Ziare.com

Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la Venetia

de Anca Serghescu
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 20:24

   

Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la Venetia
Presedintele Ucrainei a anuntat, joi, in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ca noua lege a Educatiei va fi modificata tinandu-se cont de opiniile Comisiei de la Venetia.

Petro Porosenko a spus ca tara sa va respecta Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare si ca se vor face modificari in lege in urma concluziilor transmise de aceasta organizatie.

"Am cerut Ministerului Educatiei sa transmita aceasta prevedere Comisiei de la Venetia, pentru a fi examinata. Concluziile Comisiei vor permite eliminarea tuturor interpretarilor contradictorii. Sunt convins ca vom introduce in lege toate concluziile Comisiei de la Venetia", a promis Porosenko.

Totodata, presedintele ucrainean a deplans "excesiva politicizare a legii", arata Front News.

Amintim ca presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a promulgat o controversata lege a educatiei, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale.

Noua lege a educatiei din Ucraina prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau inclusiv in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana.

Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

MAE a reactionat imediat, transmitand ca "regreta ca, in pofida tuturor demersurilor autoritatilor romane pe langa partea ucraineana, care au semnalat ca Legea educatiei in forma actuala diminueaza semnificativ drepturile persoanelor apartinand minoritatii romanesti, presedintele Ucrainei a promulgat actul normativ".

De asemenea, ministerul "solicita ferm autoritatilor ucrainene sa adopte toate masurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor apartinand minoritatii nationale romane de a invata in limba lor materna".

Potrivit diplomatilor romani, impactul modificarilor va fi unul negativ pentru educatia din tara vecina.

"MAE va continua demersurile, inclusiv pe langa organizatiile internationale cu atributii in domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale si Comisia de la Venetia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificari legislative in domeniul educatiei din Ucraina", se mai arata in comunicat.

Mai departe, ministerul a reamintit angajamentul Ucrainei "transmis constant partii romane in cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a normelor si standardelor internationale relevante in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precum si de asigurare a faptului ca nivelul si calitatea invatamantului in limba romana nu vor fi afectate de noile norme".

In luna septembrie, presedintele Klaus Iohannis si-a anulat vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina, ca urmare a adoptarii controversatei legi.

Citeste si Ucraina propune tarilor nemultumite negocieri privind controversata Lege a Educatiei


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

numa' pe dreptuc

A se vedea ce suprastructura nomenclaturista si-au contrafăcut ukrainienii din Romania si intru ce lucreaza ea...

 

Too late... Ne vom recupera pamanturile sfinte stramosesti!

Bucovina de Nord, Basarabia de Sud, Tinutul Hotin, Maramuresul istoric si Insula Serpilor sunt teritorii pur romanesti capatate de Ucraina in urma unui pact Ilegal, nerecunoscut de Nimeni pe plan international .

Ca s-a mers "de-a valma" in toata aceasta perioada istorica si din miopia, incapacitatea, lasitatea si dezinteresul "alesilor" poporului roman, asta nu inseamna ca s-a asternut "praful" si uitarea pe trecutul nostru istoric insangerat.

Linia pe care se află frontiera actuală este doar o situatie temporara, impusa cu forta iar Ucraina trebuie sa stie ca nu are nici un temei să-si aroge drepturi asupra teritoriilor noastre istorice, cu atat mai putin asupra comunității autohtone romanești rămase acolo.

Statutul teritorilor noastre romanesti, frontiera de est a Romaniei, a fost supusa numai arbitrariului unei mari puteri si ca atare "resoluto jure dantis resolvitur jus accipientis" (nevalabilitatea titlului de proprietate al transmitatorului atrage si nulitatea titlului subdobanditorului) va trebui sa mergem pana la capat sa ne rezolvam aceasta problema.
Pamantul stramosesc instrainat nu este negociabil si trebuie recuperat.

"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4)

 

Romanii au aceasta Sfanta datorie!

"Pamantul stramosesc instrainat nu este negociabil trebuie recuperat" malmo

Istoria neamului romanesc nu se scrie prin tradari, ezitari, prin macularea adevarului si evitarea realitatii. Ea se scrie prin implicare.
Istoria, cu luminile si umbrele ei, trebuie aparata si respectata, nu insultata!

"Azi-noapte, la Prut, razboiul a-nceput,
Romanii trec dincolo, iara,
Sa ia inapoi, prin arma si scut,
Mosia pierduta asta-vara.

Mergem in campia Basarabilor,
Plina de grane, plina de dor,
Si-n Bucovina cu manastiri si brazi,
Mergem la lupta, bravi camarazi"

De dragu fratilor nostri, De dragul Romaniei Mari,
Ceasul istoriei nu poate fi oprit!

 

Din păcate

bucovinenii sunt mandri că au fost sub austroungari. Austriecii au venit inapoi și o să rămană Bucovina fără păduri.

malmo & strand, toti trebuie sa simtim la aceeasi

intensitate datoria – misiunea lasata cu limba de moarte de stramosi - fata de comunitatea “mioritica", dragostea neconditionata fata de precedesori, increderea de nezdruncinat in destinul celor acum nascuti si a celor viitori, in devenirea societaii romanesti, indestructibila identificare cu Neamul. Sacrificiul a fost dovedit .....prin trecerea si dezlantuirea razboiului de eliberare, atunci cand imprejurarile geopolitice pareau ca au atins momentul de oportunitate, plauzibilitatea. Cu entuziasm, asa cum se vede din poezia mentionata in postarea lui strand. Dar, …. n-a fost sa aiba loc reparatia jafului din 1940, prin alianta cu Germania care stapanea inatreaga Europa la sfarsitul anilor ‘30, din nefericire. Sacrificiul, sutele de mii de ostasi cazuti pe Frontul de Est, …..mai tarziu pe Frontul de Vest, nu au adus decat partial corectia arbitrajului celor doi sangerosi dictatori. Sa nu ne fie rusine de alianta cu unul dintre Monstri, pentru Razboiul din Rasarit, atata vreme cat pretul supravietuirii este fara de pret si restrictii de realizare,…..si tarilor occidentale nu le este rusine de coabitarea si alianta cu celalalt dictator …..metamorfozat, intaratat importriva primului la mijlocul anului 1941. In vremea contemporana, “istorica" – de cand s-au inventat documentele si implicit valabilitatea lor - au avut loc nenumarate actiuni de recuperare a pamanturilor (spatiului vital)…..si drepturilor istorice in care sunt implicati locuitorii indigeni, ori entitatile lor statale. E vorba de societatile evaluate unde exista o practica institutionala, cum ar fi detinerea de documente scrise recunoscute local si international (dovezi de proprietate asupra bunurilor, drepturilor de guvernare a pamanturilor cu pricina). Doar, Regatul Romaniei era membru al Ligii Natiunilor; citatul latin al lui malmo pune in valoare utilitatea acestui argument. Este dreptul Romaniei actuale, ca urmas al Regatului Romaniei, sa fructifice aceasta practica internationala eliberarii pamanturilor (popoarelor, ori fractiunilor de popoare) devenite colonii prin agresiunea si vointa unui ori mai multor agresori. Coabitarea" trecuta intre Vest si Stalin, puternicul lobby ucrainean din Europa de vest si America, ignoranta jurnalistilor si politicienilor au creat un val urias de simpatie pentru Ucraina, un stat nascut in obscuritate la momentul colapsului URSS, si detinator de arme nucleare. Romania, nici acum, dupa 70 nu s-a eliberat de regimul ruso-sovietic, continuat de regimul successor, la fel de agresiv, manipulator, fascist, totalitar, xenofob. Tot usurpator, prin guvernarea abuziva a pamaturilor detinute de bastinasii romani. Colonistii ucraineni adusi de austrieci dupa raptul din 1774, ori de catre sovietici dupa 1944 pot avea pretentii de drepturi civile odata ‘impamanteniti’, nicidecum de “drepturi istorice".

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor