Pace in Ucraina? Armata ucraineana ar putea retrage armamentul greu

Joi, 26 Februarie 2015, ora 18:05
1977 citiri
Pace in Ucraina? Armata ucraineana ar putea retrage armamentul greu
Foto: Hepta.ro

Armata ucraineana a anuntat ca ar putea incepe joi retragerea armamentului greu de pe liniile de front ale conflictului din estul tarii, acesta fiind al doilea pas al planului de pace convenit la Minsk cu Rusia si cu militantii prorusi.

Statul Major General a transmis ca ar urma sa inceapa retragerea armelor de 100 de milimetri, miscare ce este numita un "prim pas" al retragerii armelor grele. Procesul va fi monitorizat si verificat de OSCE, scrie Wall Street Journal.

Oficialii ucraineni au spus ca nu vor retrage armele pana cand nu va fi observat un armistitiu de doua zile.

Armistitiu in Ucraina: Separatistii promit, in sfarsit, ca-si retrag armamentul greu

Cu toate ca luptele continua in anumite parti ale Ucrainei, este a doua zi consecutiva in care nu s-au raportat decese in randul fortelor armate, notandu-se totodata o scadere a intensitatii bombardamentelor.

Potrivit colonelului Andrii Lisenko, situatia din estul Ucrainei s-a stabilizat.

"Ne apropiem de scopul principal, care este implementarea primului punct al acordurilor de la Minsk de incetare a focului. Sunt create conditiile astfel incat sa putem implementa al doilea punct, retragerea armelor grele", a precizat Lisenko.

De asemenea, Andrei Purgin, un lider al militantilor, a spus ca pare ca Kievul a inceput retragerea unor arme.

La randul sau, un purtator de cuvant al OSCE a precizat ca situatia era mai calma miercuri, cu toate ca inca mai erau incalcari ale armistitiului, inclusiv lansari de rachete.

Marti, militiile autoproclamatei Republici Populare Donetk au inceput sa-si retraga, la scara mare, armamentul greu. Retragerea armamentului greu de la linia de separatie ar urma sa aiba loc timp de doua saptamani, conform armistitiului de la Minsk.

Potrivit documentului, armata ucraineana isi va retrage armamentul greu de la linia frontului, in vreme ce militiile Donetkului si Luhanskului vor retrage armamentul de la linia de separatie definita prin acordul de la Minsk din septembrie anul trecut.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#armata Ucraina retragere, #Ucraina retragere armament, #retragere armata ucraineana , #Ucraina