Rusia isi incordeaza muschii: Exercitii in 12 regiuni si tancuri peste granita in Ucraina

Autor: Ana Ilie
Joi, 12 Februarie 2015, ora 15:42
6282 citiri
Rusia isi incordeaza muschii: Exercitii in 12 regiuni si tancuri peste granita in Ucraina
Foto: DailySlave

Federatia Rusa continua sa isi incordeze muschii, chiar daca cei patru lideri reuniti miercuri la Minsk, in Belarus, au reusit sa ajunga la un acord cu privire la un armistitiu in Ucraina.

Armata rusa a lansat exercitii militare de amploare, in 12 regiuni, in care sunt implicate peste 30 de regimente, potrivit unui oficial din Apararea rusa, citat de The Independent.

In acelasi timp, echipamentele militare grele continua sa curga dinspre Rusia in estul Ucrainei. In cursul noptii de miercuri spre joi, cand se desfasurau negocieri intense la Minsk pentru criza din Ucraina, in jur de 50 de tancuri, 40 de sisteme de rachete si 40 de vehicule armate au patruns in regiunea separatista Luhansk, prin punctul de trecere de la Izvarine.

"Inamicul continua sa isi intareasca fortele in cele mai periculoase zone, in special in regiunea de nord-est Luhansk si in directia orasului Debalteve", a spus purtatorul de cuvant al armatei, Andrii Lisenko, cu referire la un nod strategic de transport care este disputat intens de cateva saptamani, potrivit Reuters.

Lisenko a subliniat ca tancurile si celelalte echipamente militare au traversat granita care nu se mai afla sub controlul Kievului in pofida "declaratiilor oficialilor rusi cu privire la absenta echipamentelor militare si fortelor ruse pe teritoriul ucrainean".

Ucraina: Noi atacuri ale separatistilor

De altfel, atacurile separatistilor asupra pozitiilor detinute de armata ucraineana au continuat in pofida negocierilor de la Minsk.

"Inamicul a bombardat Debalteve si satele apropiate de noua ori, folosind aproape toate felurile de arme. Inamicul a tras si cu sisteme de rachete impotriva localitatilor Vilhove si Petrivka. Stanitia, Luhanska si Krimske au fost atacate cu tancuri si mortiere", arata armata ucraineana.

In regiunea Donetk au fost tintite localitatile Kurahove si Novomihailivka, iar separatistii si-au intensificat operatiunile de recunoastere din apropierea orasului Mariupol. "In aceasta zona, soldatii au inregistrat trei zboruri de drone deasupra pozitiilor noastre", arata centrul de presa.

Si in regiunea Luhansk s-au inregistrat atacuri cu rachete, langa satul Sastia, unde a fost vizata o centrala termica locala.

Joi dimineata se mai duceau lupte intense la nord-est de Mariupol, in regiunea Donetk, in apropiere de Sirokine si Sahanka.

Separatistii au incercat sa traga si in directia orasului Mariupol, insa armata i-a impins in spate si obuzele nu au atins orasul.

Reuniunea ultimei sanse pentru Ucraina: Cu ce ganduri vin Putin si Porosenko

Ciocnirile survin in conditiile in care liderii Germaniei, Frantei, Rusiei si Ucrainei s-au intalnit miercuri, la Minsk, in Belarus, si joi au ajuns la un acord cu privire la un armistitiu.

Ultima sansa pentru pace in Ucraina: Obama, avertisment categoric pentru Putin

Intalnirea dintre Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Francois Hollande si Angela Merkel s-a incheiat joi in jurul orelor pranzului, cu un acord de incetare a focului incepand cu data de 15 februarie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ucraina tancuri Rusia acord, #Ucraina separatisti Rusia , #Ucraina