Reprezentantul Americii la Bucuresti: Sa stam uniti pentru Ucraina

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 15:26
2053 citiri
Reprezentantul Americii la Bucuresti: Sa stam uniti pentru Ucraina

Duane Butcher, insarcinat cu afaceri al SUA in Romania, face un apel la unitate pentru Ucraina, o tara unde cetatenii au nevoie de sprijin pentru a-si defini reformele si a-si desfasura alegerile prezidentiale.

Intr-un articol remis redactiei Ziare.com, intitulat "Sustineti Ucraina", Duane Butcher scrie ca poporul ucrainean se straduieste, de jumatate de an, sa-si defineasca propriul viitor.

"Pe parcursul acestui proces, ucrainenii au devenit pentru intreaga lume un simbol al curajului si al schimbarii pasnice", iar comunitatea internationala ramane unita in sustinerea Ucrainei, "respectand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si oferind cetatenilor acestei tari spatiul si sprijinul necesar pentru a-i ajuta sa decida cum va fi condusa tara lor si ce optiuni vor avea".

Butcher povesteste cum a inceput lupta ucrainenilor pentru libertate. "In luna noiembrie a anului trecut, un mic grup de ucraineni s-a adunat la Kiev pentru a spune presedintelui ca vrea sa fie ascultat. Presedintele luase decizia politica de a nu semna un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana. Cetatenii nu au fost de acord cu acest lucru si i-au spus-o in mod public. Protestul public a luat amploare, adunand zeci de mii de participanti. Ei si-au ridicat vocile pentru a protesta impotriva a mai mult decat o decizie politica".

Oficialul american arata ca "in frigul iernii, cetateni din intreaga tara au stat impreuna in piata Maidan pentru a cere eliminarea coruptiei din tara lor, o mai mare implicare economica a cetatenilor muncitori in locul acordurilor financiare dubioase si secrete si protectie reala garantata de constitutie".

Toate acestea nu au legaturau doar cu Ucraina. "Au legatura cu principiile esentiale care guverneaza relatiile dintre natiuni in secolul XXI. Asa cum a declarat presedintele Obama in Belgia, in data de 26 martie, acesta este 'un moment de test pentru Europa si SUA si pentru ordinea internationala pe care incercam sa o construim de generatii'. Aceasta ordine este bazata pe un set de principii esentiale care includ respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala".

Textul continua aratand ca "faptul ca Rusia are o istorie comuna indelungata cu Ucraina nu inseamna ca Rusia ar trebui sa poata dicta viitorul Ucrainei. In data de 27 martie, 100 de tari s-au aliniat in Adunarea Generala a ONU in sprijinul principiilor fundamentale ale Cartei ONU, in sprijinul suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si impotriva actiunilor ilegale ale Rusiei".

Butcher continua aratand ca presedintele Ucrainei, care era vizat de primul protest restrans organizat, a disparut timp de sapte zile si in cele din urma si-a parasit tara. "Reprezentantii alesi in mod democratic ai poporului ucrainean au reactionat pentru a suplini lipsa unei conduceri, generata de lasitatea lui Ianukovici si au organizat un guvern interimar temporar, tehnocrat si alegeri anticipate, organizate in mod responsabil".

"In luna aprilie, acest guvern interimar va propune reforme economice si politice care tin cont de fiecare cetatean ucrainean. In luna mai, populatia Ucrainei va alege un nou presedinte, a carui misiune va fi sa construiasca viitoarea Ucraina pe care si-o doresc toti cetatenii sai", continua textul.

Reprezentantul Americii arata ca, in acest timp, in Crimeea, "Rusia a daramat si a renuntat la ordinea juridica internationala si a abandonat insasi notiunea de stat de drept. Un "referendum" fortat, grabit si ilegal, desfasurat in contextul unei interventii militare, a fost folosit pentru a justifica o flagranta acaparare de teritoriu de catre o tara vecina. Acel precedent nu poate fi valabil. Crimeea este Ucraina. Granita recunoscuta in constitutia ucraineana este granita Ucrainei suverane".

Butcher considera ca lumea nu a fost inselata sa creada ca un referendum pus la cale de Russia justifica in vreun fel ceea ce reprezinta pur si simplu o acaparare de teritoriu realizata cu forta.

"Asa cum a declarat asistentul secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, doamna Victoria Nuland, 'ocupatia violenta a cladirilor guvernamentale din Harkov, Donetk si Luhansk din aceasta saptamana, creste ingrijorarea noastra. Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente tradeaza toate semnele unei campanii orchestrate de incitare la violenta, separatism si sabotare a statului ucrainean, favorizata de serviciile de securitate ruse'".

Duane Butcher incheie cerand o mai mare solidaritate cu Ucraina. "In urmatoarele zile si luni, de la Kiev pana Washington si Bucuresti, lumea trebuie sa continue sa apere drepturile oamenilor curajosi de oriunde care iau atitudine impotriva liderilor corupti si autoritari. Cetatenii Ucrainei ne-au cerut sprijinul pe masura ce se unesc pentru a-si defini reformele si a-si desfasura alegerile. Pentru binele unei Europe intregi, libere si pasnice trebuie sa fim cu totii uniti pentru Ucraina".

A.I.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ucraina America solidaritate, #Duane Butcher Ucraina, #ambasada SUA Ucraina , #Ucraina