Ofensiva diplomatica impotriva lui Putin: Importanti lideri occidentali sunt la Kiev. Vor merge si la Moscova

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Februarie 2015, ora 14:30
4291 citiri
Ofensiva diplomatica impotriva lui Putin: Importanti lideri occidentali sunt la Kiev. Vor merge si la Moscova
Foto: kyiv Post

Ucraina este zilele acestea in centrul atentiei celor mai importanti lideri occidentali. Joi, la Kiev se afla Secretarul american de Stat John Kerry si vicepresedintele american Joe Biden, dar si presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel. Acestia din urma, Hollande si Merkel, merg vineri si la Moscova.

Vizita oficialilor intervine in contextul intensificarii luptelor in estul Ucrainei, intre separatistii sprijiniti de Moscova si armata Kievului. De asemenea, in America se dezbate posibilitatea furnizarii de arme Kievului, pentru a se lupta cu rebelii, scrie Al Jazeera.

Kerry a incercat sa exploreze modalitatile de incetare a conflictului in discutiile cu liderii ucraineni si a dezvaluit ca SUA trimit ajutoare umanitare in valoare de 16 milioane de dolari, in special destinate celor din est, din regiunea ravasita de conflict.

Miercuri, presedintele ucrainean Petro Porosenko a afirmat ca are incredere ca SUA vor fi de acord sa inarmeze armata ucraineana pentru lupta impotriva rebelilor. Pana acum, presedintele american Barack Obama s-a opus trimiterii de arme in Ucraina, insa escaladarea luptelor din ultimele saptamani au convins Casa Alba ca este momentul pentru o schimbare de politica.

Germania si Franta se opun categoric insa acestei idei. Cancelarul Angela Merkel se va deplasa saptamana viitoare in SUA si intentioneaza sa discute aceasta chestiune cu Obama, pentru ca "suntem convinsi ca nu poate exista o solutie militara la acest conflict deja foarte sangeros".

Angela Merkel se afla, de altfel, tot la Kiev, joi dupa-amiaza, la fel ca si presedintele Francois Hollande. Cei doi lideri urmeaza sa se deplaseze vineri la Moscova, pentru a discuta criza din Ucraina.

Ucrainenii se refugiaza in Romania de teama mobilizarii in razboi

Separatistii au anuntat in urma cu cateva saptamani ca lanseaza o ofensiva de preluare a controlului asupra intregului teritoriu al republicilor separatiste Donetk si Luhansk.

Luptele s-au intensificat ca urmare a ofensivei. Pierderile umane si de o parte si de alta a liniei de front sunt deosebit de grele si bilantul mortilor si ranitilor creste de la ora la ora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina solutie diplomatica razboi, #Ucraina arme SUA, #Merkel Hollande Ucraina , #Ucraina