Romania da 500.000 de euro pentru apararea cibernetica a Ucrainei

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 07:59
2850 citiri
Romania da 500.000 de euro pentru apararea cibernetica a Ucrainei

Romania va contribui, in anul 2015, cu 500.000 de euro la Fondul de sprijin al NATO pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate marti in Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat prin HG Acordul de management financiar intre Romania, prin SRI, si Oficiul pentru control financiar al NATO privind Fondul de sprijin al Aliantei pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, semnat la 2 decembrie.

Contributia Romaniei pentru 2015 la acest fond este de 500.000 de euro.

Potrivit HG publicata marti in Monitorul Oficial, suma va fi suportata din bugetul SRI.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat, pe 2 decembrie, la Bruxelles, operationalizarea Fondului NATO de Sprijin in domeniul Apararii Cibernetice, gestionat de Romania prin SRI, subliniind ca, din aceasta pozitie, Bucurestiul va sprijini sporirea capacitatii Ucrainei de a raspunde noilor amenintari.

Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei, creat prin participarea voluntara a tarilor membre NATO, a anuntat, in 13 septembrie, SRI.

"In contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si intari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens in care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei", a precizat SRI intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o detine in domeniul securitatii cibernetice - apreciata atat in proiecte desfasurate in tara noastra, cat si in cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition - a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a participarii tarii noastre, prin Serviciul Roman de Informatii, in calitate de natiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii catre NATO, iar in cadrul Summit-ului NATO din Tara Galilor (4-5 septembrie), Romania si-a declarat disponibilitatea de a indeplini rolul de natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#aparare cibernetica Ucraina, #Romania bani Ucraina, #Romania aparare cibernetica Ucraina , #Ucraina