Referendum in Crimeea: Prim-vicepremierul Crimeii: Urmatorul pas este estul Ucrainei

Luni, 17 Martie 2014, ora 00:11
6402 citiri
Referendum in Crimeea: Prim-vicepremierul Crimeii: Urmatorul pas este estul Ucrainei

Prim-vicepremierul Republicii Autonome Crimeea, Rustam Temirgaliev, a declarat duminica seara ca rezultatul referendumului din Crimeea este "un prim pas".

"Urmatorul pas este estul Ucrainei", a spus acesta pentru reporterul NBC.

La fel ca premierul separatist Serghei Aksionov, nici Rustam Temirgaliev nu este recunoscut ca fiind un lider legitim de catre guvernul Ucrainei.

Referendum in Crimeea 95,5% din alegatori cer unirea cu Rusia - "Urmatorul pas este estul Ucrainei"

Intre timp, purtatorul de cuvant al parlamentului regional asteapta un raspuns rapid de la Moscova cu privire la viitorul peninsulei, anunta Reuters.

Pe postul de televiziune Rusia 24, Vladimir Konstantinov a declarat: "Cred ca Rusia va raspunde repede, pentru ca vedeti ce se intampla cu oamenii, acesta este eveniment important, aceasta nu este doar un eveniment din Crimeea, este un eveniment din Rusia si un eveniment global".

Rezultatele preliminare ale referendumului din Crimeea au fost date publicitatii, duminica seara, la scurt timp dupa inchiderea urnelor.

Seful comisiei electorale, Mikhail Malisev, a anuntat rezultatele partiale ale scrutinului. Astfel, 95,5% din votanti au optat pentru alipirea la Rusia, 3,5% dintre alegatori au vrut ca peninsula sa ramana independenta si 1% din voturi au fost anulate. Pana la aceasta ora au fost numarate 50% din voturi, a mai spus Mihail Malisev.

Cei care au mers duminica la urne au fost intrebati daca vor ca peninsula Crimeea sa devina parte a Federatiei Ruse sau sa ramana o regiune autonoma a Ucrainei, pe baza unei Constitutii din anii '90, care ii acorda o autonomie extinsa.

Uniunea Europeana, Statele Unite, dar si Romania, Franta sau Marea Britanie au criticat votul de duminica si au transmis ca il considera ilegal. In schimb, Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anuntat duminica seara premierul separatist Serghei Aksionov.

Referendumul fusese mai intai fixat pentru 25 mai, cand ar fi coincis cu alegerile anticipate pentru presedintia Ucrainei, apoi pentru 30 mai. Daca initial era vorba numai despre "viitorul" Crimeei, acum este vorba despre alipirea la Rusia.

Printre initiativele decise de autoritatile proruse din Crimeea se mai numara si nationalizarea proprietatilor statului ucrainean, dar si trecerea regiunii la moneda Rusiei, rubla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Rustam Temirgaliev referendum Crimeea, #Rustam Temirgaliev rezultate referendum , #Ucraina