Presedintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a Educatiei, care inchide scolile romanesti

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 23:57
7387 citiri
Presedintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a Educatiei, care inchide scolile romanesti
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Ucrainei Petro Porosenko a promulgat controversata Lege a Educatiei, care a fost adoptata de Rada Suprema de la Kiev in 5 septembrie si care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale.

Potrivit serviciului de presa al sefului statului ucrainean, Petro Porosenko a comunicat ca reforma invatamantului "este una dintre cele mai importante reforme, care va imbunatati calitatea educatiei", asigurand pasii necesari pentru includerea Ucrainei in spatiul educational european, scrie agentia BucPress.

Presedintele ucrainean a mentionat ca noua lege sporeste rolul utilizarii limbii ucrainene in procesul de invatamant. In acelasi timp, presedintele Ucrainei a subliniat importanta respectarii in timpul procesului de invatamant a drepturilor minoritatilor nationale din tara.

"Ucraina a demonstrat si va demonstra in continuare o atitudine fata de minoritatile nationale care corespunde cu obligatiile noastre internationale, care este in concordanta cu standardele europene, fiind un model pentru tarile vecine", a subliniat Petro Porosenko.

El s-a adresat Ministerului ucrainean de Externe si Ministerului Educatiei sa desfasoare consultarile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

Noua lege a educatiei din Ucraina prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana. Prima faza a reformei va avea loc incepand cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare si a gradinitelor). Predarea materiilor in limba romana se va pastra doar in clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementata in cazul claselor medii, iar din 2027 - in clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, saptamana trecuta, ca, in urma adoptarii noii legi a educatiei din Ucraina, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale, si-a anulat vizita pe care o avea programata in luna octombrie in aceasta tara, ceea ce i-a si comunicat direct presedintelui Porosenko, pe care l-a intalnit la Adunarea Generala a ONU. Iohannis a subliniat ca amanarea unei vizite prezidentiale este un semnal diplomatic "extrem, extrem de dur".

"Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei, care, fara sa anunte partenerii, si noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, dupa parerea noastra, contravine bunelor intentii reciproce si, practic, aceasta lege, daca va intra in vigoare, va limita drastic accesul minoritatilor la educatia in limba materna. Si pe noi ne doare acest lucru, avem foarte multi romani in Ucraina si pot sa va spun, asa, in premiera, ca ideea mea cu vizita in Ucraina a fost, de fapt, sa mergem impreuna in zona Bucovinei ucrainene, unde sunt multi romani, ca sa subliniem ca ne preocupa", a spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege educatie limba romana Ucraina promulgata , #Ucraina