Povestea cutremuratoare a unui soldat din Ucraina: Cum l-au ingrozit, dar si induiosat separatistii

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 12:55
11257 citiri
Povestea cutremuratoare a unui soldat din Ucraina: Cum l-au ingrozit, dar si induiosat separatistii
Foto: Hepta.ro

Sergentul Abatoli Svirid a supravietuit uneia dintre cele mai mari infrangeri a armatei ucrainene. Dupa ce s-a predat separatistilor, soldatul a fost plimbat pe strazile Donetkului, in odioasa parada cu militari ucraineni prizonieri organizata de rebelii prorusi.

Sotia sa a fost retinuta ulterior, in timp ce incerca sa negocieze eliberarea lui Svirid. Ambii au fost eliberati, iar acum se afla la Kiev, alaturi de fiul lor in varsta de noua ani, se arata intr-un reportaj BBC.

Erau cunoscuti sub denumirea de "cyborgi": un grup de soldati ucraineni care au rezistat in ruinele metalice ale Aeroportului din Donetk pana in ultima clipa.

Aeroportul din Donetk, Stalingradul ucrainenilor? Precedentul Tiraspol

"Partea terifianta nu era lupta. Erau scancetele camarazilor pe moarte, pe care nu ii puteai ajuta, erai neputincios", isi aminteste sergentul, care a luptat alaturi de alti soldati ucraineni pe aeroportul devastat de insurgenti.

Anatoli Svirid era convins ca va muri in batalia finala, care a durat o zi si o noapte. Spune ca in urmatoarea zi a avut loc o explozie uriasa, iar terminalul aeroportului a fost distrus, "nu a mai existat".

Pana si acest barbat fortos, cu capul ras si bicepsi imensi acoperiti de tatuaje, are lacrimi in ochi cand vorbeste despre camarazii sai lasati in agonie. "Nu e un joc. Am luptat pana la ultimul om", a marturisit militarul ucrainean.

Lupta de la aeroportul Donetk continua: Rebelii nu vor sa cedeze

Parada odioasa cu soldati

Dupa ce Svirid si ceilalti soldati care mai erau in viata s-au predat separatistilor, luptatorii pro-rusi au facut o parada cu acestia pe strazile Donetkului.

"Oamenii alergau spre noi, tipau, ne loveau, aruncau in noi cu pietre si oua. Ne scuipau si ne injurau", a povestit sergentul. Separatistii i-au spus ca ii vor duce in parti ale orasului care au fost bombardate de armata ucraineana.

Militarul a precizat ca e greu de stabilit cine s-a aflat, de fapt, in spatele bombardamentelor, insa, "la un anumit nivel, te induioseaza".

"Oamenii au devenit ostatici ai acestei situatii. Dar nu a fost placut. A fost dureros, pentru ca abia mai puteam merge. Si abia mai puteam respira din cauza coastelor", a spus Anatoli Svirid.

Imaginile cu parada militarilor au fost transmise de multe televiziuni locale si au facut inconjurul lumii. Iar sotia soldatului, Oksana, privea de la sute de kilometri distanta, in Kiev.

Lupta pentru Donetk este foarte sangeroasa: Explozii si morti de ambele parti

Sergentul a marturisit ca a fost tinut, alaturi de alti prizonieri, in subsolul unei cladiri, fara ferestre sau incalzire, unde a fost torturat psihic.

In acest timp, Oksana a mers in Donetk pentru a incerca sa isi elibereze sotul, insa a fost retinuta chiar in clipa in care a ajuns in oras. Femeia a fost tinuta in captivitate aproape doua saptamani si sustine ca a fost batuta "la fel de rau precum erau batuti barbatii" si electrocutata. "Voiau sa recunoastem ca suntem spioni", a spus ea.

Anatoli Svirid a aflat ca sotia lui a fost retinuta cand inca era tinut ostatic de separatisti. Femeia a fost eliberata dupa 12 zile, iar soldatul a fost lasat sa plece in cadrul unui schimb de prizonieri intre armata ucraineana si fortele rebele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#poveste soldat Ucraina, #soldati Ucraina prizonieri , #Ucraina