Moscova nu va ezita sa profite de pozitia dificila a Romaniei Interviu cu seful Democracy Institute din Washington

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:21
10108 citiri
Moscova nu va ezita sa profite de pozitia dificila a Romaniei Interviu cu seful Democracy Institute din Washington
Foto: vebidoo.de

Patrick Basham, director al Democracy Institute din Washington, crede ca Romania nu are de ce sa se teama de Rusia deocamdata, insa trebuie sa aiba grija ca economia sa creasca si politica sa fie curatata de coruptie, daca doreste sa nu aiba vulnerabilitati pe care le poate exploata Moscova.

Basham arata, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Ucraina a fost pierduta din momentul in care Occidentul nu a reusit sa ademeneasca regimul lui Viktor Ianukovici de partea sa si ca, oricat si-ar dori sa pastreze tara unita, Rusia este mai dispusa sa lupte pentru influenta in aceasta regiune.

De ce parte a dezbaterii privind criza ucraineana va aflati, de cea care prefera negocierile si sanctiunile sau cea care militeaza pentru trimiterea de arme? De ce?

Nu ma aflu de niciuna din aceste parti ale crizei ucrainene. Nu sunt in favoarea trimiterii de arme, pentru ca natiunile occidentale nu au "stomac" pentru o lupta reala cu Rusia pentru Ucraina. Ma opun sanctiunilor si din motive practice si morale.

Occidentul si-a spulberat sansa de a pastra Ucraina intacta cand nu a reusit sa ademeneasca anteriorul guvern, pro-rus, sa ne devina aliat economic. In schimb, Rusia a ademenit Kievul sa devina aliatul economic al Moscovei. In acel moment, zarurile au fost aruncate: conflictul intern a devenit de neevitat si o forma de separare, indiferent cat de regretabila, a fost inevitabila.

Ce urmeaza pentru Ucraina, daca Occidentul incepe sa-i livreze arme?

Ucraina nu ar trebui sa primeasca arme din partea Occidentului pentru ca, in acest conflict prin inlocuitor intre Vest si Rusia, natiunile occidentale nu sunt pregatite sa faca ce este necesar pentru a elimina influenta ruseasca din aceasta tara.

Ideea de baza este ca, oricat de mult ne-ar pasa, aici, in Vest, de viitorul Ucrainei, nu ne pasa atat de mult ca rusilor. Dintr-o intreaga gama de motive istorice, culturale, lingvistice, economice si militare, rusii sunt pregatiti sa faca mai mult si sa cheltuiasca mai mult, si sa isi asume mai multe riscuri, in aceasta regiune. In consecinta, in cele din urma vor invinge.

Credeti ca acesta este un conflict care va escalada intr-un razboi sau va deveni un conflict inghetat?

Criza nu va escalada intr-un razboi, deoarece Occidentul nu are nici interesul, nici rezistenta pentru un asemenea rezultat. Mai degraba, va evolua intr-un aparent blocaj pe pozitii care camufleaza miscarea glaciala pe termen scurt si mediu in directia separatistilor pro-rusi.

Ce doreste Rusia? De ce este atat de dificil pentru Occident sa-si dea seama ce doreste si intentioneaza sa faca presedintele rus Vladimir Putin?

Aceasta este o intrebare ampla care merita un raspuns de lungimea unei dizertatii. Raspunsul foarte scurt este ca Occidentul nu poate intelege ce vor Putin si rusii pentru ca Occidentul nu intelege lectiile (dintr-o perspectiva ruseasca) din istoria politica a secolului XX; sfarsitul Razboiului Rece; presedintia lui Eltin si disconfortul Americii in pozitia de superputere a lumii.

Care credeti ca este cea mai mare amenintare pentru regiunea Balcanilor? Vom mai vedea si alte tari precum Ungaria care se apropie de Moscova?

Desi vom mai vedea si alte tari care se apropie de Moscova, acesta este simptomul, nu boala. Boala este incapacitatea multor state balcanice de a oferi suficiente oportunitati economice cetatenilor lor. Atata vreme cat atat de multi cetateni trebuie sa migreze in alta tara pentru a-si imbunatati viata, va exista o presiune politica pentru ca statul sa incerce sa caute un loc sigur, diplomatic si economic, in bratele Moscovei.

Romania este o tinta a Rusiei, in asa fel incat Putin sa poata testa nivelul de pregatire al NATO? Avem de ce sa ne simtim amenintati?

Romania nu este in acest moment o tinta a Rusiei. Nu este Moldova. Dar, daca se iveste ocazia, Rusia va incerca sa-si exercite cat de multa influenta posibil asupra evenimentelor de la Bucuresti.

Romania nu ar trebui sa se simta amenintata; in loc de asta, ar trebui sa fie nervoasa cu privire la actuala sa pozitie. Daca economia romaneasca nu creste, si daca sistemul politic nu este curatat in mod adecvat, tara se va slabi din interior. Daca acest scenariu are loc, Moscova nu va ezita sa profite de pozitia dificila a Romaniei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ucraina conflict Putin, #Romania conflict Ucraina , #Ucraina
Comentarii