Razboiul din Ucraina si marea problema pe care o au SUA in lume

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 10:11
8722 citiri
Razboiul din Ucraina si marea problema pe care o au SUA in lume

In contextul crizei tot mai mari din Ucraina, lipsa de reactie a SUA pare de neinteles. Totusi, ea arata care este politica lui Barack Obama in aceasta privinta. Presedintele american are o abordare ciudata: ignora conflictul sau porneste la razboi. Prima pare a fi fost alegerea facuta de el.

Congresul american a lansat o initiativa legislativa prin care solicita ca Ucraina sa fie ajutata pentru a fi scoasa din situatia grea in care se afla acum. Coautorul ei, senatorul republican de Tennessee, Bob Corker, a declarat ca proiectul de lege "permite Congresului sa vorbeasca pe o singura voce in sprijinul poporului ucrainean si impotriva agresiunii rusesti".

El nu a spus, insa, ca aliatii SUA sunt ingrijorati din cauza atitudinii lui Barack Obama, se arata intr-o analiza facuta de Richard Grenell pentru Fox News.

Motive de ingrijorare in estul si centrul Europei

Presedintele SUA lanseaza astfel mesajul ca tara sa poate fi absolvita de orice vina in privinta lipsei unui raspuns fata de atitudinea imperialista si de agresiune a Rusiei. Tarile din estul si centrul Europei sunt ingrijorate pentru viitorul lor si din cauza faptului ca aliatul de altadata, e vorba aici de SUA, nu iese in fata actiunilor agresive ale lui Vladimir Putin.

Americanii sunt mai slabi, iar ajutorul lor se va lasa asteptat, cel mai probabil, daca presedintele rus muta din nou decisiv. In privinta lui Obama, el a promis in 2008, in campania electorala, ca va incheia razboaiele din Afganistan si Irak. In acelasi timp, acesta a promis ca nu va initia alte conflicte armate. Politica lui a fost intampinata pozitiv de populatie, dupa ce George W. Bush fusese intens criticat pentru campaniile militare agresive ale statului nord-american.

Obama ingrijoreaza prin atitudinea lui

Obama este criticat pentru atitudinea lui de conciliere, plina de gesturi care sa impresioneze audienta, dar ineficienta in acest caz. El se bazeaza mai mult pe discurs si retorica, ceea nu este apreciat in plan extern, mai ales atunci cand sunt implicate actiuni precum cea din Ucraina.

Politica lui de ignorare a conflictelor globale a dus la castigarea unor pozitii fruntase de catre China, Rusia si Iran. Acest aspect a creat o stare de incertitudine in lume. In Polonia, de exemplu, acolo unde Joe Biden a fost de curand sa ii linisteasca pe oameni, 59% din populatie este de parere ca Rusia ameninta siguranta nationala a acestui stat. Asadar, chiar si un aliat apropiat al SUA, asa cum e Polonia, are dubii in privinta rolului pe care americanii l-ar putea avea in regiune.

Rezerve fata de puterea americana

In plus, Arabia Saudita este tot mai ingrijorata ca Iranul va reusi sa controleze Siria, cu permisiunea americanilor. Sauditii au facut o miscare in acest scop, incercand sa isi ia ca aliat Pakistanul, tara careia i-a facut recent un "cadou" de 1,5 miliarde de dolari. Oficialii israelieni si-au manifestat si ei nelinistea fata de reactia slaba a SUA.

Pe continentul asiatic, Japonia se teme de agresiunea Chinei, atitudinea acestei tari fiind determinata tot pe un rol mai mic pe care SUA il au la nivel global. Ingrijorarea Congresului american este graitoare in acest sens, ea fiind un ecou al celei de la nivel global. Politica presedintelui Obama, denumita de analisti "lupta sau ignora" are darul de a starni tot mai multe semne de intrebare chiar si pe teritoriul american.

Ziaristul Richard Grenell a fiost purtator de cuvant pentru patru ambasadori ai SUA la ONU, John Negroponte, John Danforth, John Bolton si Zalmay Khalilzad.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Rusia Ucraina razboi, #Ucraina razboi Rusia, #Vladimir Putin razboi, #crimeea rusia ucraina, #sua barack obama , #Ucraina