Sevastopol, un Danzig peste timp? (Opinii)

Sambata, 15 Martie 2014, ora 22:18
2729 citiri
Sevastopol, un Danzig peste timp? (Opinii)

Lumea nu se mira de ceea ce se intampla in Crimeea, ci constata si remarca acelasi deja vu din ADN-ul imperialismului taristo-sovietic teleportat in secolul XXI, anume agresiuni militare asupra unor state suverane in vederea trecerii lor sub tutela Moscovei.

Fostul ofiter KGB, care si-a slujit tara in fosta RDG (Dresda), Vladimir Putin nu avea cum sa iasa din acest tipar consacrat secular. "Este sentimental", scrie jurnalistul francez Jean-Marie Colombani, in "Corierra della Serra", si nu poate asista impasibil la un prezent inconvenabil, "nostalgic fiind al imperiului sovietic".

Avea dreptate cancelarul Angela Merkel, cand declara de curand ca seful Federatiei Ruse este rupt de realitate?

Uneltele pe care le foloseste la atasarea teritoriilor intrate in vizorul Mamei Rusii sunt clasice, neperimate si cat se poate de eficiente. Ba, conform unui cliseu din sport, acoperite de regulament, interpretat, fireste, subiectiv.

Se calca frontiere sub senilele carelor de lupta in numele protejarii minoritatilor ruse. Pana si caile de comunicare la care apeleaza sunt cel putin contradictorii. De pilda, Vladimir Putin afirma ca guvernul Ucrainei este nelegitim, Ianukovici fiind in continuare presedinte de drept.

In 4 martie, acelasi Putin a recunoscut ca liderul de la Kiev a fugit si nu mai are viitor politic, insusi propriul partid intorcandu-i spatele. Exemplele pot continua.

"Tarul" de la Kremlin declara ca in Ucraina exista o criza umanitara si sute de mii de oameni se refugiaza in Rusia, pentru a solicita azil politic. Organizatiile internationale de specialitate nu detin nicio dovada in acest sens. Tot Putin anunta ca au fost inregistrate atacuri in masa asupra sinagogilor si bisericilor din Ucraina, liderii religiosi dezmintand cele spuse.

Ba evrei, ba neonazisti

Media moscovita transmitea ca teatrul confruntarilor din Piata Independentei a fost opera diabolica a neonazistilor si fascistilor. Vladimir Putin declara ca a vazut cu ochii lui o svastica in Euromaidan.

In acelasi registru, conducatorii comunitatii evreiesti din Ucraina avertizau ca Peninsula Crimeea este plina de mesaje antisemite, de cand acolo s-au instalat rusii.

Ei au sustinut ca "rusii exagereaza foarte mult" pe tema amenintarilor antisemite si s-au organizat pentru a-si arata nemultumirea fata de ceea ce numesc "invazia rusa".

Daca ne amintim, la inceputul conflictului de la Kiev, fostii ministri de sub comanda pro-rusului Ianukovici comunicau fortelor de represiune ca protestatarii sunt evrei. Aceiasi politicieni au schimbat apoi macazul, pentru a anunta Occidentul ca de fapt turbulentele sunt puse la cale de neonazisti.

Reactii internationale

S-a trecut cu prea multa usurinta la invinovatiri de extrema divergenta. Dupa cum se stie, autoritatile separatiste din Crimeea au adoptat o declaratie de independenta pe care o vor legitimata de popor prin referendumul din 16 martie.

Ca o concidenta, tot in martie, dar in 1938, la Innsbruck, a avut loc un plebiscit privitor la alipirea Austriei la Germania. Rezultatul s-a vazut trei zile mai tarziu si este consemnat in istorie.

Cancelarul Angela Merkel a apreciat ca situatia aduce foarte mult cu o anexare facuta de Rusia: "Moscova a smuls Crimeea Ucrainei, gest care nu trebuie lasat fara consecinte".

Pe buna dreptate, initiativa deputatilor secesionisti crimeeni este considerata la Berlin ilegala din punct de vedere al dreptului international. Asta in contextul in care 35% din importurile de gaze naturale ale Germaniei provin din Rusia, iar cea mai importanta economie a Europei este piata de export numarul unu pentru Moscova. Si presedintele Frantei s-a exprimat in termeni asemanatori, la fel Casa Alba.

Totusi, este putin spus, cand vine vorba de drept international. Crimeea a fost invadata de cohorte intregi de militari fara insemne, care, insa, vorbeau ruseste. Seamana mai degraba cu o piraterie terestra, daca nu chiar cu un amplu act de terorism. Despre ce reguli militare sau tratate mai vorbim?

Insusi memorandumul din 1994 de la Budapesta a fost incalcat de Rusia, unul dintre garantii linistii in Ucraina, dupa ce Kievul renunta la cele 2.000 de focoase nucleare.

Va inchide Rusia robinetul energiei?

Daca Rusia spune stop exportului de hidrocarburi catre Europa, atunci nici banii nu mai vin. Cu China, negocierile pe aceasta tema au esuat. Este vorba de interese si sume colosale ce nu-i pot lasa indiferenti pe oligarhii din jurul puterii de la Kremlin.

Presiunile nu vor intarzia sa apara. Bani grei se afla plasati de rusi in conturi europene cu stiinta unor la fel de grei oameni de pe batranul continent. Aici ar fi un punct nevralgic pentru Rusia.

Situatia din Ucraina este sensibila si complicata. O realitate despre care si-au exprimat punctele de vedere, in afara celor mentionate, si importanti politicieni din Tarile Baltice, Polonia, Romania.

Remarcabil de corecta si exacta pozitia oficiala a tarii noastre exprimata prin presedintele Traian Basescu, iar mentionarea Republicii Moldova cat se poate de binevenita.

Linistea poate veni din interior

O ipoteza acum greu de presupus, dar cu mare potential de eficienta, ar fi atitudinea constructiva nonbeligeranta a cetatenilor rusi, aceea de a contesta regimul doar aparent democratic dictat de Kremlin, pe care e nevoit sa-l accepte. Presedintelui Putin nu-i poate fi indiferenta o opozitie puternica, inchegata.

A vazut-o cu ochii lui la Kiev sub steaguri galben-albastre. Orice e posibil. Un lucru e cert. Concesiile, pozitiile pacifiste perpetuate exagerat, afacerile (a se vedea relatiile magnatilor Rockefeller, Dupont, Ford cu Reichul nazist) au dat nastere celui mai mare cosmar al umanitatii inceput cu anexarea Austriei in 1938 ori a Regiunii Sudete forfecate sfidator din Cehoslovacia.

Crimeea nu trebuie sa devina nici un nou Anschluss, nici un nou Danzig. Arc peste timp nedorit de nimeni cu adevarat responsabil.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#criza din Ucraina, #reactii internationale, #referendum 16 martie Ucraina , #Ucraina