Marturii emotionante din inima Ucrainei: Statul nu ma poate apara, dar macar nu mai e impotriva mea

Joi, 08 Mai 2014, ora 10:45
4724 citiri
Marturii emotionante din inima Ucrainei: Statul nu ma poate apara, dar macar nu mai e impotriva mea
Foto: New York Times

Haosul din Ucraina a reusit, ce-i drept, sa distruga linistea oraselor din sud-estul tarii, dar nu si optimismul tinerilor de acolo, care se agata cu darzenie de un viitor luminos si care sustin cu voce tare ca ei pot construi un astfel de drum pentu fosta tara sovietica.

Printre acesti oameni se afla si Natalia Gumeniuk, o tanara de 30 de ani plina de energie, care a co-fondat o televiziune online ce transmite revolutia din tara, se arata intr-un amplu reportaj New York Times.

Gumeniuk, avand meseria de jurnalist, a acoperit timp de doi ani protestele Primaverii arabe, asa ca a invatat ca si cea mai promitatoare revolutie se poate dovedi a fi o mare dezamagire. "Am mai mult optimism decat aveam acum un an si jumatate", a marturisit ea.

Adevaratul motiv pentru care Putin nu poate renunta la sud-estul Ucrainei

Urmele de optimism sunt foarte rare zilele acestea in Ucraina, in special in regiunile de sud-est, unde separatistii au ocupat cladiri administrative si ameninta sa boicoteze alegerile prezidentiale din 25 mai, iar fortele guvernamentale nu sunt capabile sa restabileasca ordinea.

Alegerile prezidentiale, urmatoarea faza

Totusi, ucrainenii precum Gumeniuk vad aceste alegeri ca pe urmatoarea faza a revolutiei care a dus la demiterea presedintelui Viktor Ianukovici si ca pe o speranta de a pune capat celor 20 de ani de coruptie.

Victorie a fortelor ucrainene in fata separatistilor prorusi

Oricat de dezastruoasa ar fi situatia in acest moment, Gumeniuk si tineri ca ea inca mai spera la o schimbare in ceea ce priveste regimul de la Kiev. Ce a existat inainte a fost "feudalism", sustine ea. "Acum, poate ca statul meu nu ma poate apara, dar macar nu actioneaza impotriva mea, cum facea inainte", a continuat Gumeniuk.

La randul ei, Irena Karpa, in varsta de 33 de ani, scriitor si muzician foarte apreciat in randul tinerilor, impartaseste acelasi otimism si eliberare ca tara ei se descotoreseste de vechile practici.

"Pentru un timp foarte indelungat, credeam ca sunt singura. In final, s-a intamplat, oamenii au incetat sa mai fie atat de pasivi", a marturisit ea.

Ucraina a primit prima parte a ajutorului din partea FMI

O lectie pe care a invatat-o cu varf si indesat, a continuat Karpa, a fost importanta de a vota. La fel ca multi dintre conationalii sai, ea nu s-a deranjat sa mearga la alegerile din 2010 si a regretat rezultatul.

"Acum spun ca a fost si vina mea ca Ianukovici a ajuns presedinte. Puterea rea este aleasa de oamenii buni care nu merg la vot", a subliniat tanara artista.

Acesti tineri sustin ca ei sunt singurii care pot apara Ucraina si o pot conduce spre un viitor luminos, dupa ce conflictul va lua sfarsit.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#tineri Ucraina, #tineri optimism Ucraina, #razboi Ucraina, #conflict Ucraina , #Ucraina