Pacea in Ucraina, un vis tot mai indepartat: Separatistii pun noi conditii

Luni, 16 Februarie 2015, ora 16:47
7853 citiri
Pacea in Ucraina, un vis tot mai indepartat: Separatistii pun noi conditii
Foto: Hepta.ro

"Republicile populare" de la Donetk si Luhansk vor solicita Kievului sa respecte noi conditii, pe langa prevederile documentului final agreat joi la Minsk, inclusiv ca Ucraina sa-si mentina statutul de "stat nealiniat", a declarat luni liderul separatist Denis Pusilin.

Pusilin, negociatorul-sef al "republicii populare" de la Donetk (DPR), a declarat pentru Interfax ca cele doua entitati separatiste insista "in primul rand" asupra anularii tuturor deciziilor conducerii politice si militare ucrainene cu privire la operatiunea "terorista" din regiunea Donbas.

"Orice reconciliere veritabila va fi imposibila atat timp cat aceste decizii si ordine rusinoase si criminale, care au condus la moartea a mii de oameni si la pagubele oribile, sunt in vigoare", a declarat el.

Merkel trage semnalul de alarma: Ingrijorari privind armistitiul din Ucraina

"Anularea (deciziilor) lor ar fi un act de pocainta din partea oligarhilor de la Kiev, iar populatia din Donbas va decide daca-i va ierta sau nu", a continuat el.

Pusilin a subliniat, de asemenea, ca cele doua "republici" vor insista ca Ucraina sa-si pastreze statutul de stat "nealiniat", referindu-se la demersurile insistente ale autoritatilor proocidentale de a adera la NATO si UE.

Un armistitiu a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica. El este doar un prim pas catre incetarea conflictului armat care devasteaza estul Ucrainei de zece luni.

Comunitatea internationala se intreaba cum va fi implementat si daca va dura, avand in vedere acuzatiile reciproce pe care si le aduc Kievul si separatistii cu privire la incalcarea incetarii focului.

Degeaba e armistitiu in Ucraina: Luptele se intetesc, Kievul nu poate retrage armamentul greu (Video)

Neincrederea este puternica de ambele parti, dupa ce armistitiul precedent, incheiat in septembrie, tot la Minsk, a fost incalcat, iar violentele in Donbas au reizbucnit la inceputul anului si s-au intensificat.

Parlamentul ucrainean a decis la sfarsitul lui decembrie sa renunte la statutul de stat nealiniat al Ucrainei pentru a se apropia de NATO, in conditiile in care Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, iar conflictul cu rebelii separatistii din estul tarii continua.

Dupa accederea la presedintia tarii in februarie, cand predecesorul sau, Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, a fost nevoit sa cedeze puterea sub presiunea strazii, Petro Porosenko a facut din aderarea Ucrainei la NATO una dintre prioritatile sale in materie de politica externa. Presedintele ucrainean si NATO il acuza pe presedintele rus Vladimir Putin ca sustine militar fortele separatiste din estul industrial al Ucrainei.

Avertisment de la Moscova: Putin nu vrea pace in Ucraina, a facut un "fals pas inapoi"

In aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, liderii tarilor NATO au convenit ca este firesc ca Ucraina sa se alature Aliantei la un moment dat, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar in 2010, Guvernul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici a renuntat la acest obiectiv, continuand insa cooperarea cu NATO.

La 21 noiembrie 2013, in cadrul unui summit la Vilnius, presedintele prorus Viktor Ianukovici a renuntat la semnarea unui acord de asociere cu UE in favoarea unei cooperari crescute cu Rusia. Acest refuz a declansat actuala criza, care a inceput cu mai multe saptamani de manifestatii proeuropene si a determinat fuga lui Ianukovici dupa o baie de sange in randul manifestantilor in februarie, urmata de anexarea Crimeei de catre Rusia la inceputul lui martie.

Separatist din Ucraina: Bineinteles ca putem deschide focul - Rusia: Armistitiul trebuie respectat neconditionat

Conflictul din estul Ucrainei, declansat in aprilie de separatistii prorusi, a provocat moartea a 5.400 de persoane pana in prezent, potrivit ONU.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ucraina pace armistitiu, #separatisti noi conditii pace , #Ucraina