Marele jaf al Crimeii - Cum isi impart rusii afacerile din peninsula

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 21:20
3238 citiri
Marele jaf al Crimeii - Cum isi impart rusii afacerile din peninsula

Invazia ruseasca in Crimeea este de doua feluri - una prin anexarea republicii ucrainene, una prin preluarea afacerilor private din peninsula.

La Simferopol, un grup de persoane inarmate si mascate, cel mai probabil soldati rusi, au patruns cu forta, marti, in Bogdan Avto-Salon, o reprezentant auto pentru marcile Hyundai si Subaru. Atacatorii au preluat controlul birourilor si salonului de vanzare, scrie Financial Times.

Criticii Moscovei avertizeaza de mai multe saptamani ca atacul Rusiei asupra bazelor militare ucrainene este doar inceputul invaziei si ca afacerile din peninsula vor fi urmatoarea tinta.

"Este limpede ca va fi o noua impartire a proprietatilor aici, o data veniti rusii", spune Arzi Selimova, jurnalist la postul Tv local Krym.

In plus, companiile de stat din Crimeea au fost deja preluate de fortele pro-ruse si vor ajunge sub controlul Moscovei. Printre acestea se numara Chornomornaftogaz, care extrage petrol si gaze din marea Neagra, Feodosia Oil Products Supply Co, una din cele mai importante instalatii ucrainene de transfer de titei si ale produse petroliere din nave in trenuri de marfa.

Ucraina a protestat vehement fata de aceasta actiune si a anuntat ca va cere compensatii de la Rusia.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat, marti, legea prin care este "anexat statul independent Crimeea". El a dat asigurari ca Rusia nu va mai lua si alte teritorii. "Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea", a afirmat el.

Tensiuni in Crimeea: Militarii rusi au intrat cu forta in Cartierul General al flotei ucrainene

Dupa anexare, fortele de autoaparare ale autoritatilor din Crimeea au intrat in cladirile Cartierului General al Marinei Militare ucrainene din Sevastapol. Comandantul flotei ucrainene ar fi fost luat prizonier de catre fortele pro-ruse.

Cu o zi inainte, un militar ucrainean si un membru al fortelor de autoaparare din Crimeea si-au pierdut viata intr-un incident armat.

"Conflictul trece de la o faza politica la o faza militara", a apreciat marti premierul ucrainean Arseni Iateniuk. Premierul a acuzat Rusia ca se face vinovata de o "crima de razboi".

Mai multe baze militare din Crimeea se afla sub controlul trupelor ruse de cateva saptamani, cand soldatii Federatiei Ruse au impanzit zona inainte de referendumul care a avut loc duminica in peninsula. Populatia s-a pronuntat in favoarea alipirii la Rusia.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Crimeea afaceri ocupatie, #Crimeea rusi ocupatie , #Ucraina