Mai multe statui ale lui Lenin, date jos in estul Ucrainei (Video)

Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 13:51
2855 citiri
Mai multe statui ale lui Lenin, date jos in estul Ucrainei (Video)
Foto: Youtube/ Euromaidan PR

Mai multe statui ale lui Lenin au fost date jos in estul rusofon al Ucrainei, fosta republica sovietica, aflata in conflict fara precedent cu Rusia si care incearca sa se debaraseze de trecutul sau comunist.

Doua monumente dedicate "parintelui revolutiei bolsevice" au fost demontate in acelasi fel in noaptea de vineri spre sambata, la Harkov, mare oras industrial, de catre tineri cu cagule pe cap, atesta imagini video disponibile pe canalul Youtube al militantilor pro-ucraineni din Harkov, informeaza sambata AFP.

In imagini se poate vedea cum tineri fixeaza un cablu de varful statuii, pe care o fac sa se prabuseasca tragand de cablu.

In urma cu o saptamana, imagini video postate pe acelasi site prezentau demontarea, la Harkov, de o maniera similara, a trei monumente dedicate unor lideri comunisti, actiune ce a fost denuntata de rusi si prorusi din Ucraina.

Vineri, alte doua statui ale lui Lenin au fost date jos in teritoriile aflate sub controlul guvernului ucrainean din estul separatist prorus, unde conflictul armat a facut intr-un an peste 6.000 de morti.

La Kramatorsk, in regiunea Donetk, statuia a fost data jos de necunoscuti, iar la Stanita Luhanska, in regiunea vecina Lugansk, monumentul, care fusese anterior pictat in culorile albastru si galben ale drapelului ucrainean, a fost gasit, vineri dimineata, pe pamant.

"Se pare ca liderul proletariatului mondial nu a suportat profanarea cu simbolurile nationale ale Ucrainei: el s-a impiedicat si a cazut", a notat, pe un ton ironic, guvernatorul loial Kievului din regiunea Lugansk, Ghennadi Moskal.

Ucraina condamna comunismul si nazismul: Ce interzice legea adoptata

Parlamentul ucrainean a votat, la 9 aprilie, o lege ce interzice "orice propaganda comunista sau nazista", precum si simbolurile celor doua ideologii. In baza acestei legi, care trebuie sa fie promulgata si de presedintele Petro Porosenko, monumentele de glorificare a responsabililor sovietici, dintre care numeroase statui dedicate lui Lenin, urmeaza sa fie demontate. De asemenea, trebuie sa fie redenumite localitatile, strazile sau intreprinderile ale caror nume fac referinta la comunism.

Legea a fost denuntata de Rusia, care a acuzat Kievul ca a recurs la metode "totalitare" pentru a "desovietiza" Ucraina, in avantajul unei ideologii nationaliste.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#statui Lenin date jos Ucraina, #statui Lenin est Ucraina , #Ucraina