munitii, pentru a se evita folosirea acestora in mod abuziv.

18:10 - Casa Alba cere presedintelui Ucrainei sa-si retraga imediat fortele de securitate din centrul orasului Kiev.

17:45 - Cei trei ministri de Externe europeni au iesit zambitori din intalnirea de patru ore cu Ianukovici, ei urmand sa se intalneasca cu cei trei lideri ai Opozitiei, in frunte cu fostul boxer Vitali Klitschko.

17:30 - Uniunea Europeana ia in considerare impunerea unui embargo armat Ucrainei, la intalnirea de criza de la Bruxelles.

17:20 - Ministrii de Externe din Germania, Franta si Polonia, prezenti la negocieri in capitala Ucrainei, au incheiat discutiile cu presedintele Viktor Ianukovici.

17:10 - Coordonatorul centrului medical EudoMaidan, Sviatoslav Kanenko, a declarat pentru AFP ca mai mult de 60 de protestatari au fost ucisi, joi, din cauza ranilor provocate de armele de foc.

16:55 - Ministrul de Interne al Ucrainei confirma faptul ca 67 de politisti au fost capturati de protestatari in Kiev, ca urmare a ciocnirilor violente.

16:45 - Rusia va trimite un oficial la Kiev pentru a incerca sa medieze negocierile dintre presedintele ucrainian si opozitie.

16:30 - Prim-ministrul Victor Ponta a spus, joi dupa-amiaza, ca ministrul de Externe Titus Corlatean se afla la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de Externe din UE, adaugand ca "Romania sustine in totalitate si aplica si este solidara cu toate deciziile care se iau la nivelul UE si al NATO".

"Tot ce se decide la Bruxelles ca facem cu Statele Unite si cu UE facem. Romania este un partener fidel foarte hotarat din acest punct de vedere", a sustinut premierul roman.

16:00 - Ministerul de Interne din Ucraina a confirmat ca 3 politisti au fost ucisi si alti peste 50 au fost raniti in ciocnirile violente, informeaza Interfax.

15:52 - Jurnalistii de la Kyiv Post au vazut inca opt cadavre pe strada Kresciatik. Bilantul creste la 42 de morti.

15:37 - Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei urmareste cu deosebita atentie si profunda preocupare evolutia situatiei din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com, MAE evalueaza, in dialog permanent cu partenerii europeni si euro-atlantici, toate posibilitatile de sprijin pentru rezolvarea crizei din Ucraina pe cale exclusiv pasnica, in spiritul dialogului democratic si al respectului fata de drepturile fundamentale ale omului.

Prin intermediul oficiilor diplomatice si consulare ale Romaniei de pe teritoriul Ucrainei, MAE continua monitorizarea situatiei si este implicata in dezbaterile pe aceasta tema din cadrul institutiilor si organizatiilor europene si euro-atlantice.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, participa astazi la Bruxelles la Reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe privind situatia din Ucraina.

15:20 - Vitali Klitschko a postat pe Internet un filmulet in care enumera cererile Opozitiei: parlamentarii trebuie sa se reuneasca la ora locala 15:00 la Parlament pentru a lua decizii de rezolvare a crizei; presedintele Ianukovici trebuie sa anunte alegeri prezidentiale anticipate; fiecare cetatean sa se "uneasca sa protejeze viata, sanatatea si proprietatea. Impreuna cu vecinii si prietenii, sa nu lasam sa se intample excese in strada".

15:13 - Proiectul concluziilor intalnirii ministeriale de joi de la Bruxelles prevede impunerea de sanctiuni celor responsabili de violentele din Ucraina si impunerea unui embargo asupra armelor. Textul poate fi revizuit de ministrii de Externe UE reuniti la Bruxelles.

15:08 - Traian Basescu isi reafirma profunda ingrijorare fata de degradarea continua a situatiei din Ucraina, care poate degenera intr-un conflict de proportii cu consecinte greu de anticipat pentru poporul ucrainean si pentru securitatea regionala la granita Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si a Uniunii Europene.

Basescu reia apelul la adresa presedintelui Ucrainei de a nu folosi armata in reprimarea protestelor din strada, iar fortele de politie sa nu recurga la utilizarea disproportionata a fortei impotriva manifestantilor.

Seful statului mai face apel si la liderii Opozitiei democratice, sa se delimiteze de elementele radicale violente si sa nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa fortelor de ordine.

15:04 - Vocea Rusiei anunta ca politia a parasit centrul Kievului. Au fost ridicate barajele si nu mai este niciun membru al fortelor de ordine pe strada. Bancile, magazinele si cafenelele raman inchise. Statiile de alimentare cu carburanti si chioscurile sunt deschise.

14:48 - Discutiile dintre cei trei diplomati europeni si Ianukovici nu s-au incheiat inca. Ministrii de Extrene francez, german si polonez au discutat doua ore cu presedintele ucrainean, s-au oprit pentru o pauza si urmeaza sa reia discutiile.

14:24 - Ministerul de Interne anunta ca a echipat trupele speciale Berkut cu arme de lupta. "Situatia este complicata. Lunetistii au tintit ofiterii nostri. I-au impuscat cu arme de atac automate si cu pusti cu luneta. Avem 29 de raniti si un ofiter a murit la spital", a explicat un reprezentant.

13:52 - Ministerul rus de Externe cere ambelor parti ale conflictului din Ucraina sa inceteze varsarea de sange. Rusia nu ia in considerare nici macar ipotetic posibilitatea ca Opozitia sa preia puterea la Kiev.

13:39 - Presedintele rus Vladimir Putin a avut o discutie telefonica cu cancelarul german Angela Merkel, pe marginea crizei ucrainene. Putin a subliniat ca este important ca tarile occidentale sa "renunte la tonul acuzator fata de conducerea ucraineana si sa condamne fortele de opozitie vinovate de actiuni teroriste si ilegale extremiste".

13:27 - Cel putin zece membri ai parlamentului din partea partidului lui Ianukovici, Partidul Regiunilor, si-au anuntat sustinerea pentru "poporul ucrainean" si au cerut politiei sa nu mai atace protestatarii. Primarul Kievului, Volodimir Makeenko, tot de la partidul de guvernare, a parasit formatiunea si a ordonat redeschiderea metroului pentru toti cetatenii.

13:25 - Opozitia anunta ca inca doua cadavre au fost aduse la Hotelul Ucraina, asa ca bilantul mortilor de astazi se ridica la 37.

13:11 - Ministerul ucrainean al Sanatatii confirma oficial moartea a sapte persoane, joi, in Kiev, ceea ce ar duce la un bilant de 35 de morti in trei zile, mult sub cifrele inaintate de Opozitie.

13:09 - Cel putin sase autobuze, in care se afla cate 30 de politisti, au tras in fata Hotelului Intercontinental.

13:07 - Ambasadele SUA, Canadei si Marii Britanii sunt inchise.

13:01 - Opozitia anunta ca metroul kievean, oprit miercuri, a inceput sa circule joi, pentru a transporta trupele speciale Berkut catre Piata Independentei.

12:50 - Presedintia ucraineana sustine ca "asigurarile date de opozitie ca e nevoie de armistitiu si o intoarcere la dialog nu au fost decat o manevra pentru a catiga timp sa fie inarmati militantii si sa se livreze arme in Piata Independentei. Toate incercarile autoritatilor de a avea un dialog pentru reglementarea pasnica a conflictului au fost ignorate de militantii care au atacat. Acestia opereaza in grupuri organizate, folosesc arme de foc, inclusiv arme cu luneta".

In acelasi timp, fortele de ordine "nu utilizeaza arme de foc", sustine Ianukovici.

12:24 - Premierul Rus, Dmitri Medvedev, a anuntat ca Rusia va incerca sa-si respecte toate angajamentele fata de Ucraina, insa deplina cooperare necesita o administratie ucraineana legitima si "intarita".

12:22 - Aproximativ o suta de politisti s-au predat protestatarilor din Piata Independentei. Acestia nu au fost agresati si sunt gazduiti intr-un cort.

12:19 - Ministerul francez de Externe confirma ca diplomatii europeni s-au intalnit cu Ianukovici, joi, la Kiev. Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a cerut organizarea de alegeri in Ucraina.

12:17 - 13 cadavre zac intr-o statie de troleu din Piata Independentei. Protestatarii le-au acoperit cu scuturi.

12:14 - Intrarile in Kiev sunt blocate de cetateni ce doresc sa impeidice intrarea camioanelor militare in Capitala.

12:12 - Angajatii Administratiei Prezidentiale sunt evacuati. Si la Banca Nationala a fost emis un ordin similar.

12:09 - In districtul Pecersk se descarca lazi cu arme si munitie pentru armata.

11:50 - Opozitia cere organizare unei sesiuni Parlamentare la ora locala 15:00, pentru a rezolva criza.

11:35 - Bilantul mortilor ar fi ajuns la 35, potrivit Kyiv Post, care a adunat raportele jurnalistilor aflati la fata locului.

11:28 - Intalnirea emisarilor europeni cu presedintele Ianukovici este invaluita in mister. Daca anterior ministrul polonez de Externe, Radoslav Sikorski, anuntase ca intalnirea cu Ianukovici nu a putut avea loc pentru ca se duc lupte langa palatul prezidential, un reprezentant al presedintiei ucrainene a precizat ca intalnirea are totusi loc.

11:23 - Un politist a murit si alti 29 au fost raniti, anunta ministerul ucrainean de Interne.

11:17 - Bilantul mortilor creste rapid si rapoartele sunt deocamdata neclare. Se vehiculeaza zvonul ca zeci de activisti ar fi fost ucisi, in conditiile in care fortele de interventie utilizeaza munitie de razboi, iar lunetistii postati pe cladirile din jurul Pietei Independentei trag numai in cap.

11:14 - Mai multe camioane ale armatei, pline cu militari, se indreapta spre strada Grusevski, unde se afla parlamentul, Guvernul si Presedintia, si au loc cele mai grave ciocniri.

11:11 - Un fotograf Reuters a numarat zece cadavre intinse pe trotuar in Piata.

11:06 - Jurnalistii care transmit de la fata locului au fost vizati de lunetisti. O echipa de la Russia Today si un jurnalist de la Ruptly au fost vizati de gloante, insa au scapat fara rani.

11:03 - Lunetistii trag cu munitie de razboi din hotelul Ucraina, care da inspre Piata Independentei. Cel putin patru activisti au fost ucisi, anunta Opozitia.

11:01 - Cel putin sapte protestatari au fost ucisi joi, potrivit unui voluntar din unitatea medicala instalata in sediul central al postei din Kiev.

10:57 - Diplomatii europeni sositi de dimineata la Kiev au anulat intalnirea cu presedintele Ianukovici din motive de securitate. Intalnirea cu liderii Opozitiei a avut insa loc.

10:50 - Unii sportivi ucraineni se retrag de la Olimpiada de Iarna de la Soci. Comitetul Olimpic le-a interzis, cu o zi inainte, sa poarte o banderola neagra in memoria celor morti in violentele de la Kiev.

10:48 - Liderii Opozitiei ucrainene s-au intalnit cu sefii diplomatiei franceze, germane si poloneze.

10:45 - Opozitia se asteapta la un atac combinat, al politiei, huliganilor angajati de guvern si armatei.

10:42 - Opozitia cere, de pe scena din Piata, sa fie adus sange pentru transfuzii si alte ajutoare medicale.

10:41 - Bilantul mortilor a crescut la patru.

10:38 - Cateva zeci de politisti se indreapta spre Maidan, insotiti de protestatari. Nu se stie daca sunt ostaticii manifestantilor sau au trecut de partea lor.

10:34 - In Piata Independentei se afla acum 10.000-20.000 de manifestanti. Multi altii se indreapta spre acest loc.

10:30 - Exista rapoarte potrivit carora fortele de interventie utilizeaza munitie de razboi. Protestatarii au pus mana pe mai multi huligani angajati de Guvern inarmati cu AK 47.

10:27 - A fost evacuat si Cabinetul de Ministri.

10:25 - Trupele speciale de politie Berkut sunt detasate in numar mare in strada Grusevski, epicentrul celor mai violente ciocniri.

10:20 - Pe acoperisul Conservatorului, ocupat de manifestanti si transformat in punct de prim ajutor, au fost depistati trei lunetisti.

10:10 - Manifestantii avanseaza catre Parlament. Exista raporte potrivit carora parlamentarii au fost evacuati.

10:00 - Cel putin un mort din randul protestatarilor si 20 de politisti raniti.

Criza politica din Ucraina a fost declansata de anuntul presedintelui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie 2013, inainte de summitul de la Vilnius, potrivit caruia tara nu va semna Acordul de Asociere cu UE, ce ar fi pus natiunea de 45 de milioane de cetateni pe un traseu european. Ianukovici s-a arat in favoarea unei relatii mai stranse cu Rusia.

Opozitia si-a chemat sustinatorii pe strazi si s-au organizat ample mitinguri. Punctul zero al revoltei ucrainenilor este Piata Independentei din Kiev (Maidan - de aici si numele miscarii, EuroMaidan). Oamenii au ocupat mai multe cladiri guvernamentale si, in pofida interventiei fortelor de ordine si frigului patrunzator, nu s-au dat batuti, cerand demisia lui Ianukovici si alegeri anticipate.

Protestele se mai micsorasera ca amploare la inceputul lui 2014, insa au fost alimentate de faptul ca Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, a trecut rapid prin Parlament un pachet de legi anti-proteste, ce sanctionau cu ani buni de inchisoare pana si cele mai mici gesturi de protest. Manifestatiile au devenit violente si pentru cateva zile Kievul a parut un oras asediat.

Occidentul a facut apel la calm si a aratat ca nu poate fi ingradita libertatea de exprimare a cetatenilor ucraineni, iar Rusia a cerut Vestului sa nu se implice in treburile Ucrainei. Cu toate acestea, protestele au continuat, tot mai violente.

In cele din urma, premierul Mikola Azarov si-a dat demisia, sub presiunea strazii, iar Ianukovici a anulat legile anti-proteste. Opozitia, condusa de triumviratul Vitali Klitschko (partidul Udar), Arseni Iateniuk (partidul Batkivscina, al fostului premier Iulia Timosenko), si Oleg Tiagnibok, (partidul Libertatea), continua insa sa ceara masuri mai ample, inclusiv revenirea la o constitutie mai veche, ce limiteaza puterile presedintelui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#proteste Ucraina, #morti violente Ucraina, #proteste morti Ucraina, #proteste Kiev, #violente Kiev , #Ucraina