Razboi sau pace in Ucraina? Armistitiu inconjurat de mister si retractari

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 13:49
5993 citiri
Razboi sau pace in Ucraina? Armistitiu inconjurat de mister si retractari

Armistitiul anuntat initial miercuri dimineata de catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, este invaluit de mister si retractari.

Partile conflictului au reusit sa aduca mai multe retractari si reformulari anuntului initial de incetare a focului.

Totul a inceput miercuri dimineata, cand purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anuntat ca liderii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Petro Porosenko, au avut o discutie telefonica pe marginea conflictului din estul Ucrainei. Peskov a spus ca cei doi lideri "impartasesc in mare aceleasi opinii" cu privire la solutia de iesire din criza.

La scurt timp, Presedintia ucraineana a anuntat ca Porosenko a proclamat un armistitiu permanent in zona unde se desfasoara luptele.

Fara a da detalii cu privire la armistitiu, Porosenko a spus ca a luat aceasta decizie dupa o convorbire telefonica matinala cu Putin.

Porosenko s-a inteles cu Putin: Armistitiu permanent in estul Ucrainei

"Conversatia a rezultat intr-un acord privind un armistitiu permanent in Donbas. Partile au ajuns la o intelegere reciproca cu privire la pasii ce vor facilita stabilirea pacii", arata Porosenko pe site-ul presedintiei ucrainene.

Nici nu a reusit presa internationala sa traduca varianta initiala a anuntului din ucraineana, ca purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a revenit cu o retractare. El a spus ca Putin nu a convenit asupra niciunui armistitiu cu Porosenko, intrucat Rusia nu este parte a conflictului. Liderul de la Kremlin doar a discutat care sunt pasii pentru gasirea unei solutii, a afirmat Peskov.

Precizarea este necesara, din punctul de vedere al Moscovei, intrucat Rusia nu a admis niciodata implicarea in violentele din Ucraina.

Ca urmare a retractarii din partea rusa, si partea ucraineana si-a modificat anuntul: din "armistitiu permanent" s-a ajuns la "regim de armistitiu". Asadar, noua varianta a comunicatului oficial arata ca "conversatia a rezultat intr-un acord privind un regim de armistitiu in Donbas. Partile au ajuns la o intelegere reciproca cu privire la pasii ce vor facilita stabilirea pacii".

Putin a incheiat razboiul pe care nu a admis niciodata ca l-ar purta

Putin si Porosenko s-au intalnit saptamana trecuta pentru discutii pe marginea crizei, insa acestea s-au incheiat fara o solutie, subliniind inca o data divergenta de opinii intre cei doi lideri.

Putin spunea atunci ca nu poate face nicio intelegere privind un armistitiu intrucat nu este treaba Rusiei ce se intampla in estul Ucrainei, ci este o chestiune de politica interna.

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca trimite arme si oameni in estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatistii pro-rusi. Acestia se lupta cu trupele Kievului de la jumatatea lunii aprilie. Luptele au produs mii de morti.

Petro Porosenko a denuntat in repetate randuri "agresiunea directa si deschisa" a Rusiei, care a schimbat radical echilibrul dintre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi pe campul de lupta.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#Putin Porosenko armistitiu, #Putin Porosenko intelegere Ucraina , #Ucraina
Comentarii