Petro Porosenko, despre alegerile separatistilor din Ucraina: O farsa!

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 23:28
3446 citiri
Petro Porosenko, despre alegerile separatistilor din Ucraina: O farsa!
Foto: The Telegraph

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a descris votul la alegerile organizate pe 2 noiembrie in regiunile estice Donetk si Luhansk drept o farsa.

Porosenko a spus ca voturile din regiunea rebela ucraineana reprezinta o farsa, facuta sub dominatia tancurilor si mitralierelor.

"Sper ca Rusia nu va recunoaste asa-numitele alegeri, deoarece ele reprezinta o incalcare a tratatului de pe 5 septembrie de la Minsk, semnat si de reprezentantul Rusiei", a declarat liderul ucrainean, referindu-se la acordul de pace semnat la Minsk, potrivit caruia s-a stabilit incetarea focului in regiunile din estul Ucrainei, potrivit EurActiv.

Daca Statele Unite si Uniunea Europeana considera alegerile ca fiind nelegitime, Moscova va recunoaste rezultatul acestora.

Moscova va recunoaste alegerile separatistilor din Ucraina - Occidentul se infurie

Conflictul din estul Ucrainei a inceput in februarie, cand regimul s-a schimbat in Ucraina, ca urmare a revolutiei pro-europene de la Kiev. In Donetk si Luhansk, regiuni cunoscute impreuna drept Donbass, autoritatile autoproclamate in urma unor manifestatii populare pro-ruse mai degraba reduse ca dimensiuni au refuzat sa recunoasca noile autoritati de la Kiev si au proclamat Republica Populara Donetk si Republica Populara Luhansk.

Noile autoritati autoproclamate au organizat referendumuri puternic contestate in mai. Majoritatea votantilor au sustinut independenta, asa ca republicile si-au declarat suveranitatea, ceea ce a declansat o confruntare violenta cu fortele Kievului. Separatistii au primit ajutor de la Moscova in aceasta lupta, sub forma de luptatori (voluntari), arme si echipamente.

Dupa luni de varsare de sange, soldate cu aproape 4.000 de morti, cele doua parti au incheiat un acord de pace la Minsk, in Belarus. Kievul a acceptat, cu aceasta ocazie, sa acorde Donetkului si Luhanskului statut special pentru trei ani si sa permita organizarea de alegeri locale.

Alegeri in Ucraina: Liderii separatistilor castiga zdrobitor. Ce spun UE si Moscova

Sefii celor doua republici separatiste doresc insa independenta totala a regiunilor, astfel ca pe 2 noiembrie in estul Ucrainei au fost organizate alegeri. Potrivit ultimelor exit-poll-uri, actualul "premier" al autoproclamatei Republici Populare Donetk, Alexander Zaharchenko, a castigat alegerile organizate duminica in regiune cu 81%. Pe de alta parte, Igor Plotnitki a fost ales "presedintele republicii Luhansk", cu 63,17% dintre voturi.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Porosenko alegeri est Ucraina, #Donetk Luhansk alegeri separatisti, #Rusia alegeri Donetk Luhansk , #Ucraina