Porosenko: Se observa o detensionare a situatiei. Vietile eroilor nostri sunt aparate

Sambata, 14 Martie 2015, ora 08:40
3961 citiri
Porosenko: Se observa o detensionare a situatiei. Vietile eroilor nostri sunt aparate
Foto: hepta.ro

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a afirmat vineri, intr-un interviu acordat postului national de televiziune, ca se observa o "detensionare" a conflictului din estul Ucrainei, care s-a soldat in 11 luni cu peste 6.000 de morti.

"Va pot anunta ca in ultimele zile nu s-au mai inregistrat pierderi in randul militarilor, vietile eroilor nostri ucraineni sunt aparate, un indiciu clar ca este in curs o detensionare progresiva", a declarat el pentru canalul 1+1.

De mai multe saptamani, se observa o relativa acalmie in estul Ucrainei, unde un nou acord de incetare a focului a intrat in vigoare pe 15 februarie. Cu toate acestea, autoritatile ucrainene continua sa denunte o concentrare a fortelor inamice de-a lungul liniei frontului.

Rusia a avertizat NATO cu privire la inarmarea Ucrainei

Presedintele ucrainean a precizat ca situatia ramane tensionata in special in doua zone: in jurul ruinelor aeroportului din Donetk, cucerit de rebeli in ianuarie dupa lupte inversunate, si la nivelul satului Sirokine, la cativa kilometri de portul strategic Mariupol, ultimul mare oras sub controlul Kievului in zona de conflict.

In cazul unei ofensive majore a separatistilor prorusi, care potrivit Kievului si Occidentului sunt sustinuti de forte rusesti, Petro Porosenko si-a afisat certitudinea ca Vestul isi va aduce sprijinul furnizand Ucrainei mai ales arme.

"Daca este lansat un nou ciclu de agresiuni contra Ucrainei, va pot asigura ca vom obtine rapid arme letale si un nou val de sanctiuni contra agresorului. Vom actiona cu fermitate si in mod coordonat", a mai spus el.

Ucraina primeste ajutor militar de la americani - SUA trimit drone si blindate

SUA au anuntat miercuri ca vor trimite Ucrainei drone de observatie "Raven" si 230 de vehicule de transport Humvee, dintre care 30 blindate, a precizat un responsabil din domeniul apararii, sub acoperirea anonimatului. El nu a mentionat calendarul acestor transporturi, dar a explicat ca cele 30 de vehicule blindate Humvee vor fi trimise "in urmatoarele saptamani".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
O statistică recentă a Institutul Kiel pentru Economia Mondială (ISW) dezvăluie un top al țărilor care au ajutat Ucraina, pentru a face față agresiunii Rusiei. Pe primul loc în acest...
O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
O membră a Congresului SUA de origine ucraineană propune reducerea ajutorului militar pentru Ucraina
Reprezentanta republicană în Camera Reprezentanților Victoria Spartz, singurul congresman american născut în Ucraina, a depus amendamente prin care solicită reduceri ale pachetului de ajutor...
#razboi Ucraina, #Petro Porosenko razboi Ucraina , #Ucraina