Razboi la granita De ce se tem Romania si Ungaria sa critice Moscova?

Sambata, 08 Martie 2014, ora 17:20
11674 citiri
Razboi la granita De ce se tem Romania si Ungaria sa critice Moscova?
Foto: Deutsche Welle

In Ucraina traiesc peste 800.000 de etnici romani, unguri si bulgari. Bucurestiul, Budapesta si Sofia isi manifesta ingrijorarea cu privire la drepturile minoritatilor din fosta republica sovietica, insa pe un ton destul de anemic, arata Deutsche Welle intr-o ampla analiza.

De ce se tem, mai exact, cele trei tari?

De cateva saptamani incoace, Occidentul incearca sa gaseasca o solutie care sa stinga conflictul din Crimeea, dintre Rusia si Ucraina. Pana acum, rezultatele nu sunt foarte incurajatoare, neputandu-se vorbi despre ceva concret.

In acelasi timp, guvernele tarilor din estul Europei sunt destul de retinute in a aduce critici Rusiei, considerata stat agresor in conflictul din Crimeea. Este cunoscut ca in Ucraina, in special in partea de sud-vest, traiesc multi etnici romani, bulgari si unguri.

Desi Budapesta, Bucurestiul si Sofia sunt ingrijorate fata de o posibila ingradire a drepturilor minoritatilor, vocile care se opun Rusiei sunt extrem de firave.

Ungaria si Romania, de exemplu, stau in doua luntre, ele fiind dependente financiar si economic atat de Bruxelles, cat si de Moscova, considera DW.

In urma cu cateva zile, premierul ungur, Viktor Orban, a decis sa priveasca de la inaltime situatia de la granita lunga de 103 kilometri. In Ucraina traiesc 150.000 de unguri. Dupa plimbarea cu elicopterul, Orban si-a linistit poporul: nu exista aflux de imigranti, nu exista pericol de dezvoltare a crizei din Ucraina in Ungaria, sau mai bine spus: nu avem ce critici sa aruncam spre Moscova.

De ani buni, Orban si partidul sau FIDESZ duc o politica de supunere fata de Moscova, mai scrie DW. De curand, premierul Ungariei a fost in vizita la Vladimir Putin, a patra intr-un timp relativ scurt. Mass-media ruseasca sustine chiar ca relatiile dintre Budapesta si Moscova sunt mai bune decat cele dintre Budapesta si Bruxelles.

In Ungaria, se vorbeste despre deschiderea catre Est a tarii si nu fara fundament: Rusia acopera 65% din nevoile de gaze naturale ale Ungariei si sprijina cu un imprumut de 10 miliarde de euro constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara Paks, situata la 100 de kilometri sud de Budapesta.

Bulgaria pare mai distanta fata de Rusia. In Ucraina traiesc in jur de 250.000 de etnici bulgari, iar acum cetatenii tarii se tem ca acestia vor invada Bulgaria, daca situatia din Ucraina se deterioreaza.

"Multi oameni vor cauta ajutorul la noi. Bulgaria, insa, este o tara saraca, iar aceasta ne va aduce multe probleme. Aceasta criza ar putea intoarce pe dos viata multor oameni", spune o tanara bulgaroaica interogata de sursa citata.

In urma cu cateva zile, Traian Basescu, presedintele Romaniei, a atentionat ca suntem pusi in fata unui pericol de destabilizare a intregii regiuni.

Cu siguranta, el stie ce vorbeste pentru ca tara sa s-ar putea trezi cu o noua zona de influenta ruseasca in apropierea granitelor: de 20 de ani trupe rusesti se afla in Transnistria, care doar pe hartie mai este parte a Republicii Moldovei. N-ar fi surprinzator daca aceasta criza din Crimeea s-ar extinde si in Transnistria.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#conflict Crimeea Rusia Ucraina, #Romania Crimeea minoritati, #Transnistria Romania trupe rusesti , #Ucraina