Razboiul din Ucraina s-a transformat in conflict inghetat

Autor: Ana Ilie
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 22:26
4963 citiri
Razboiul din Ucraina s-a transformat in conflict inghetat

Razboiul din Ucraina s-a transformat in conflict inghetat, recunoaste un inalt oficial ucrainean.

"Citeste printre randuri: Acesta este acum un conflict inghetat", a descris un inalt oficial ucrainean rezultatul recentei intelegeri intre Kiev si separatisti, potrivit Mashable.

Oficialul, care a vorbit sub protectia anonimatului, nu a recunoscut totusi ca Ucraina a cedat, efectiv, un teritoriu unde se afla 15% din populatia tarii si care este responsabil de 15% din PIB. Prin armistitiu, Ucraina a permis inceperea crearii unui mini-stat separatist, scrie sursa citata.

In prezent, fortele ucrainene si separatistii au incheiat ostilitatile si si-au retras armamentul in spatele unei zone-tampon de 30 de kilometri.

Razboi sangeros in Ucraina: Peste 3.200 de oameni au fost ucisi

Prima lege sustinuta de presedintele ucrainean Petro Porosenko si adoptata de parlamentul ucrainean saptamana trecuta pare a adauga inca un argument in favoarea teoriei conflictului inghetat: separatistii au capatat "statut special", ceea ce permite rebelilor sa se conduca singuri, intr-o maniera limitata totusi, timp de trei ani. In plus, acestia isi pot crea propria forta de politie si isi vor organiza alegeri locale in decembrie.

Porosenko a negat totusi ca "va exista o lege privind statutul special al regiunii Donbas". El a precizat ca "secesiunea regiunii iese din discutie", insa "un process de descentralizare va incepe in toata tara".

Porosenko: Ucraina se va apara. Ce spune Kremlinul

Cu toate acestea, adoptarea legii si sustinerea initiala a presedintelui au fost suficiente pentru ca unele voci sa sustina ca este vorba de o capitulare.

"El a cedat de facto controlul asupra unei parti a tarii sale care va deveni un nou teren de joaca politica pentru Rusia", a aratat Judy Dempsey, de la Carnegie Europe si editor sef al Strategic Europe.

Mai multi analisti arata insa ca formarea acestui mini-stat, numit de separatisti "Novorosia", permite Rusiei sa aplice presiune asupra Kievului, la fel cum s-a intamplat in 2008, in Georgia, cand Rusia a sprijinit doua regiuni separatiste, Abhazia si Osetia de Sud.

Un astfel de conflict inghetat reprezinta o provocare economica de proportii pentru Ucraina si, din punct de vedere politic, perpetuarea acestui status quo il pune pe Porosenko intr-o pozitie dificila, intr-un moment in care tara are nevoie de reforme.

In ceea ce priveste securitatea, cu estul Ucrainei si Crimeea intr-o situatie neclara, este improbabil ca NATO sa accepte Ucraina ca membru.

Toate acestea sunt suficient de ingrijoratoare in sine, dar exista potentialul unei situatii si mai dificile. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a avertizat deja ca ambitiile lui Putin nu se limiteaza la inghetarea conflictului din Donetk si Luhansk. Acesta ar urma sa faca un coridor, via Odessa, pana in Transnistria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ucraina conflict inghetat, #Ucraina razboi separatisti , #Ucraina
Comentarii