Razboiul uitat al anului 2016: Viata a milioane de oameni atarna de un fir de par

Joi, 04 August 2016, ora 13:10
16641 citiri
Razboiul uitat al anului 2016: Viata a milioane de oameni atarna de un fir de par
Foto: Arhiva Ziare.com

"Cand vine seara, stau ghemuita pe hol. Se aude o racheta zburand. Si ma rog, Dumnezeule, sa rateze casa, sa rateze casa", sunt marturiile unei femei care traieste in Ucraina de astazi.

Recentele comentarii ale lui Donald Trump despre Rusia si Ucraina au readus conflictul in atentia presei. Insa oamenii ar putea sa nu-si dea seama de amploarea crizei umanitare provocate de acest conflict.

Vietile a milioane de barbati, femei si copii ucraineni se balanseaza pe marginea prapastiei, scrie Vernon Brewer, fondatorul si presedintele organizatiei umanitare World Help, intr-un articol publicat pe site-ul Fox News.

Sa nu uitam de pericolul din Ucraina! Conflictul e deja inghetat si in orice moment poate sa se dezghete

O femeie ucraineana pe nume Ellen le-a povestit celor de la World Help cum este viata sa inca de la inceputul razboiului, in 2014.

"Nepotul meu si cu mine locuim intr-un sat aflat la cativa kilometri de front, in estul Ucrainei. Avem o familie mare - trei copii, patru nepoti si rude mai in varsta pe care le ingrijim. Pentru ca suntem atat de multi, nu avem unde sa ne ducem.

In fiecare zi auzim impuscaturi, oamenii mor...suntem inconjurati de o atmosfera de frica si disperare. Copiii sunt ingrioziti de zgomotele puternice, avem putina mancare si nu am mai primit pensii sau salarii de la inceputul razboiului", a povestit ea.

Prinsi intr-o capcana

In estul Ucrainei, unde separatistii prorusi si fortele guvernamentale se razboiesc de doi ani, viata normala consta in rugaciuni ca rachetele sa nu-ti aterizeze in sufragerie.

"Suntem prinsi intr-o capcana - nici nu putem ramane, insa nici nu avem unde sa ne ducem. Nu mai avem nici macar cu cine sa vorbim despre problemele noastre, pentru ca toti cei din jurul nostru sunt in aceeasi situatie", a aratat femeia.

Viata nu a fost mereu asa pentru Ellen si familia ei. Revolutia de acum doi ani promitea sa scoata Ucraina din ghearele unui carusel politic si sa aduca reforme economice si sociale.

Drumul catre reforma a fost sangeros, insa viitorul parea plin de speranta, aproape optimist: la orizont aparea o Ucraina renascuta, cu o noua oportunitate de a arata lumii ca si ea poate fi o natiune moderna precum cele din restul Europei.

Armistitii esuate

Apoi Rusia a anexat Crimeea, pornind o criza care continua si astazi in mai multe regiuni ale Ucrainei. De-a lungul anilor, mai multe armistitii - dintre care unul a durat doar doua zile - au fost negociate intre Ucraina si Rusia, insa tot nu s-a ajuns la nicio solutie pentru incheierea conflictului din Est.

Pacea din Ucraina a tinut doar cateva zile: Militar ucis in apropiere de Donetk

Armistitiu fragil in Ucraina: Kievul denunta 60 de atacuri ale rebelilor dupa incetarea focului

In mijlocul razboiului de cuvinte intre cele doua natiuni, criza umanitara care ardea la foc mic a inceput acum sa fiarba.

Potrivit unui raport publicat luna trecuta de ONU, criza din Ucraina a dus la moartea a peste 9.300 de oameni - dintre care 2.000 de civili ucisi in general in bombardamente - si ranirea a altor peste 21.500.

Aproape doua milioane de ucraineni s-au vazut nevoiti sa-si paraseasca locuintele din estul tarii, iar circa 2,7 milioane - printre care 400.000 de copii - sunt inca blocati in regiunile controlate de separatisti.

Criza umanitara uitata a anului 2016

Ucraina este criza umanitara uitata a anului 2016. Multi dintre cei relocati in interiorul tarii nu isi pot gasi un loc de munca, nu au alimente de baza si produse pentru igiena si traiesc in tabere de refugiati supraaglomerate.

Serviciile medicale de la periferia zonelor metropolitane sunt subfinantate si suprasolicitate.

"De ce noi? De ce noi? Asta nu e viata. Suntem o familie de sase care supravietuieste din doua pensii. Niciunul dintre noi nu-si permite medicamente. Mai bine ne omorau decat sa suferim asa", a spus o batrana care locuieste in Donetk si sufera de cancer.

Mai grav este faptul ca organizatiilor umanitare, cum este si World Help, li s-a interzis accesul in unele din aceste regiuni si, pe masura ce conflictul merge inainte, conditiile de trai continua sa se deterioreze.

In esenta, oamenii originari din estul Ucrainei fie sunt blocati in zona de razboi, fie sunt relocati si ratacesc prin vest, in cautare de oportunitati pe care guvernul nu le poate oferi.

Promisiunea unei noi Ucraine pare sa fi disparut de la orizont. Viitorul e acum ingropat sub mormanele de daramaturi de la bombardamente si sub greutatea unei economii in prabusire.

Ellen inca mai spera, dar nu in vreun guvern. "Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta", spune ea. In obsesia noastra vizavi de politica din Ucraina, nu trebuie sa uitam de vietile distruse de aceasta politica, subliniaza autorul articolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Strategia geopolitică a multor state s-a schimbat odată cu începerea invaziei lui Putin din Ucraina, iar altele o modelează în funcție de dinamica regională și de interesele proprii. Rusia...
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Trei țări NATO trăiesc ”scenariul de coșmar”: Amenințarea Rusiei crește, Putin are planul pe masă
Forțele ruse au zădărnicit contraofensiva Kievului vara trecută și au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă în 2024, câștigând aproximativ 400 de kilometri pătrați în Ucraina....
#criza uitata Ucraina, #conflict uitat Ucraina, #razboi Ucraina , #Ucraina