Rebelii din Donetk vor sa-si faca banci proprii

Vineri, 01 August 2014, ora 15:07
1416 citiri
Rebelii din Donetk vor sa-si faca banci proprii

Cu toate ca razboiul se poarta in continuare in estul Ucrainei, separatistii din Donetk au anuntat ca intentioneaza sa isi creeze, in decurs de doua luni, un sistem bancar independent. Auto-proclamata Republica Populara Donetk va avea si moneda proprie.

Moneda "se va numi rubla. Suntem pamant slav si slavii au utilizat mereu rubla", explica Maxim Ivanov, insarcinat cu colectarea impozitelor, Trezoreria si sistemul bancar din Donetk, scrie Liberation.

Guvernul separatistilor a creat o "Banca Populara", insarcinata cu crearea unui cadru financiar local - este, spune sursa citata, un fel de banca centrala pentru un mini-stat din ce in ce mai redus de avansul fortelor ucrainene.

Institutia a fost instalata in birourile ramurii locale a Bancii Nationale a Ucrainei, abandonate dupa ce rebelii au preluat controlul orasului Donetk. Separatistii spun ca aici lucreaza "experti".

Ivanov sustine ca are o echipa de aproximativ 30 de persoane, localnici dar si specialisti din Rusia si Kazahstan.

Pentru separatisti, Rusia este un partener "mai convenabil". Bancherul separatist spuen ca "20-25% din economie" mai functioneaza de la inceperea luptelor, "80% dintre magazine si 70% dintre cafenele si restaurante sunt inchise" si "cand se vor incheia luptele, vom fi nevoiti sa reconstruim".

Banca centrala ucraineana a luat, saptamana trecuta, masuri de urgenta pentru zonele aflate sub controlul rebelilor - bancile trebuie sa scape de bancnotele din rezerve mazgalindu-le cu vopsea pentru a le face inutilizabile daca ajuns in mainile insurgentilor. Ivanov spune insa ca aceste rezerve se afla "de facto" in mainile separatistilor, care intentioneaza sa furnizeze bancomate bancilor.

O sursa bancara din Donetk spune insa ca lichiditatile sunt principala problema. Bancomatele mai functioneaza inca, dar e greu de spus pentru cat timp, mai ales ca functionarii bancari parasesc in masa regiunea.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#Ucraina separatisti banci, #Ucraina banca ruble Donetk , #Ucraina