Presedintele Ucrainei le pregateste o mare surpriza rebelilor. Armata, pe pozitii in caz ca Rusia ataca - Interviu

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 23:54
18755 citiri
Presedintele Ucrainei le pregateste o mare surpriza rebelilor. Armata, pe pozitii in caz ca Rusia ataca - Interviu

Dupa doborarea avionului Malaysia Airlines cu aproape 300 de oameni la bord in estul separatist al Ucrainei, nici reactia autoritatilor de la Kiev, nici pozitia Uniunii Europene nu au parut sa fie pe masura amplorii catastrofei.

Diferenta este ca presedintele Petro Porosenko pregateste o "surpriza" pentru separatistii prorusi care ar fi doborat aeronava comerciala cu o racheta, crezand ca este vorba despre un avion militar ucarinean, sustine Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina International si analist politic din Cernauti, intr-un interviu acordat Ziare.com.

De asemenea, acesta a precizat ca armata Ucrainei se pregateste in momentul de fata pentru un eventual atac din partea Rusiei, acuzata ca ii antreneaza si ii sprijina cu echipamente militare pe rebelii din estul tarii.

Dupa prabusirea avionului Malaysia Airlines, au fost lansate diverse teorii cu privire la cine si de ce a tintit aeronava. Ipoteza serviciilor americane este ca separatistii "slab pregatiti" au tras din greseala. Sta in picioare?

Avion doborat in Ucraina: Separatisti slab pregatiti l-au lovit "din greseala" - teoria serviciilor americane

Eu de la inceput am sustinut ipoteza ca a fost o greseala, o eroare a teroristilor din estul tarii. Majoritatea mijloacelor de informare in masa de la bun inceput au scris ca in Ucraina vinovati sunt separatistii, insa nu au argumentat aceasta informatie. Mie imi place sa urmaresc discursul informational al asa-zisilor lideri separatisti din estul tarii si am observat, chiar in aceeasi zi, ca ei s-au cam laudat in presa rusa ca au doborat un avion ucrainenan militar AN-26, inainte sa apara informatia legata de avionul comercial. S-au laudat in cadrul unor rubrici televizate in Rusia.

In momentul de fata stim foarte bine ca, daca ar fi sa cautam informatia difuzata de postul respectiv de televiziune, nu o gasim, pentru ca ea a fost stearsa. Separatistii au crezut (fiind invatati evident de militari rusi, ca este vorba despre o arma sofisticata ce nu poate fi condusa de oricine), ca este un avion militar ucrainean.

In convorbirile telefonice receptionate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (multi spun ca nu sunt adevarate, dar mie mi se pare ca sunt) exista un pasaj foarte interesant in care un separatist se intreaba: "De unde a mai aparut prin zona un avion civil? Ce, nu stiu europeneii ca aici este razboi?". De fapt, mie mi se pare ca separatistii au vrut de la bun inceput sa doboare orice avioane ucrainene.

Avion doborat in Ucraina: Putin arunca iar vina in carca Ucrainei

Si mai exista o ipoteza, iar partea rusa s-a axat pe acest discurs, potrivit careia avionul a fost doborat de autoritatile ucrainene, insa trebuie sa mentionez ca fortele guvernamentale ucrainene au suferit diverse atacuri din partea separataistilor.

Mercenarii rusi, in primul rand, au incercat sa distruga sistemul antiaerian al Ucrainei. Deci, daca vorbim despre un sistem antiaerian ucrainean in estul tarii, vorbim, de fapt, despre un sistem mai mult simbolic si nu unul faptic.

Exista si teoria ca in aeronava civila s-ar fi tras din Rusia...

Mie mi se pare ca nu este o teorie corecta, pentru ca nu este in interesul Moscovei o astfel de gafa, o destabilizare a dialogului, inclusiv diplomatic, cu partea europeana.

Presa a observat o slaba reactie a Uniunii Europene la tragedia din Donetk. Ce spune societatea ucraineana?

Unii cetateni si organizatii neguvernamentale sustin deschis ca nici cazul avionului malaezian prabusit in estul Ucrainei nu a fost o dovada pentru Uniunea Europena ca ar trebui sa fie cu mult mai activa in ceea ce priveste stabilizarea situatiei din Ucraina si cu mult mai dura referitor la Rusia.

Avion doborat in Donetk: Ucraina, "foarte dezamagita" de Franta

Exista interviuri cu locuitori ai regiunii Donetk din zona prabusirii avionului, care deschis declara (sunt inregistari video pe YouTube): "Speram ca acest caz al avionului va demonstra partii europene ca trebuie sa fie mai activa in ceea ce priveste sustinerea Ucrainei", referindu-se si la actiuni dure impotriva Rusiei. Si ma refer la locuitori din Donetk, regiune rusofona, nemaivorbind despre zone din vestul si centrul tarii.

Avion doborat in Ucraina: SUA, dezvaluire de proportii despre implicarea Rusiei

Deci, in momentul de fata, in Ucraina se observa o anumita simpatizare sociala a pozitiei cu mult mai dure a Statelor Unite ale Americii. Chiar si ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat ca aceasta criza a Ucrainei ar trebui sa fie solutionata, in mare parte, in cadrul unui dialog dintre Rusia si, subliniez, Statele Unite. El a spus intr-un interviu ca Uniunea Europeana a demonstrat ca nu are o pozitie univoca, iar in societatea ucraineana pozitia SUA este idealizata si bine perceputa.

Avion doborat in Ucraina Obama: Separatistii inlatura dovezile, ce incearca sa ascunda!?

De ce nu are Europa o pozitie ferma la criza din Ucraina. Exista interese ascunse?

Daca SUA au o politica externa unica, fiind, totusi, un stat federalizat, Uniunea Europeana este un amalgam de state, iar cautarea unei singure voci in politica externa este, imi pare mie, un scop al viitorului. Mai circula prin Ucraina diverse scenarii scrise de experti politici, fiind gasite unele variante conspirative, un dialog subteran dintre Merkel si Putin, dintre oamenii de afaceri din Europa si Rusia.

Se mai scrie in presa ucraineana ca, totusi, Rusia reprezinta si o contrapondere impotriva Chinei pentru Europa, un partener necesar pentru a nu permite marilor forte, cum ar fi China si Statele Unite, sa controleze Eurasia.

Crezi ca exista riscul producerii unei catastrofe similare din cauza acestei slabe luari de pozitie?

Daca Europa continua sa aiba o astfel de pozitie, exista riscuri diverse, nu numai de catastrofe aviatice, ci de orice fel de catastrofe. Pozitia Europei demostreaza Kremlinului ca se poate acccepta orice comportament politic si de aici apar diverse scenarii conspirative. In momentul incapacitatii ONU de a solutiona un conflict pe cale pasnica, foarte multi experti din zona sustin ca ONU trebuie reorganizat si reformat potrivit unor noi standarde, doar comunitatea internatioanala poate sa solutioneze o anumita criza militara, umanitara si sociala.

Un jurnalist al publicatiei Sydney Morning Herald a sustinut, intr-un editorial, ca Ucraina ar trebuie sa fie divizata pana la urma, fara varsare de sange.

Este cea mai usoara varianta pentru Uniunea Europeana, pentru comunitatea internationala si pentru toti cei care nu cunosc problema, pentru ca, in momentul de fata, daca vorbim despre scopurile tactice ale europenilor, divizarea Ucrainei ar fi cea mai usoara cale de pacificare.

Va fi cea mai usoara, dar cea mai scurta, pentru ca aceasta va fi o pacificare inghetata, va fi un razboi inghetat, iar, la un moment dat, apele acestui razboi subteran vor tasni la suprafata si nu stim unde. Ar putea tasni nu neaparat in Donbas (regiune de est a Ucrainei care cuprinde Donetk si Luhansk - n.red.), ci in Transnistria, in centrul Ucrainei sau intr-un stat membru UE. Va crea un precedent pentru o posibila divizare a oricarui stat din lume si va crea un exemplu de urmat pentru multe comunitati etnice.

Este o solutie acceptata si posibil chiar dorita de Uniunea Europeana, care, intuitiv, chiar recunoaste apartenenta Ucrainei la Rusia, insa aceasta varianta nu va fi acceptata de catre Ucraina. A si spus ministrul de Externe ca Ucraina nu va urma calea Georgiei din 2008.

Nici in Ucraina nu a existat o reactie foarte dura, ofensiva de a doua zi dupa prabusire nu a fost ceva ce nu se mai intamplase. Care este planul presedintelui Petro Poresenko in continuare?

Planul lui Porosenko nu este public. El pregateste o surpriza in estul tarii si nu a spus ce anume, fireste pentru ca este o surpriza. Imediat dupa doborarea avionului malaezian, are loc o activizare a operatiunii antiteroriste, o multime de orase din estul tarii sunt eliberate in momentul de fata. Unii sustin ca teroristii sunt in panica si nu stiu ce sa faca.

Ucraina: Armata a curatat orasul Severodonetk de separatisti

Acum, in Ucraina, are loc o mobilizare partiala, sunt mobilizate forte suplimentare pentru intarirea trupelor din estul tarii si, cred eu, Porosenko mai spera la un Blitzkrieg, deci la un razboi eficient, rapid si cu anumite succese, insa aceste ambitii se pot lovi de o noua surpriza venita din partea Kremlinului. Deci ambitiile si planurile de eliberare rapida a estului pot fi zadarnicite la un moment dat.

Deci Blitzkrieg-ul despre care vorbesti este surpriza lui Porosenko sau poate fi vorba si despre altceva?

Posibil va fi vorba si despre altceva. Eu, personal, vad mobilizarea partiala din momentul de fata mai mult o pregatire pentru un posibil atac din partea Federatiei Ruse. Nu vorbim despre o mobilizare si despre o radicalizare, o escaladare, pur si simplu este o pregatire a fortelor armate pentru un eventual atac.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#criza Ucraina, #surpriza Porosenko, #surpriza Porosenko separatisti, #atac Rusia Ucraina, #avion doborat Ucraina , #Ucraina