Parlamentul britanic: Europa a intrat ca o somnambula in criza din Ucraina

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 23:02
5529 citiri
Parlamentul britanic: Europa a intrat ca o somnambula in criza din Ucraina
Foto: Fox News

Marea Britanie si Uniunea Europeana (UE) au fost acuzate de o "interpretare eronata catastrofala" a semnalelor date de Kremlin inainte de criza din Ucraina, de catre o comisie a Camerei Lorzilor, care apreciaza vineri ca Europa a intrat ca o "somnambula" in aceasta criza.

UE nu si-a dat seama de ostilitatea adanca a rusilor fata planurile sale de a se apropia de Ucraina, critica raportul Comisiei, relateaza BBC News online.

Merkel ameninta: Noi sanctiuni pentru Rusia, daca armistitiul din Ucraina nu e respectat

Aceste critici extrem de dure apar in contextul in care presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au vorbit despre criza, intr-o conferinta de presa comuna pe care au sustinut-o la Paris.

Premierul britanic David Cameron a incercat sa minimizeze impactul acuzatiilor, afirmand ca vina pentru ceea ce se intampla in Ucraina "revine absolut egal (presedintelui rus) Vladimir Putin si Rusiei".

Prost echipate

Comisia critica Marea Britanie pentru ca nu a fost "suficient de activa sau vizibila" in abordarea situatiei din Ucraina. Lorzii condamna totodata reducerile de la Foreign Office, care au condus, in opinia lor, la diminuarea numarului de experti rusi de la minister si la acordarea unei importante reduse analizelor. Tendinte similare in cadrul ministerelor statelor membre UE le-au lasat prost echipate in a formula un "raspuns autorizat" fata de criza, se arata in raport.

Razboi sub denumirea de armistitiu: Ucraina acuza, Rusia tace si face

Relatia UE cu Moscova s-a bazat pe "premiza optimista" potrivit careia Rusia era pe cale sa devina o tara democratica, se subliniaza in document. Rezultatul, apreciaza lorzii, a fost un esec in evaluarea profunzimii ostilitatii rusesti fata de deschiderea, in 2013, de catre Bruxelles, a negocierilor in vederea incheierii Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Cameron a respins, de asemenea, acuzatiile potrivit carora Marea Britanie a intrat ca o "somnambula" in criza din Ucraina. "Ceea ce este necesar sa facem acum este sa le transmitem cel mai puternic mesaj posibil lui Putin si Rusiei ca ceea ce s-a intamplat este inacceptabil". "Aceste armistitii trebuie sa dureze, iar daca nu, vor exista si mai multe consecinte, si mai multe sanctiuni, si mai multe masuri", a adaugat el.

Fost sef al fortelor aeriene britanice: Suntem la mila lui Putin, in cazul unui razboi cu Rusia

Concomitent, Merkel si Hollande au indemnat la implementarea intelegerilor de la Minsk si la respectarea armistitiul dintre fortele ucrainene si rebelii prorusi. "Am continuat sa discut, cu cancelarul (german), de la intelegerile (din septembrie 2014) de la Minsk, si suntem mai convinsi ca niciodata ca ele trebuie sa fie aplicate - toate intelegerile, nimic altceva decat intelegerile", a declarat Hollande. Merkel a apreciat ca UE "poate ridica problema sanctiunilor" daca este nevoie.

Raportul a fost dat publicitatii dupa ce ministrul britanic al Apararii Michael Fallon a avertizat ca Putin reprezinta un "pericol real si prezent" pentru cele trei state baltice. El a facut aceste declaratii dupa ce avioane britanice de vanatoare au interceptat, miercuri, doua bombardiere rusesti de tip Tu-95 in largul coastelor Angliei si le-au escorat in afara zonei britanice de interes.

"Nejustificata si ilegala"

Presedintele Comisiei, lordul Tugendhat a declarat ca "lipsa unei capacitati analitice robuste, atat din partea Marea Britanii, cat si a UE, a condus practic la o interpretare eronata catastrofala a semnalelor dinaintea crizei".

Marea Britanie avea o responsabilitate speciala fata de Ucraina, cu atat mai mult cu cat este unul dintre cei patru semnatari ai Memorandumului de la Budapesta din 1994, care garanteaza respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei, se subliniaza in raport, care constata ca nici Londra si nici Bruxellesul nu au avut un raspuns strategic, pe termen lung, fata de actiunile Moscovei.

Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Externe a declarat ca nimeni nu putea sa prevada scala interventiei "nejustificate si ilegale" rusesti si ca poporului ucrainean ii revine sa decida asupra relatiilor sale cu UE.

Ministrul de Externe din cadrul Cabinetului din umbra Douglas Alexander a apreciat ca a fost "vital" faptul ca Uniunea a avut o "abordare unita" si ca Guvernul britanic a ajutat la gasirea unei "solutionari diplomatice" a conflictului.

Merkel vrea sa lucreze cu Rusia, nu impotriva ei

Fostul ambasador britanic in Rusia Sir Andrew Wood a declarat, pe de alta parte, ca este de acord cu evaluarile raportului, catalogand situatia drept un "moment periculos" si avertizand ca frustarile Rusiei s-ar putea revarsa in alte directii, ca de exemplu catre o intensificare a presiunii asupra statelor baltice.

Intr-un discurs sustinut la Londra, comandantul militar al NATO in Europa, generalul Adrian Bradshaw, a citat planurile NATO de a infiinta unitati integrate in Europa de Est cu scopul de a raspunde unor potentiale noi amenintari la adresa unor state membre ale Aliantei Nord-Atlantice din aceasta zona. Sir Adrian Bradshaw a subliniat ca ele vor "transmite un mesaj puternic" si-i vor sustine pe membrii NATO din est intr-o perioada de "competitie permanenta" cu Rusia.

Sistemul de informare si alerta NATO se va concentra asupra unei "serii de amenintari hibride", inclusiv asupra atacurilor cibernetice si "agitatiei" politice, a subliniat el.

"Ingrijorare profunda"

Presedintele Consiliul European Donald Tusk si premierul Cameron si-au exprimat, citati intr-un comunicat emis de catre Downing Street, "ingrijoarea profunda" fata de continuarea atacurilor separatistilor prorusi asupra orasului Debalteve, in pofida armistitiului care a intrat in vigoare duminica.

Cei doi au indemnat statele membre UE sa-si revizuiasca raspunsul fata de criza si sa transmita in mod clar Rusiei ca este necesar ca insurgentii sa respecte armistitiul.

Statele Unite s-au declarat, de asemenea, "profund ingrijorate" in legatura cu informatii despre continuarea conflictului armat in estul Ucrainei.

Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada
Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada
Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat luni, 18 martie, că ideea liderului rus, Vladimir Putin, de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un...
Bombardamente intense în regiunea ucraineană Sumî. Dronele rusești au atacat și o rafinărie
Bombardamente intense în regiunea ucraineană Sumî. Dronele rusești au atacat și o rafinărie
Ucraina a anunțat luni, 18 martie, că a doborât 17 dintre 22 de drone şi şapte rachete lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni şi o intensificare a bombardamentelor ruse în...
#razboi Rusia Ucraina, #UE razboi Ucraina, #Marea Britanie razboi Ucraina , #Ucraina