Razboi la granita cu Romania: Porosenko acuza separatistii

Luni, 23 Iunie 2014, ora 12:42
1849 citiri
Razboi la granita cu Romania: Porosenko acuza separatistii

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a acuzat duminica separatistii din estul tarii ca au incalcat de zeci de ori armistitiul unilateral ordonat vineri.

"Drept raspuns la initiativa de reinstaurare a pacii, persoane inarmate si teroristi au lansat atacuri armate, incalcand armistitiul", se arata intr-un comunicat al ministerelor Apararii si de Externe, emis duminica seara, potrivit Mashable.

Luptatorii auto-proclamatelor republici Donetk si Luhansk au atacat fortele Kievului in cateva orase din est, cu arme automate, grenade si mortiere.

Intr-o interventie televizata, presedintele Porosenko i-a avertizat pe separatisti ca, in pofida armistitiului unilateral, se vor confrunta cu o rezistenta acerba daca incearca sa instige la violente in timpul armistitiului.

"Toate gruparile armate ilegale trebuie sa inteleaga ca armistitiul initiat de noi nu inseamna ca soldatii ucraineni nu au voie sa riposteze. Orice incercare a persoanelor inarmate de a ataca va primi un raspuns puternic", a spus Porosenko.

"Doar in cursul unei singure nopti, cea de 22 iunie, gruparile armate ilegale au deschis focul de 11 ori impotriva pozitiilor Fortelor Armate ucrainene langa Kramatorsk, Slaviansk, Artemivsk si alte orase. In timpul zilei, atacatorii au tras mortiere si focuri de arma impotriva granicerilor ucraineni din Cervonopartizansk, Biriukovo si Nozdrivka, in regiunea Luhansk. Provocarile continua", a detaliat Porosenko.

In sprijinul planului sau de pace, Porosenko a facut apel la liderii comunitatii internationale. Porosenko a facut apel la Angela Merkel si alti lideri ai lumii sa il ajute in estul tarii. "Implicarea Angelei Merkel si altor lideri mondiali este cruciala pentru o solutionare a conflictului in estul Ucrainei", a spus liderul de la Kiev dupa ce a discutat telefonic cu Merkel.

Ucraina, in prag de razboi: Porosenko si Putin au vorbit din nou despre armistitiu

Armata ucraineana se lupta de trei luni cu separatistii din estul tarii. Kievul acuza Moscova ca alimenteaza cu oameni si echipamente de lupta gruparile separatiste din regiunile Donetk si Luhansk. Moscova, care a masat mii de trupe la granita cu Ucraina, neaga aceste acuzatii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Porosenko armistitiu incalcat Ucraina, #Ucraina separatisti atacuri , #Ucraina
Comentarii