Rusia, interventie oficiala in Ucraina: Trimite ajutoare umanitare

Luni, 11 August 2014, ora 20:12
9683 citiri
Rusia, interventie oficiala in Ucraina: Trimite ajutoare umanitare

Rusia va trimite o misiune umanitara in estul Ucrainei, in colaborare cu Crucea Rosie, a anuntat Kremlinul, luni seara.

Anuntul vine dupa o conversatie purtata intre presedintele rus Vladimir Putin si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit BBC.

Intr-un comunicat oficial al Kremlinului, ce a urmat convorbirii dintre cei doi lideri, se arata ca "partea rusa, in cooperare cu reprezentanti ai Comitetului International al Crucii Rosii, va trimite un convoi umanitar in Ucraina".

De asemenea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a confirmat la o televiziune ca s-a ajuns la o intelegere cu Kievul si cu Crucea Rosie privind ajutorul umanitar pentru regiunea Luhansk.

Reprezentantii Crucii Rosii nu au oferit inca o pozitie oficiala privind aceasta informatie.

Presedintele Comisiei Europene l-a atentionat insa pe Putin sa nu organizeze o actiune militara unilaterala in estul Ucrainei, sub niciun pretext. Anterior, alte tari occidentale, precum si liderul NATO Anders Fogh Ramussen, si-au exprimat temerile privind o asemenea posibilitate.

Agentia Associated Press noteaza ca Ucraina a transmis ca misiunea umanitara va fi condusa de Crucea Rosie si are acceptul Statelor Unite si al Rusiei, in timp ce Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu omologul sau ucrainean Petro Porosenko.

Biroul de presa al lui Petro Porosenko a precizat, printr-un comunicat de presa, ca o misiune umanitara in Luhansk a fost convenita cu Crucea Rosie, urmand sa participe si Rusia, Uniunea Europeana si Germania, printre altii. De asemenea, s-a mai transmis ca Barack Obama a confirmat implicarea activa a SUA in aceasta misiune.

NATO avertizeaza: Exista probabilitatea ridicata a unei interventii militare ruse in Ucraina

Pe de alta parte, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a tras un semnal de alarma, tot luni, privind "probabilitatea ridicata" a unei interventii militare a Rusiei in estul Ucrainei.

Liderul NATO a spus ca nu a detectat niciun semn privind vreo intentie a Moscovei de a-si retrage miile de trupe aflate in apropierea granitei cu Ucraina.

SUA si Marea Britanie, avertisment pentru Rusia: Nu folositi pretexte pentru a invada Ucraina!

Rusia, din nou cu armata la granita Ucrainei

De asemenea, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Andrii Lisenko, a spus ca Rusia are 45.000 de trupe la granita, sustinute de echipamente grele precum tancuri, sisteme de racheta, sute de avioane de lupta si elicoptere de atac si peste 1.000 de vehicule blindate, informeaza CNBC.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Rusia misiune umanitara Ucraina, #misiune umanitara Ucraina, #Crucea Rosie misiune Ucraina, #Rusia interventie Ucraina, #Rusia ajutoare Ucraina , #Ucraina