Referendum haotic in Ucraina: Separatistii prorusi anunta primele rezultate

Luni, 12 Mai 2014, ora 08:18
3831 citiri
Referendum haotic in Ucraina: Separatistii prorusi anunta primele rezultate
Foto: The Guardian

In estul Ucrainei, comisiile electorale din Donetk si Luhansk continua sa numere voturile exprimate in referendumurile de duminica, privind aotunomia politica fata de Kiev. Rezultatele finale ale consultarilor populare urmau sa fie facute publice in cursul zilei de luni, in mitinguri pe tot cuprinsul regiunii.

Referendumurile au fost marcate de violente, tensiuni si nereguli. Fara observatori internationali, fara liste electorale la zi, cu buletine de vot fotocopiate, cu oameni inarmati care au pazit centrele de vot si cu pretentia, la sfarsitul zilei, ca aproximativ 90% dintre locuitorii care s-au prezentat la urne au votat pentru autodeterminarea Republicii Populare Donetk - cam asa a aratat referendumul tinut duminica de separatistii prorusi din regiunile ucrainene Donetk si Lugansk.

Liderul asa zisei comisii electorale a declarat duminica seara ca aproape 90% din votantii din Donetk au votat pentru independenta. "89%, asta e", a spus Roman Liagin, potrivit The Guardian.

Potrivit lui Liagin, 10,9% dintre locuitori au votat impotriva, iar 0,7% dintre voturi au fost anulate. Denis Pusilin, unul din liderii separatisti, a declarat ca, in urma referendumului, prezenta soldatilor ucraineni de pe teritoriul noii republici va fi considerata ilegala.

Ucraina: Suspiciuni de frauda, vot sub amenintarea armelor si cel putin un mort: Separatistii pro-rusi isi anunta victoria

In Mariupol, oras cu 500.000 de locuitori, doar 4 sectii de vot au fost deschise. Una dintre ele chiar in cladirea arsa a primariei, dar cu toate acestea cozile au fost imense, majoritatea celor care stateau sa voteze spunand ca vor vota pentru autodeterminare.

Au existat si incidente grave, precum in orasul Krasnoarmeisk, unde trupele ucrainene din Garda Nationala au fost acostate de civili inarmati si au deschis focul, omorand o persoana sau doua.

In Donetk, la aceleasi cozi mari, multi oameni erau totusi nesiguri care este semnificatia intrebarii de pe buletinul de vot: "Sprijiniti declararea autodeterminarii Republicii Populare a Donetkului?".

Liderii separatisti au dat mai multe mesaje: uneori au zis ca e un vot pentru mai multa autonomie in interiorul Ucrainei, uneori au spus ca e un pas pentru crearea unui nou stat ce va include cei mai multi vorbitori de rusa din estul Ucrainei, in timp ce altii au spus de-a dreptul ca regiunea s-ar putea alatura Rusiei, asa cum a facut-o si Crimeea, dupa referedumul din martie.

Nu este clar inca daca Rusia are pofta sa anexeze mai mult din Ucraina, dar multi dintre cei care votau credeau ca acesta este lucrul pentru care voteaza.

Ludmila Babuskina, in varsta de 78 de ani, din Donetk, spune ca a votat pentru a proteja regiunea de "fascistii" din Kiev.

Ea a marturisit ca referendumul provoaca disensiuni. "Vecina mea s-a certat cu mine in dimineata asta si mi-a spus ca nu ar trebui sa votez, ca nu avem nevoie de asa ceva. Sa fiu cinstita, am fost destul de surprinsa ca ea avea opinii fasciste. Parea o vecina de treaba", a spus batrana.

Un jurnalist rus spune ca a fost lasat sa voteze in ciuda faptului ca nu a avut niciun pasaport, in timp ce altii au raportat ca li s-a permis sa voteze de mai multe ori.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ucraina referendum rezultate vot, #Ucraina vot autodeterminare Donetk, #Ucraina Donetk autodeterminare separatisti , #Ucraina