Marea spargere a Ucrainei. Trei cai pentru destramare si cea pe care o prefera Rusia

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 20:08
30421 citiri
Marea spargere a Ucrainei. Trei cai pentru destramare si cea pe care o prefera Rusia
Foto: Wikipedia

Pe 17 aprilie, cand ministrii de Externe ai SUA, UE, Rusiei si Ucrainei au ajuns la un acord privind detensionarea situatiei in estul Ucrainei, strategia Moscovei pentru regiune, adica "federalismul", parea sa fi castigat.

Acordul a esuat destul de repede. Militantii pro-rusi din estul Ucrainei au ignorat prevederile lui, inclusiv cea care spunea ca ei trebuie dezarmati si sa inapoieze spatiile publice ocupate catre ceea ce in acord se numeau "proprietarii legitimi". Simbolic, insa, acordul a confirmat abilitatea Rusiei de a stabili agenda conflictului din Ucraina si de a impune anexarea de facto a Crimeii, scrie analistul ucrainean Alina Polyakova, pentru Foreign Affairs.

De asemenea, a dat legitimitate pentru solutia ruseasca a "destramarii Ucrainei mascate intr-o federalizare" si a aratat drumul ales de Federatia Rusa in actiunile ei in partea de est a Ucrainei. Daca planul Rusiei are succes, ramane intrebarea cum va arata noua Ucraina.

Justificarile prezentate de Rusia pentru anexarea Crimeii prezentau nevoia de a proteja o minoritate rusa aflata sub asediu. Desigur, exista o multime de minoritati lingvistice si etnice care traiesc intr-o varietate de tari din toata lumea; daca granitele ar corespunde etniilor, tari europene precum Elvetia sau Spania pur si simplu ar inceta sa existe in forma in care o cunoastem.

Fotografii care demonstreaza ca fortele Rusiei opereaza in estul Ucrainei?

Dar, daca suspendam realitatea de dragul argumentelor, si, pentru un moment, acceptam ideile presedintelui Vladimir Putin, exista trei posibilitati pentru Ucraina.

Impartirea in functie de liniile de demarcatie etnica

In primul scenariu, regiunile ucrainene in care exista o majoritate etnica ruseasca se vor alipi la Rusia, fie ca membri cu drepturi depline ai Federatiei Ruse, cum a fost cazul Crimeii, ori ca regiuni autonome din interiorul Ucrainei cu puternice legaturi cu Rusia, cum e cazul regiunii georgiene Abhazia, incepand din 2008.

In acest scenariu, Rusia nu ar putea pretinde nicio alta pate din Ucraina, cu exceptia Crimeii, unde 58% dintre locuitori se identifica drept etnici rusi in ultimul recensamant in care se poate avea incredere, tinut in 2001.

In toate celelalte regiuni, inclusiv in cele in care militantii pro-rusi au ocupat cladiri guvernamentale si au organizat proteste, etnicii rusi sunt o minoritate. In Luhansk, doar 39% din populatie spune ca este de origine rusa. O minoritate importanta, dar totusi o minoritate.

In Donetsk, rusii reprezinta doar 38%. Si doar in doua altele, din 24 de regiuni, mai exista o prezenta etnica ruseasca importanta: la Harkov, 26%, si Zaporojia, 25%.

Populatia ruseasca ar putea parea mica in termeni reali, dar demografia urban-rurala a amplificat zgomotul facut de aceasta minoritate. Populatia ruseasca este concentrata in orase, in timp ce ucrainenii stau in zona rurala.

Ianukovici cere militarilor ucraineni sa se intoarca in bazele lor si sa nu-si asculte conducatorii

Protestele, care au loc de obicei in orase, sunt, de aceea, in general pro-ruse. In orasul Luhansk, un grup auto-intitulat Armata Sud-Estului a ocupat pe 6 aprilie sediul politiei locale. Politia a indepartat grupul o saptamana mai tarziu, dar situatia din Luhansk ramane tensionata pentru ca protestatarii pro-rusi cer un referendum in stil Crimeea inaintea alegerilor prezidentiale de pe 25 mai.

Scenarii asemanatoare au loc in orasele Druzkievka, Kramatorsk si Slaviansk din regiunea Donetsk. Sprijinul pentru alipirea la Rusia nu e larg raspandit, asa cum ar sugera aceste proteste. Potrivit unui sondaj facut de Institutul de Cercetare Sociala si Analiza Politica din Donetsk, o majoritate larga de 66% vrea sa traiasca intr-o Ucraina unita si respinge ideea alipirii la Rusia.

Din cauza situatiei etnice din sudul si estul Ucrainei, scenariul desprinderii etnice nu ar lucra in favoarea Rusiei, iar autoritatile rusesti sunt constiente de acest lucru. Daca regiunile din est ar fi aratat etnic ca in cazul Crimeii, situatia din Crimeea s-ar fi repetat inca de acum o luna.

Impartirea Ucrainei in functie de situatia limbii

De la inceputul interventiei rusesti in Ucraina, mass media ruseasca a folosit termenul "Rusi", referindu-se atat la vorbitorii de rusa, cat si la etnicii rusi.

Asta e o strategie inteligenta pentru ca Ucraina este caminul unei comunitati mult mai mari de rusofoni, decat cea de etnici rusi. In districtul Luhansk, 75% in populatie este vorbitoare nativa de rusa, potrivit recensamantului din 2001; in regiunea Donetsk, procentul e de 69%; in Harkov si Zaporojia, este pe undeva pe la 50%.

Drama evreilor din estul Ucrainei: Speriati de ce ar putea face Rusia

Spre deosebire de un stat al rusilor pur sange majoritari, care trebuie sa se opreasca la Crimeea, un stat al vorbitorilor de rusa facut cu bucati din actuala Ucraina ar ajunge la frontierele Moldovei si Romaniei, incluzand intreaga coasta a Marii Negre.

Dar exista o problema: hartile care prezinta impartirea Ucrainei intre regiunile de vorbitori rusi si vorbitori de ucraineana sunt inselatoare din doua motive. In primul rand, datele pe care sunt bazate aceste harti, respectiv cele din recensamantul din 2001, sunt depasite cand se refera la situatia limbii, daca nu cumva si la cea a etnicitatii.

Ele nu reflecta alegerile lingvistice ale tinerilor ucraineni, care apartin primei generatii care a crescut intr-o Ucraina post-sovietica, au urmat scoli cu invatare in limba ucraineana si au fost in cele mai active grupuri in protestele de pe Euromaidan.

In al doilea rand, asa cum arata Leo Krasnozhon, profesor asistent la Universitatea Loyola, recensamantul din 2001 nu i-a intrebat pe oameni daca vorbesc a doua limba acasa sau la munca. Cei mai multi ucraineni, inclusiv cei din tabara pro-rusa, sunt bilingvi.

Moscova, revoltata de atacul din estul Ucrainei. "Primarul poporului" cere interventia Rusiei

Asta ar putea sa nu fie surprinzator avand in vedere faptul ca ucraineana si rusa sunt relativ asemanatoare si ca generatiile mai in varsta care au crescut in perioada sovietica inca invatau ucraineana in scoala.

Kievul este un prim exemplu al schimbarii generatiilor lingvistice. In 1991, cand traiam in Ucraina, orasul era complet rusificat, scrie autoarea. Pana in 2008, cand m-am intors sa lucrez in Ucraina, inca auzeam rusa mai mult decat ucraineana, dar schimbarea generatiilor era inca de pe atunci evidenta: tinerii vorbeau ucraineana mai mult decat cei de varsta mijlocie. In 2014, in cele mai multe din cafenelele din Kiev oamenii se saluta in ucraineana.

Este de asemenea ceva obisnuit sa auzi o conversatie in care o persoana vorbeste in ucraineana, iar cealalta vorbeste in rusa.

Bilingvismul si diferentele intre generatii complica imaginea unei asa zise diviziuni geografice si lingvistice a Ucrainei. O harta care ar reflecta folosirea unei limbi principale opusa uneia in care se foloseste si a doua limba ar aminti probabil de cascavalul elvetian: ar exista pungi de vorbitori predominanti de rusa in regiunile predominant vorbitoare de ucraineana si pungi de vorbitori de ucraineana in regiunile predominant vorbitoare de rusa.

Este adevarat ca folosirea limbii ca motiv pentru impartirea tarii ar fi in favoarea Rusiei, dar ar iesi o nebunie. Autoritatile rusesti sunt constiente de acest lucru si asta explica de ce Rusia s-a abtinut de la invazie pana acuma. Insa, asa cum o analiza din The Economist a aratat recent, nici chiar un stat bazat pe vorbitorii de rusa nu ar satisface ursul rusesc.

Scenariul Noua Rusie

O fotografie care a fost raspandita intentionat pe Twitter a dezvaluit un al treilea scenariu posibil. Fotografia, pare-se gasita pe un fax in sediul central al Partidului Comunist din Ucraina, arata sudul si estul Ucrainei impartit in patru republici autonome: Republica Donetsk in est, Republica Crimeea, Noua Republica a Rusiei in Sud, cuprinzand Odessa, Mikolaev, Kerson si jumatate din Dniepropetrovsk, si Republica Dniepropetrovsk-Slobjansk in partea de centru-nord a Ucrainei, continand Harkovul, Poltava, Cernihi, Sumi si partea de est a Dniepropetrovskului, Cerkasi si districte ale Kievului.

Patriarhul Kiril al Rusiei se roaga pentru Ucraina: Ii va cere personal lui Dumnezeu un Guvern legitim pentru Kiev

Au exista zvonuri ca harti asemanatoare circula si la Kremlin. Nu exista cai de a proba ca aceste hartii sunt autentice, dar e foarte probabil ca ele sa fie.

O astfel de impartire ar taia Kievul in doua, facand din acest oras un fel de Berlin al secolului 21. Nu ar fi necesar niciun fel de zid, pentru ca marele fluviu Nipru taie Kievul in doua si reprezenta o granita naturala.

Cat de realist este acest scenariu? Putin insusi a aratat care sunt intentiile Rusiei in Ucraina cand a folosit termenul Noua Rusie pentru a descrie sud estul Ucrainei intr-o interventie televizata pe 17 aprilie, in aceeasi zi in care a fost semnat acordul de la Geneva.

Noua Rusie este un termen folosit adesea in lunga istorie a Rusiei imperiale. Se refera la teritoriile cucerite candva sub Ecaterina cea Mare in secolul 18.

Normal, militantii pro rusi din Odessa au si inceput sa foloseasca termenul. Acest al treilea scenariu poate parea nebunesc, dar asa au fost si actiunile Rusiei in ultima luna. Si sunt semne ca lucrurile o iau deja pe aceasta cale.

In primul rand, protestele militantilor pro-rusi la adresa Maidanului, cum sunt cele din Donetsk si Luhansk, se raspandesc spre vest, inspre Kiev.

Protestatarii pretind ca sunt cetateni ucraineni care nu accepta legitimitatea guvernului de la Kiev. In acest timp, ideologia iredentista, o reintoarcere la conceptul Marii Rusii, agita sentimentele pro-ruse in regiuni in care a fost calm pana acum.

In Odessa, in care se vorbeste mai ales rusa, un oras cunoscut pentru frumusetea promenadelor sale catre mare si pentru viata usoara si fara griji a localnicilor, activistii pro-rusi organizeaza mitinguri zilnice, iar "Noua Rusie" este strigatul lor de lupta.

In cele din urma, Putin a confirmat implicit planurile sale pentru o viitoare Noua Rusie; iar prezenta militara ruseasca in regiunile de est, desi oarecum discreta, a devenit destul de dificil de negat.

Puterile occidentale si-au adus si ele contributia la realizarea mai usoara a acestui plan. Semnand acordul de la Geneva, ei au esuat in a opri escaladarea conflictului si au realizat un precedent pentru ca Vestul sa accepte in viitor alte probe ale dispretului Rusiei pentru legile internationale.

Negocierile de la Geneva puteau sa o ia pe alt drum. Tarile occidentale ar fi putut prezenta o declaratie comuna ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, detaliind incalcarile de catre Moscova ale legilor internationale. Desigur, Lavrov nu ar fi semnat niciodata un astfel de document, dar un raspuns occidental mai dur ar fi putut deturna felul in care merge acum criza ucraineana, in care Rusia stabileste agenda, iar Occidentul reactioneaza.

Cel putin in acest scenariu, Occidentul ar fi putut lua initiativa. In loc de asta, s-a ajuns doar la un acord de pace esuat.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Ucraina linii de divizare, #Ucraina scenarii de divizare Rusia, #Rusia Putin divizare impartire Ucraina , #Ucraina