Porosenko: Razboiul nu a fost alegerea Ucrainei. Ne-a fost impus din afara

Sambata, 23 August 2014, ora 18:37
5332 citiri
Porosenko: Razboiul nu a fost alegerea Ucrainei. Ne-a fost impus din afara

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat sambata ca razboiul nu este optiunea ucrainenilor si ca le-a fost impus din afara, in timp ce cancelarul german Angela Merkel a facut apel la partile implicate in conflict sa ajunga la un armistitiu real in estul tarii, unde rebelii prorusi se lupta cu fortele guvernamentale.

"Razboiul nu a fost alegerea noastra. El ne-a fost impus din afara", le-a spus Porosenko ziaristilor, dupa intalnirea pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, aflata in vizita de-o zi la Kiev, transmit DPA si Reuters.

Angela Merkel a ajuns in Ucraina

Potrivit Reuters, Porosenko a spus ca Ucraina si Uniunea Europeana si-au coordonat si pus de acord pozitia pe care o vor avea la 26 august la reuniunea de la Minsk, in Belarus, la care va participa si presedintele rus Vladimir Putin. El a confirmat totodata ca in septembrie va convoca parlamentul pentru a ratifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana.

Seful statului ucrainean le-a declarat ziaristilor ca Angela Merkel a promis 500 de milioane de euro pentru reconstructia regiunilor estice ale Ucrainei, grav afectate de la inceperea conflictului.

Camioanele rusilor au venit aproape goale si s-au intors pline din Ucraina

Porosenko a mai spus ca Ucraina va conlucra cu Europa pentru a face tot ceea ce este cu putinta pentru a obtine pacea, dar nu cu pretul suveranitatii, a integritatii teritoriale si a independentei Ucrainei. Presedintele ucrainean si-a exprimat convingerea ca va fi din nou pace in estul tarii imediat ce "mercenarii straini" inarmati vor fi eliminati.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca "integritatea teritoriala" a Ucrainei este obiectivul politicii externe germane si a anuntat totodata masuri financiare menite sa ajute sectoarele energetic si al alimentarii cu apa din Ucraina si sa imbunatateasca situatia refugiatilor.

NATO: Desfasurare alarmanta de trupe rusesti in apropierea Ucrainei

Cancelarul german a pledat pentru un acord de incetare a focului complet in Ucraina si a insistat ca Moscova sa se implice in planul de pace alaturi de Kiev, apreciind ca succesul nu este posibil daca doar o singura parte este interesata de solutia diplomatica. "E nevoie de ambele parti pentru a avea succes. Nu se poate obtine pacea pe cont propriu. Sper ca discutiile cu Rusia sa duca la rezultate", a spus Merkel. "Planurile sunt pe masa... acum a venit vremea faptelor", a insistat cancelarul german.

Merkel, care si-a asumat rolul de mediator in conflictul care dureaza deja de luni bune, este de parere ca principalul obstacol in calea unui acord de incetare a focului intre fortele ucrainene si separatistii prorusi care se infrunta in estul Ucrainei este lipsa de controale de-a lungul frontierei dintre Ucraina si Rusia.

Ea considera ca, pentru a obtine un armistitiu real, este nevoie sa se ajunga la un acord intre Rusia si Ucraina pentru ca frontiera sa fie monitorizata cu ajutorul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Tarile occidentale sustin ca au dovezi nenumarate potrivit carora, de-a lungul frontierei comune, sunt transportate ilegal arme dinspre Rusia catre rebelii prorusi, insa Moscova a negat aceste acuzatii in repetate randuri.

Gasirea unei solutii diplomatice este o prioritate, dar trebuie gasita o solutie care sa fie acceptata de toti, a avertizat Merkel, salutand totodata deschiderea manifestata de Porosenko in ceea ce priveste descentralizarea, deschidere pe care a calificat-o ca fiind un semn bun.

In ceea ce priveste Rusia, Merkel spune ca pentru moment adoptarea de noi sanctiuni impotriva Federatiei Ruse nu se afla printre prioritati, dar a mentionat ca nici nu le poate exclude pe viitor, in cazul in care situatia in regiune se va inrautati.

Totodata, cancelarul german a apreciat ca nimic nu a facut-o sa-si schimbe opinia potrivit careia anexarea Crimeii de catre Rusia a fost un lucru rau si nu a fost uitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, afirmă Zelenski. „Putin trebuie readus pe pământ” VIDEO
NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este „aliatul” ei în războiul împotriva Rusiei, accelerând cât mai rapid posibil livrările sale de arme şi muniţii, a îndemnat vineri, 19...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#razboi ucraina rusia, #camioane Ucraina Rusia, #convoi Ucraina Rusia, #Angela Merkel Ucraina , #Ucraina