Referendum dubios in Ucraina - cand legea nu conteaza

Vineri, 09 Mai 2014, ora 11:23
4138 citiri
Referendum dubios in Ucraina - cand legea nu conteaza
Foto: Arhiva

Separatistii din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk, planuiesc sa organizeze un referendum pentru independenta pe 11 mai. Dar consultarea populara este ilegitima din mai multe motive.

Rebelii au ignorat apelul presedintelui rus Vladimir Putin de a amana referendumul si s-au incapatanat sa le puna locuitorilor o intrebare decisiva. Cel mai probabil, aceasta va fi "Sunteti de acord cu autonomia Republicii Populare Donetk/Luhansk?", potrivit unei analize Deutsche Welle.

Putin a vorbit degeaba - Doua regiuni din Ucraina continua organizarea referedumurilor pentru independenta

Insa cuvantul "independenta" lipseste, asa ca intrebarea lasa loc de interpretare daca fortele proruse vor prelua puterea dupa secesiune sau daca regiunile vor avea, pur si simplu, ceva mai multa autonomie.

Premierul Ucrainei: Putem discuta un "statut special" pentru limba rusa

Votul popular va avea loc duminica, iar, potrivit separatistilor, la referendum vor participa peste doua milioane de persoane numai in Donetk. Totusi, guvernul din Kiev si puterile vestice nu recunosc legitimitatea acestei consultari din urmatoarele motive:

Autoritati politice ilegitime

Referendumul este pregatit si va fi desfasurat de catre autoritati politice ilegitime. Donetk si Luhansk au fost proclamate "republici populare", in aprilie, de activisti necunoscuti si puternic inarmati.

Rebelii au pus mana pe arme. Ii convinge Putin sa le lase jos? Scenarii pentru Ucraina

Acesti oameni ocupasera anterior cladiri administrative, precum primarii si sedii de politie. In plus, liderii gruparilor nu au fost alesi in mod democratic.

Referendum ilegal

Legislatia ucraineana nu permite organizare de consultari populare regionale. Sunt permise numai referendumurile in care toti cei 45 de milioane de locuitori au drept de vot. Totodata, un vot popular care se refera la teritoriul Ucrainei nu poate fi validat decat de Parlamentul din Kiev.

Lipsa unei liste oficiale de alegatori

Cele doua regiuni nu mai au acces la listele oficiale de votanti. Serviciul Secret Ucrainean (SBU) a restrictionat accesul online la aceste documente la inceputul lunii aprilie. Totusi, rebelii sustin ca vor folosi listele publicate din 2012.

In luna martie, guvernul de la Kiev a blocat lista de alegatori pentru Crimeea. Insa acest lucru nu i-a impiedicat pe separatisti sa tina un referendum, in care s-a decis ruperea de Ucraina si alipirea la Rusia.

Inca doua regiuni din Ucraina se vor uni cu Rusia? Ce reactie vor avea SUA

Fara observatori independenti

Nu exista observatori independenti care sa monitorizeze referendumul. Nici Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), nici Consiliul Europei nu va trimite reprezentanti in Ucraina pentru acest eveniment. Nici macar Rusia nu va trimite oficiali care sa supravegheze votul.

Ucraina: Observatorii OSCE capturati de o saptamana au fost eliberati (Video)

Nu tot alegatorii eligibili vor participa la vot

Activistii prorusi nu controleaza in totalitate regiunile Donetk si Luhansk. Autoritatea lor se limiteaza la cateva orase. Dar, chiar si in aceste orase, puterea separatista este limitata, in contextul in care armata ucraineana desfasoara in prezent o operatiune de preluare a controlului.

Nu exista o majoritate pentru secesiune

Potrivit sondajelor de opinie din fostul stat sovietic, nici una dintre regiunile Donetk si Luhansk nu are o majoritate a populatiei in favoarea ruperii de Ucraina. Aproximativ 30% dintre locuitorii chestionati sunt in favoarea anexarii la Rusia, a aratat o cercetare a Institutului International de Sociologie din Kiev (KMIS) la jumatatea lunii aprilie.

Sondaj-surpriza in Ucraina: Locuitorii se inteleg bine intre ei si vor tara unita, indiferent de etnie

Totodata, peste jumatate dintre respondenti sunt impotriva planurilor de secesiune. Mai mult, aceste rezultate au fost confirmate de numeroase studii realizate in sud-estul Ucrainei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#referendum Ucraina, #referendum ilegal Ucraina, #referendum Ucraina Rusia, #referendum separatisti Ucraina , #Ucraina