Razboi in Ucraina: 280 de camioane rusesti se indreapta spre granita

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 August 2014, ora 09:49
7106 citiri
Razboi in Ucraina: 280 de camioane rusesti se indreapta spre granita

Un urias convoi rusesc, format din aproape 280 de camioane incarcate cu ajutoare umanitare, a plecat din Moscova cu destinatia sud-estul Ucrainei, relateaza presa rusa marti dimineata.

Ajutoarele Rusiei sunt privite cu suspiciune de Ucraina si aliatii sai occidentali, care acuza Kremlinul ca incearca sa le foloseasca pentru a camufla invazia in statul vecin. Se banuieste ca Rusia incearca sa trimita de fapt forte armate pentru a ajuta separatistii incoltiti de armata in Donetk si Luhansk, scrie New York Times.

Presedintele rus, Vladimir Putin, dar si alti inalti oficiali rusi, dau asigurari ca este un convoi pasnic, sub coordonarea Crucii Rosii.

Imaginile difuzate de televiziunile ruse marti arata un lung sir de tiruri si un preot ortodox care le stropeste cu apa sfintita inainte de plecare. Multe dintre vehicule sunt drapate in bannere pe care scrie "ajutor umanitar" in limba rusa, alaturi de vulturul bicefal si drapelul Rusiei.

Potrivit tuturor informatiilor, va dura cateva zile pana cand coloana de masini va ajunge la granita cu Ucraina.

Agentiile de presa au intregul inventar al convoiului: 2.000 de tone de ajutoare umanitare, din care 400 de tone de cereale, 100 de tone de zahar, 62 de tone de mancare pentru bebelusi, 54 de tone de echipament medical si medicamente, 12.000 de saci de dormit si 69 de generatoare.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, si-a exprimat speranta, luni, ca efortul umanitar al Rusiei nu va fi blocat de Kiev sau aliatii sai din Vest.

Rusia, interventie oficiala in Ucraina: Trimite ajutoare umanitare

Ucraina a transmis ca misiunea umanitara va fi condusa de Crucea Rosie si are acceptul Statelor Unite si al Rusiei, in timp ce Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu omologul sau ucrainean Petro Porosenko.

Biroul de presa al lui Petro Porosenko a precizat, printr-un comunicat de presa, ca o misiune umanitara in Luhansk a fost convenita cu Crucea Rosie, urmand sa participe si Rusia, Uniunea Europeana si Germania, printre altii. Barack Obama a confirmat implicarea activa a SUA in aceasta misiune.

NATO avertizeaza: Exista probabilitatea ridicata a unei interventii militare ruse in Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a tras un semnal de alarma, tot luni, privind "probabilitatea ridicata" a unei interventii militare a Rusiei in estul Ucrainei.

Liderul NATO a spus ca nu a detectat niciun semn privind vreo intentie a Moscovei de a-si retrage miile de trupe aflate in apropierea granitei cu Ucraina.

SUA si Marea Britanie, avertisment pentru Rusia: Nu folositi pretexte pentru a invada Ucraina!

Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei

De asemenea, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Andrii Lisenko, a spus ca Rusia are 45.000 de trupe la granita, sustinute de echipamente grele precum tancuri, sisteme de racheta, sute de avioane de lupta si elicoptere de atac si peste 1.000 de vehicule blindate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina ajutor Rusia, #Ucraina convoi umanitar Rusia , #Ucraina