Rusii si-au scufundat trei nave pentru a bloca plecarea flotei ucrainene din Crimeea

Luni, 10 Martie 2014, ora 13:51
10393 citiri
Rusii si-au scufundat trei nave pentru a bloca plecarea flotei ucrainene din Crimeea
Foto: AFP

Rusia si-a scufundat in mod deliberat trei din navele sale pentru a bloca navele ucrainene sa iasa pe Marea Neagra dintr-un lac interior, un gest care subliniaza vointa Moscovei de a submina moralul fortelor Kievului in Crimeea.

Nava Oceakov, scoasa din serviciu in 2011 si care urma sa fie vanduta la fier vechi, a fost adusa din baza de la Sevastopol si scufundata la intrarea in lacul Donuzlav, pe coasta de vest a Crimeii, scrie Rawstory.com.

Epava, impreuna cu alte doua nave rusesti mai mici, blocheaza acum intrarea in lac. Ofiterii de marina ucraineni, aflati intr-o baza in apropierea locului unde a fost scufundata Oceakov, nu au nicio indoiala in legatura cu gestul rusilor, dar sustin ca asta nu-i afecteaza.

"Au blocat senalul ca sa nu putem iesi. Daca nu eram blocati, am fi putut sa ne ducem navele la Odessa si nu ar mai fi fost retinute de fortele rusesti. Am fi fost mult mai puternici, avand fortele navale unite cu navele din Odessa", spune capitanul Viktor Smiganovski, adjunctul comandantului bazei navale din Novoozerne, una din cele patru mari baze din Crimeea.

Razboi la granitele Romaniei: UE ia primele masuri, SUA trimit avioane de lupta. Rusia nu da inapoi

Flota ucraineana are resurse limitate si a suferit o pierdere majora saptamana trecuta cand comandantul ei, amiralul Denis Berezovski, a jurat credinta fata de autoritatile pro-ruse ale Crimeii, fiind inlocuit imediat.

Cartierul general al marinei militare ucrainene se afla in Sevastopol, unde flota rusa a Marii Negre a fost organizata pentru prima oara pe vremea imperiului, acum 230 de ani, dar in acest moment se afla sub blocada demonstrantilor pro-rusi.

Aflata pe coasta, in apropierea Deltei Dunarii, Odessa este portul cel mai mare al Ucrainei si este o optiune mai sigura pentru navele ucrainene in aceasta situatie.

Baza de la Novoozerne, construita de sovietici in 1976, a arborat drapelul ucrainean si este protejata de o mana de marinari cu kalasnikovuri. Ofiterii ucraineni nu au vrut sa spuna cati oameni au sub comanda, dar se banuieste ca e vorba doar de cateva zeci. Ofiterii nu au vrut sa spuna nici cate nave sunt adapostite in baza.

Dupa scufundarea lui Oceakov, seful flotei ruse de la Marea Neagra, amiralul Alexander Vitko, le-a facut o vizita marinarilor pentru a incerca sa-i convinga sa schimbe tabara.

"A vrut sa ne faca sa juram credinta rusilor. Marinarii i-au dat insa un raspuns plin de onoare: soldatii Ucrainei vor ramane credinciosi poporului ucrainean. Dupa aceea au trimis elicoptere si avioane ca sa incercce sa ne distruga moralul", povesteste un ofiter.

Marina Ucrainei este apreciata la aproximativ o zecime din cea rusa si sufera din cauza finantarii inadecvate. Flota militara ucraineana detine si un submarin sovietic, care nu a mai fost pus in functiune de mai mult de un deceniu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Crimeea nave rusesti scufundate, #Crimeea blocada ruseasca scufundare, #Crimeea lac blocat nave rusesti , #Ucraina