Presedintele Porosenko sustine ca Rusia mobilizeaza trupe la granita cu Ucraina si ca exista riscul unui razboi total

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 23:18
6618 citiri
Presedintele Porosenko sustine ca Rusia mobilizeaza trupe la granita cu Ucraina si ca exista riscul unui razboi total
Foto: Hepta.ro

Rusia si-a intarit drastic prezenta militara la frontiera ucraineana, a acuzat marti liderul de la Kiev, Petro Porosenko, evocand amenintarea unui "razboi total" cu Moscova, transmite AFP.

"Numarul tancurilor din bazele (militare ruse) situate de-a lungul frontierei noastre s-a triplat", a declarat Porosenko, la trei televiziuni ucrainene. "Numarul unitatilor militare plasate de-a lungul frontierei noastre a crescut drastic", a adaugat el, fara a preciza perioada.

Seful statului ucrainean a mentionat de asemenea o crestere puternica a numarului navelor militare ruse in Marea Azov si la o prezenta militara rusa intarita in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova in urma cu patru ani, citand date ale serviciilor ucrainene de informatii.

In Crimeea, din 2014, "numarul soldatilor s-a triplat, cel al blindatelor a crescut de cinci ori, iar cel al artileriei de aproape zece ori", a enumerat Porosenko.

"Ucraina se confrunta cu amenintarea unui razboi total cu Federatia Rusa", a afirmat el.

Petro Porosenko a declarat totodata ca a incercat sa vorbeasca la telefon cu omologul sau rus, Vladimir Putin, dupa capturarea duminica seara de catre Rusia a trei nave militare ucrainene, dar nu a primit raspuns.

"In aceeasi noapte, am cerut o convorbire cu presedintele rus Putin. Nu am primit un raspuns. Si am fost nevoit sa-i cer cancelarului german Angela Merkel sa discute cu Putin" despre acest incident, a sustinut seful statului ucrainean.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentiile ruse, a spus doar ca nu a existat niciun contact telefonic intre cei doi presedinti.

Duminica, paza de coasta rusa, subordonata Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat doua nave-vedeta si un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuza ca au intrat ilegal in apele teritoriale ruse in largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit in Marea Neagra in timp ce aceste nave incercau sa patrunda in stramtoarea Kerci, pentru a intra in Marea Azov.

Dupa aceasta brusca escaladare a tensiunilor, Ucraina a anuntat luni seara introducerea legii martiale in regiunile sale frontaliere, pentru o perioada de 30 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
O statistică recentă a Institutul Kiel pentru Economia Mondială (ISW) dezvăluie un top al țărilor care au ajutat Ucraina, pentru a face față agresiunii Rusiei. Pe primul loc în acest...
#razboi Ucraina, #Porosenko razboi Rusia , #Ucraina