Rezultatele referendumului separatistilor din Ucraina: Majoritatea covarsitoare vrea independenta

Luni, 12 Mai 2014, ora 17:17
4043 citiri
Rezultatele referendumului separatistilor din Ucraina: Majoritatea covarsitoare vrea independenta
Foto: Itar-Tass

Rebelii pro-rusi din sud-estul Ucrainei au iesit invingatori in urma referendumului pentru autoguvernare organizat duminica din regiunile Donetk si Luhansk.

Voturile consultarii populare au fost numarate in totalitate, iar Comisia Electorala Centrala din Luhank a anuntat, luni, rezultatele finale: 96,2% dintre alegatori au votat pentru independenta, transmite agentia Itar-Tass.

Locuitorii regiunii Luhansk au avut de raspuns la intrebarea: "Sunteti de acord cu independenta Republicii Populare Luhansk?". 96,2% au raspuns "da", 3,2% au spus "nu", in vreme ce 0,74% dintre buletinele de vot au fost anulate, a afirmat un reprezentant al organizatorilor votului popular, Valeri Nikitin.

De asemenea, separatistii au adaugat ca prezenta la urne a fost de 81%, in contextul in care in Luhansk exista 1,6 milioane de votanti eligilibi.

Victorie si in Donetk

Rezultatele sunt asemanatoare si in cazul regiunii Donetk, unde toate buletinele de vot au fost, de asemenea, numarate, insa rezultatele finale vor fi anuntate mai tarziu in cursul zilei de luni.

Referendum haotic in Ucraina: Separatistii prorusi anunta primele rezultate

"Toate buletinele de vot au fost numarate", a declarat Roman Liagin, seful Comisiei Electorale Centrale din Donetk, adaugand ca 89,7% au votat pentru independenta Republicii Populare Donetk, 10,19% au optat impotriva, in vreme ce 0,74% dintre voturi au fost anulate.

"Acum asteptam sa ajunga protocoalele de la sectiile de votare. Totul depinde de livrarea acestora. Dupa ce le vom primi, vom compara protocoalele cu datele transmise de Comisia Electorala Centrala", a spus Liagin, mentionand ca rezultatele finale vor fi anuntate in cadrul unei conferinte de presa.

Numeroase nereguli la votul de duminica

Referendumul pentru independenta din regiunile sud-estice ale Ucrainei pare sa nu fi trecut, totusi, testul corectitudinii, in contextul in care organizarea acestuia oricum este considerata ilegitima.

Referendum haotic in Ucraina: Oamenii nu prea stiu ce voteaza sau o fac fraudulos

Asta pentru ca alegatorii nu au stiut ce inseamna cu exactitate termenul rusesc folosit pe buletinele de vot, "samostoyatelnost", care a lasat loc de interpretare. Unii au spus ca au optat pentru independenta, altii pentru federalizare, care nu inseamna decat ceva mai multa autonomie. De asemenea, au exitat cazuri in care o persoana a votat de mai multe ori la sectii diferite sau in numele altor alegatori.

Referendum in Ucraina: Separatisti prinsi cu buletine de vot false - raspunsul "da", gata bifat

In plus, cei mai multi specialisti considera ca referendumul din sud-estul Ucrainei nu va fi semnificativ pentru cele doua regiuni. In timp ce separatistii sunt extrem de vocali in ceea ce priveste independenta, maniera frauduloasa in care se desfasoara consultarea populara si dificultatile logistice sugereaza ca este improbabil ca rebelii sa obtina sprijin considerabil din partea populatiei.

Fara un ajutor direct de la Moscova, cum s-a intamplat in cazul Crimeii, rezultatele referendumul par a fi imposibil de implementat, se arata intr-o analiza BBC.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#rezultate referendum Ucraina, #rezultate referendum Luhansk, #rezultate referendum Donetk , #Ucraina