Miza Ucrainei: De ce se lupta UE si Rusia pe un "pitic"?

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 18:58
16708 citiri
Miza Ucrainei: De ce se lupta UE si Rusia pe un "pitic"?
Foto: Deutsche Welle

De ce a devenit Ucraina atat de atragatoare pentru UE si Rusia, incat acestea sa se dueleze de la distanta pentru castigarea influentei asupra Kievului?

Este vorba despre argumente economice sau despre altceva, se intreaba analistii publicatiei germane Deutsche Welle, intr-un amplu material.

Ucraina va costa Occidentul destui bani in urmatorii ani. UE a aprobat deja ajutoare financiare de urgenta in valoare de 1,6 miliarde euro, SUA preiau garantii de credit de 800 milioane euro, iar FMI spune ca, in cel mai scurt timp, Ucraina va avea nevoie de un imprumut de 15-18 miliarde dolari.

Dupa ce Rusia a crescut pretul gazului livrat Ucrainei cu 44%, in mod evident, tara va mai avea nevoie de alte miliarde suplimentare pentru a fi ferita de faliment. Este Ucraina in stare sa returneze vreodata acesti bani creditorilor? De ce UE depune atat de multe eforturi pentru aceasta tara? De ce nu vrea Rusia, cu niciun chip, sa permita apropierea Ucrainei de UE?

"Ucraina, cu populatia sa de 46 milioane de locuitori, este o piata importanta pentru industria automobilistica germana, de exemplu", spune un functionar al Camerei de Comert Ucraineano-Germane, citat de Deutsche Welle. Ucraina are un mare potential in perspectiva, din acest punct de vedere, adauga acesta.

Actuala stare a economiei ucrainene nu este deloc roz. Dupa PIB (3.800 dolari pe cap de locuitor), Ucraina se afla in spatele Mongoliei, de pilda. Industria este depasita de timp, exporturile sunt mici, iar importurile, mari. Dupa caderea URSS, in urma cu aproape 20 de ani, Ucraina a privatizat o mare parte dintre companiile sale de stat. In haosul schimbarilor, acestea au cazut, cu preponderenta, in mainile oligarhilor care au folosit noua bogatie ca instrument politic. Ei nu controleaza doar economia, ci si politica.

Agricultura, domeniu pentru care Ucraina era cunoscuta nu demult, se lupta pentru supravietuire. Ucraina este al treilea mare exportator mondial de cereale, dupa SUA si UE. Numai ca, lipsa investitiilor si calitatea slaba a produselor se rasfrang negativ asupra dezvoltarii agriculturii. Majoritatea tarilor cumpara graul ucrainean doar ca furaj pentru animale, scrie sursa citata.

Ucraina nu reprezinta, din acest punct de vedere, interes nici pentru Europa, nici pentru Rusia, pentru ca acestea isi produc singure cerealele. Restul economiei ucrainene produce materii fara mare interes pentru Rusia si UE.

Motoare ucrainene si elicoptere rusesti

In practica, Ucraina are doar cateva nise de piata. In vremea URSS, Ucraina s-a specializat in productia de componente pentru rachete si motoare pentru elicoptere. Chiar si astazi, aproape toate elicopterele rusesti zboara cu ajutorul motoarelor ucrainene. Unii experti cred ca tocmai aceste productii de monopol reprezinta unul dintre motivele pentru care Rusia isi doreste pastrarea Ucrainei aproape.

"Cooperarea cu Ucraina in sfera tehnicii militare este foarte importanta pentru Rusia. Fara Ucraina, armata rusa nici nu ar putea zbura, nici nu ar putea trage", spune un economist ucrainean.

Prin anexarea Crimeii, continua jurnalistii Deutsche Welle, Rusia isi asigura o importanta baza militara in Sevastopol, dar, in acelasi timp, mizeaza pe cartea cooperari cu Ucraina. Pentru ca, sub presiunea amenintarii rusesti, guvernul ucrainean nu va avea de ales decat sa stopeze livrarile de componente militare catre Rusia.

In acelasi timp, Rusia se afla in fata unei dileme: sa ocupe teritoriile ucrainene in care se produc componente militare care o intereseaza sau sa isi creeze unitati proprii de productie?

Exista, insa, si o a treia posibilitate: Rusia poate miza pe o linistire a situatiei. Pana la urma, Ucraina este interesata sa mentina relatii comerciale bune cu Rusia. Ucraina este dependenta de gazele rusesti si, in practica, nu prea are mult spatiu de manevra. Marile zacaminte de gaze de sist, despre care se tot vorbeste in Ucraina, sunt sperante pentru viitor. Extractia gazelor de sist cere mult timp si bani multi.

"Ucraina foloseste argumentul gazului de sist pentru a blufa, sa arate ca e independenta de importurile de la rusi", spune un functionar al Camerei de Comert. Daca in 4-5 ani Ucraina va reusi sa dea in exploatare astfel de zacaminte, atunci dependenta de Rusia se va micsora semnificativ. Odata cu asta se vor schimba si raporturile de forte.

Frica de falimentul statului

"In mod evident, in tot conflictul, este vorba de influenta si dependenta. Rusia se lupta pentru Ucraina, in primul rand din motive geostrategice", crede Alexander Graf Lambsdorff, fost europarlamentar german.

"Este clar ca Rusia vrea sa tina NATO departe de granitele sale si incearca sa creeze Uniunea Eurasiatica. Fara Ucraina, insa, aceasta uniune devine neinteresanta. Dependenta economica joaca doar un rol secundar", mai spune el.

Avantajele economice pe care Ucraina le-ar putea aduce UE nu sunt foarte mari, incat sa justifice miliardele imprumutate acestei tari. Chiar si dupa o eventuala relansare economica si o crestere a investitiilor, importanta Ucrainei pentru pietele Europei va fi destul de mica. Componentele auto ucrainene reprezinta 14% din exporturile catre Germania. Aceasta, insa, nu reprezinta decat 0,3 procente din tot importul de componente auto in Germania.

Alexander Graf Lambsdorff rezuma interesele Europei pentru Ucraina intr-un alt fel: stabilitate, granite sigure. Polonia, Romania, Ungaria, Slovacia insista ca Ucraina sa fie primita in UE si sa fie stabilizata.

"Si azi in aceste tari traiesc multi etnici ucraineni. Chiar daca Kiev este destul de departe de Berlin, Paris sau Londra, pentru polonezi, slovaci sau lituanieni ceea ce se intampla in Ucraina este al naibi de nelinistitor. Europa nu are interes ca Ucraina sa falimenteze, pentru ca, daca s-ar ajunge pana acolo, situatia imigrantilor va deveni necontrolabila", incheie Lambsdorff.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#conflict Rusia Ucraina, #UE Rusia Ucraina, #economie ucraina , #Ucraina