Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Relatiile s-au dezghetat intre Ucraina si Bucuresti? - Kyiv Post

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:59
3541 citiri
Relatiile s-au dezghetat intre Ucraina si Bucuresti? - Kyiv Post

Realtiile romano-ucrainene lasa mult de dorit, conform opiniei politicienilor, expertilor si diplomatilor, care subliniaza ca doua tari cu granite comune, probleme regionale comune si un curs strategic comun inspre Comunitatea Europeana ar trebui sa fie active in promovarea relatiilor de buna vecinatate.

Intre timp, in societatile ambelor tari persista multe stereotipuri care impiedica dezvoltarea unui dialog Kiev-Bucuresti, incepe un editorial publicat miercuri in Kyiv Post.

Potentialul relatiilor bilaterale nu este exploatat pe deplin, au conchis organizatorii unui sondaj cu privire la opinia comunitatii academice din ambele tari, intitulat "Relatiile Romania - Ucraina: perceptii, perspective, prioritati". Studiul, prezentat la inceputul lunii decembrie la Kiev, arata ca aceasta stare de fapt se datoreaza stereotipurilor si prejudecatilor negative de ambele parti.

"In pofida unei dezghetari a dialogului politic" intre cele doua guverne, problemele din istoria relatiilor bilaterale impiedica dezvoltarea lor deplina, conchide studiul. Printre factorii care afecteaza negativ relatiile dintre cele doua state se numara si "lipsa de contacte/cooperare guvernamentala si rivalitatea pentru resursele naturale din bazinul Marii Negre".

Pentru intarirea cooperarii si dezvoltarea unui "adevarat parteneriat strategic", expertii recomanda sa se evite "practica unei politici externe agresive, care va produce schimbari in perceptia Ucrainei in Romania si Romaniei in Ucraina".

Intre timp, cetatenii obisnuiti din ambele tari isi percep vecinul prin prisma distorsionata a prejudecatilor. O parte a problemei prejudecatilor o constituie si procesul de la Haga pe tema delimitarii platoului continental din Marea Neagra. Ambele parti au apreciat verdictul din februarie 2009 ca fiind corect, insa presa din ambele state a avut sentimente opuse, cea ucraineana raspandind ideea ca Ucraina a pierdut cazul si o parte din teritoriu si, respectiv, cea romana citand politicieni care au laudat victoria dilomatilor si avocatilor romani.

Urmatorul episod nu a fost de natura sa promoveze intarirea relatiilor bilaterale: presedintele roman Traian Basescu si-a anulat vizita in Ucraina in februarie 2009. In continuare, scandalul de spionaj, in care ambele parti au expulzat reciproc diplomati, a adancit racirea relatiilor, continua publicatia ucraineana.

In pofida acestor impedimente si a altora, Kievul si Bucurestiul au recurs la practica populara de "reincarcare" a relatiilor. Cel mai semnificativ factor a fost schimbul de vizite al ministrilor de Externe din ambele tari. In mai anul acesta, seful diplomatiei ucrainene a vizitat capitala Romaniei pentru prima data dupa sase ani, un eveniment considerat de Kiev "inceputul unei noi faze in relatii".

Vizita lui Teodor Baconschi la Kiev in 9-10 noiembrie a continuat logic dialogul. Dincolo de intalnirile si rezultatele concrete ale vizitelor, informarea corecta a populatiei cu privire la aceste actiuni de apropiere ar putea fi un factor important in procesul reluarii dialogului. Aceasta informare corecta modeleaza opinia publica si atitudinea fata de statul vecin. Insa presa a oferit doar informatii sumare, probabil din inertie, majoritatea preluate din comunicatele de presa oficiale.

Ambasadorul roman la Kiev, Cornel Ionescu, este prezentat de publicatia citata ca demonstrand ca tara sa este dispusa sa fie un avocat al Ucrainei in structurile europene. Ambasadorul le-a mai spus ucrainenilor ca Romania este pregatita sa ajute Ucraina sa stabileasca modalitati de cooperare cu statele din Balcani si sa "creeze un climat de stabilitate si securitate in regiunea Marii Negre". Publicatia apreciaza ca prin aceasta declaratie diplomatul roman nu a demonstrat doar consecventa politicilor romanesti privind apropierea de Ucraina, dar a si propus noi mecanisme de cooperare.

La randul sau, Ucraina si-a exprimat disponibilitatea de a relua relatiile cu Romania dupa "iarna diplomatica". Cu toate acestea, unele aspecte din relatiile bilaterale necesita compromisuri (in special chestiunile navigarii si protejarii ecosistemului din Delta Dunarii). Viitorul va arata cum se va dezvolta dialogul proaspat dezghetat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania Ucraina, #relatii Romania Ucraina , #Ucraina