Matteo Renzi ofera exemplul Italiei pentru "autonomia tuturor regiunilor ucrainene"

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Martie 2015, ora 16:55
2848 citiri
Matteo Renzi ofera exemplul Italiei pentru "autonomia tuturor regiunilor ucrainene"
Foto: Kremlin

Ucraina trebuie sa faca reforme care sa garanteze autonomia tuturor teritoriilor tarii, a afirmat, joi, premierul italian Matteo Renzi.

Renzi, care a efectuat joi o vizita la Moscova, a acordat un interviu pentru Itar Tass. In cadrul interviului, premierul italian a subliniat ca este necesara garantarea suveranitatii Ucrainei, insa si Kievul trebuie sa faca reforme pentru a garanta autonomia regiunilor.

"Este necesar sa respectam suveranitatea Ucrainei si sa reinstauram controlul deplin asupra granitelor. In acelasi timp, este nevoie de reforme care sa garanteze autonomia tuturor teritoriilor ucrainene", a afirmat Renzi, potrivit sursei citate.

Renzi a mai aratat ca Italia are experienta in acordarea autonomiei: "Din acest punct de vedere, Italia are un exemplu, exista o mica regiune pe teritoriul nostru care se numeste Alto Adige. Regiunea se bucura de o autonomie speciala si exclusiva".

Renzi a tinut totusi sa sublinieze ca pentru rezolvarea conflictului din Ucraina "nu exista alternativa la pace si dialog" si este esential sa "muncim in asa fel incat preconditiile si promisiunile facute la Minsk sa devina realitate".

Amintim ca in acordurile de la Minsk nu s-a discutat chestiunea acordarii de autonomie tuturor regiunilor ucrainene si chiar a existat un schimb de declaratii intre presedintele rus, Vladimir Putin, si cel ucrainean, Petro Porosenko, pe aceasta tema.

Ce prevede acordul de la Minsk pentru pace in Ucraina

Acordul convenit in faberuarie prevede ca Guvernul de la Kiev si rebelii vor negocia termenii privind viitoarele alegeri locale din zonele controlate de rebeli, ceea ce ii va aduce pe acestia inapoi in cadrul legal ucrainean. In schimb, Kievul va adopta legislatia pentru autoguvernare ce va fi acceptabila pentru republicile autoproclamate.

Putin a anuntat imediat dupa incheierea acordului ca acesta prevede acordarea unui statut special regiunilor rebele Donetk si Luhansk. Porosenko a reactionat la scurt timp si a negat ca s-a ajuns la vreun acord privind federalizarea tarii sau autonomia regiunilor separatiste.

Italia este o tara care are relatii traditionale de prietenie cu Moscova si depinde de gazele rusesti. Mai mult, pe plan european, Italia a fost privita cu scepticism in legatura cu angajamentul sau fata de eforturile occidentale de a presa Moscova in chestiunea ucraineana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Renzi autonomie regiuni Ucraina, #Renzi Ucraina Moscova , #Ucraina