Seful NATO, avertisment ferm pentru separatisti: Va fi inacceptabil!

Miercuri, 19 August 2015, ora 21:43
5813 citiri
Seful NATO, avertisment ferm pentru separatisti: Va fi inacceptabil!
Foto: Facebook / NATO

In contextul escaladarii confruntarilor armate in estul Ucrainei, NATO i-a avertizat miercuri pe "separatistii sustinuti de Rusia" ca "orice noua incercare de a cuceri alte teritorii ucrainene ar fi inacceptabila", relateaza AFP, citand un comunicat emis de purtatoarea de cuvant a Aliantei, Carmen Romero.

"Aliatii au subliniat pentru toate partile necesitatea unei dezescaladari a tensiunilor si de a da dovada de retinere", se mai arata in textul ce subliniaza ca "Rusiei ii revine o responsabilitate speciala in gasirea unei solutii politice" a conflictului, iar aceasta poate fi obtinuta numai "prin mijloace diplomatice", potrivit AFP.

Drept urmare, "aplicarea integrala a acordurilor de la Minsk", care au permis un armistitiu fragil in luna februarie, "este drumul pacii", insista purtatoarea de cuvant a NATO.

Acest armistitiu a fost clar incalcat incepand de saptamana trecuta, zilnic inregistrandu-se bombardamente de artilerie si lupte intense, mai ales in apropiere de Mariupol, un important punct strategic si ultimul mare oras din est aflat sub controlul armatei ucrainene, dar despre care separatistii prorusi au declarat anterior deschis ca este urmatoarea lor tinta.

Care este adevarul despre misterioasa lupta din Ucraina

Pe de alta parte, Carmen Romero a declarat ca observatorii OSCE trebuie sa-si poata desfasura activitatea pe teritoriul ucrainean "in siguranta si fara restrictii". Aceasta organizatie s-a plans in aceeasi zi ca observatorii ei din Ucraina sunt supusi unei hartuiri "fara precedent", in special din partea rebelilor prorusi.

Putin da vina pe Kiev pentru intensificarea confruntarilor in estul Ucrainei

Potrivit adjunctului sefului misiunii OSCE in Ucraina, Alexander Hug, citat de EFE, observatorii prezenti pe teren au constatat ca ambele tabere folosesc arme grele care, conform acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit sa fie in prezent retrase de pe linia frontului.

Surpriza: Deodata Ucraina iubeste NATO. De unde provine brusca schimbare la vecinii nostri

El a precizat ca observatorii au inspectat cele 18 puncte desemnate de separatistii drept spatii de stocare a armamentului greu, iar in cinci dintre ele nu existau arme, fapt ce arata ca respectivele echipamente militare ar putea fi amplasate in continuare in zona frontului.

Cum sunt ajutati soldatii ucraineni traumatizati de razboi

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#NATO avertisment Rusia Ucraina, #NATO avertisment separatisti prorusi Ucraina , #Ucraina