Rusia avertizeaza Ucraina ca atitudinea pro-europeana va duce la o "catastrofa"

Autor: Ana Ilie
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:18
2508 citiri
Rusia avertizeaza Ucraina ca atitudinea pro-europeana va duce la o "catastrofa"

Rusia a avertizat Ucraina ca planul acestei tari de a semna o intelegere de liber schimb cu Uniunea Europeana inseamna o inevitabila catastrofa financiara si, posibil, prabusirea statului.

Rusia face eforturi pe ultima suta de metri pentru a deturna semnarea acordului, eveniment programat la sfarsitul lui noiembrie. Moscova si-ar dori ca Ucraina sa se alature proiectului sau, uniunea vamala cu Belarus si Kazachstan, considerata de critici o re-infiintare a Uniunii Sovietice, scrie Guardian.

Mai mult, Rusia sustine ca Ucraina trebuie sa aleaga intre cele doua optiuni si nu poate semna ambele acorduri.

La sfarsitul saptamnii trecute, politicienii europeni stransi la Yalta au incurajat presedintele si elita politica ucraineana in sensul urmarii directiei pro-europene, departe de Moscova.

Petro Porosenko, ministrul Comertului din Ucraina, l-a certat public pe Serghei Glaziev, consilier al presedintelui Vladimir Putin, pentur duritatea cu care Rusia abordeaza situatia. "Pentru prima data in istoria noastra, peste 50% din populatie sustine integrarea europeana si sub 30% sustine legaturi mai strasne cu Rusia. Multumim foarte mult domnule Glaziev", a spus acesta.

Glaziev, la randul sau, a negat acuzatiile aduse de ucrainean. "Autoritatile ucrainene fac o greseala uriasa crezand ca reactia Rusiei va deveni neutra in decurs de cativa ani. Nu se va intampla asa", a spus acesta, dupa intalnire.

Consilierul lui Putin a continuat aratand ca semnarea acordului cu UE va conduce la falimentul Ucrainei, iar Rusia nu va intinde nicio mana de ajutor. "Rusia este principalul creditor al Ucrainei. Numai cu uniunea vamala cu Rusia isi poate Ucraina echilibra comertul", a spus acesta.

Rusia a impus deja restrictii de import asupra unor categorii de bunuri ucrainene si daca acordul va fi semnat, spune Glaziev, sunt posibile si alte restrictii.

"Nu vrem sa folosim santajul. Este o problema pentru poporul ucrainean. Insa, legal, semnarea acordului de asociere cu UE, guvernul ucrainean incalca tratatul parteneriarului strategic si prieteniei cu Rusia", a continuat acesta.

"Semnarea acestui tratat va duce la revolte politice si sociale. Standardul de viata va scadea dramatic...va fi haos", a incheiat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Rusia amenintare Ucraina UE, #Rusia Ucraina UE , #Ucraina