Premierul Poloniei: Riscul unei interventii militare directe a Rusiei in Ucraina a crescut

Miercuri, 06 August 2014, ora 19:54
2427 citiri
Premierul Poloniei: Riscul unei interventii militare directe a Rusiei in Ucraina a crescut
Foto: polskieradio.pl

Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca posibilitatea ca Rusia sa intervina militar in Ucraina a crescut, dupa ce oficiali occidentali au afirmat ca Moscova a trimis din nou trupe din nou la granita.

"Avem motive sa banuim - am primit astfel de informatii in ultimele ore - ca riscul unei interventii directe este mai mare decat era acum cateva zile", a spus Donald Tusk. Noua trimitere de efective rusesti langa granita vine in contextul in care fortele guvernamentale ucrainene au avansat catre pozitiile detinute de rebeli in est, scrie The Guardian.

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski declarase marti ca Rusia a concentrat trupe si echipament militar la granita Ucrainei "pentru a exercita presiune sau pentru a intra" iar purtatorul de cuvant al Pentagonului, amiralul in retragere John Kirby, a spus ca aceste forte sunt "foarte capabile si foarte pregatite" pentru o invazie.

Oficialii NATO au avansat numarul de 20.000 de militari rusi concentrati langa granita, saptamana trecuta fiind adusi aproximativ 8.000 de militari, in timp ce partea ucraineana vorbeste chiar de 45.000 de militari.

Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei

Operatiunea antiterorista a Kievului a pus presiune pe rebelii prorusi, presedintele ucrainean Petro Porosenko declarand marti ca fortele guvernamentale au preluat controlul asupra a trei sferturi din teritoriul ocupat de separatisti in urma cu trei saptamani.

Analistul militar Pavel Felgenhauer a declarat ca Rusia a oferit rebelilor armament tot mai puternic in ultima vreme. Presa rusa a sugerat ca rebelii au acum tancuri dotate cu lansatoare de rachete de tip TOS-1, care pot trage salve de 24 de proiectile propulsate in succesiune rapida.

"In acest moment Rusia aduce arme extrem de puternice care pot provoca pierderi masive si distrugere in randul trupelor ucrainene, in speranta ca astfel va opri ofensiva. Daca predarea Donetkului, a Luganskului si a Novorossiei va fi iminenta, Rusia ar putea interveni pe ascuns, cu forte speciale si suport aerian si arme mult mai puternice.

Si cred ca asta e pe cale sa se intample", a spus Felgenhauer. O interventie pe scara larga ar fi insa ultima solutie, spune analistul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ucraina interventie Rusia Tusk, #Ucraina risc crescut interventie Rusia, #Ucraina risc armata Rusia , #Ucraina